Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

STARTET EGET SELSKAP: Ukas medlem startet eget selskap, og prøver nå forme det til visjonen. Foto: Kristoffer Wittrup.

Ukas Tekna-medlem: – Dødskult å se på alle de skjulte skattene

Håvard Lystrup får inngang bak kulissene på museene.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Håvard Lystrups (27) tur: 

Utdanning: Sivilingeniør Industriell økonomi EMIL med mastergrad fra Entreprenørskolen på NTNU .

Yrke: Daglig leder og medgrunnlegger i Bevart AS.

– Nå jobber vi med å lande vårt første store salg, og det er vanvittig spennende!

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg er et B-menneske og gjør derfor minst mulig før jobb, slik at jeg kan sove lengst mulig. De siste årene har det også blitt sunt å droppe frokost - derfor har fravær av mat blitt en del av rutinen min.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Som regel er jeg i gang klokka ni, med stor variasjon i arbeidsoppgaver. Jeg er poteten i teamet, og gjør det som er nødvendig til enhver tid. Men en vanlig dag innebærer ofte mye samarbeid med mine fantastiske kolleger, og en god del kontakt ut mot eksisterende og potensielle kunder. 

Les også: Her sletter de 3000 år gammel historie med slegge

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Hittil har vi hatt - og har fortsatt - mange pilotprosjekter. Nå jobber vi med å lande vårt første store salg, og det er vanvittig spennende!  

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– På privaten er det i form av elbil og kjøttfrie dager. I bedriften tar vi vare på kulturarv og reduserer energibruk hos våre kunder. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– En unik fordel med jobben min er at jeg ofte får bli med bak kulissene på ulike museer. For en kulturnerd er det alltid dødskult å se på alle de skjulte skattene som gjemmer seg der.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Å starte eget selskap er den perfekte kombinasjonen av konstant læring, høy risiko, autonomi i hverdagen og mulighet til å gjøre en forskjell. I tillegg er jeg heldig og får være med å forme selskapet over tid - litt som å se et barn vokse opp (selv om jeg ikke er far ennå, hehe).

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Tekna har en drøss med deilige medlemsfordeler, også for oss som driver bedrift. En "no-brainer" tenker jeg. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Det er ikke en enkel oppgave, men det er nok flere ting vi kan gjøre. Jeg tror vi må satse tungt på fremtidsrettet norsk industri og teknologi, nå som oljealderen er på hell. På lenger sikt vil det skape høy etterspørsel etter - og gode vilkår for - ingeniører, og dermed flere unge som velger realfag. 

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Shakespeare, jeg ville spurt han om han skrev sine egne verker.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Grunnprinsippene for entreprenørskap vil være de samme, selv om verktøyene vi bruker vil endres. En stor joker er AGI (kunstig generell intelligens), men jeg både tror og håper at mennesker vil fortsette å være nødvendige for å drive frem nye løsninger i lang tid fremover.