Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Patricia Aas

UKAS MEDLEM: Patricia Aas ble forelsket i å programmere. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Ville ha en jobb hvor jeg kunne tjene nok til at vi ikke var fattige

– I en digitalisert verden mener jeg at barn og unge bør lære å programmere på skolen og å bruke det i andre fag.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Patricia Aas sin tur:

Yrke: Konsulent og CTO for TurtleSec AS (er også co-founder).

Utdanning: Master i informatikk fra UiO.

– Hva er morgenrutinen din? 

– Som de fleste andre foreldre, vil jeg tro, få alle ut av døra etter frokost, med matpakker og sekker.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg gjør mye rart siden jeg jobber for kunder (ofte i programmeringsspråket C++), gjør ting for selskapet, lager kurs og underviser. Så jeg er mye på kontoret og samarbeider ofte med andre digitalt, da de jeg jobber med ofte er i andre land.  

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Denne måneden underviser jeg kurs for flere selskaper. Kurset er "(In)Secure C++" og handler om å lære programmeringsspråket C++, vise hvordan sårbarheter i C++ ser ut, og hvordan de kan utnyttes.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort? 

– På kontoret så går det mye i diverse resirkulering. Men vi jobber stort sett for kunder og de er innenfor forskjellige sektorer, for eksempel kollektivtransport.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Jeg gjør jo mye rart, men nå i januar fikk jeg Covid og ble litt tung i hodet, men kjedet meg. Jeg klarte ikke å jobbe, så jeg fikk det for meg at jeg skulle "porte" Doom til C++ (Doom er egentlig i C og noen hadde begynt denne porten før meg). Senere har andre også begynt å leke med det prosjektet. I forbindelse med dette fant jeg en sårbarhet og upstreamet den, og det var jo litt gøy.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var alene-mamma til en liten baby og ville ha en jobb hvor jeg kunne tjene nok til at vi ikke var fattige, så jeg satset på å bli sivilingeniør. På universitetet tok jeg et kurs i Scheme (en Lisp dialekt) og ble forelsket i å programmere. Jeg byttet helt over til informatikk og tok alle programmeringsfag jeg kom over. 

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Jeg ble med i Tekna mens jeg var på universitetet, og har vært med siden. I begynnelsen var det nok sikkert for å få billigere forsikringer og så videre, men med tiden har jeg følt at fagforeninger er en veldig viktig motvekt til en profesjonell motpart hos arbeidsgiver. Og de er et middel sånn at arbeidstakere kan stå sammen og kan bevege bransjen i bedre retninger.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Jeg jobber i tech, og det er en del av realfag som ennå ikke er ordentlig integrert i skolen. I en digitalisert verden mener jeg at barn og unge bør lære å programmere på skolen og å bruke det i andre fag. Dette er for å ta skrittet fra å være brukere av dataprogrammer til å kunne lage dataprogrammer som de kan bruke som redskaper i faget sitt. 

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Martin Luther King Jr. Det hadde vært veldig interessant å høre hans tanker om dagens situasjon i USA.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Ganske likt som i dag egentlig. Men forhåpentligvis vil sammensetningen av menneskene i bransjen reflektere bedre sammensetningen i den øvrige befolkningen.