Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Eivind Rødnes Vesterås

VÅKNER TIDLIG: Ukas medlem våkner som regel mellom seks og sju på morgenen. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Ble satt på "standby" fem uker i Japan

– Etter 5 uker var det fortsatt ikke enighet, påtroppende mannskap overtok vår plass i "standby" på hotell, og vi dro hjem godt uthvilte og mange opplevelser rikere.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Eivind Rødnes Vesterås (41) sin tur:

Yrke: Prosjektleder, PGS Geophysical AS.

Utdanning: Sivilingeniør/Master FysMat fra NTNU.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg våkner/blir vekket mellom seks og sju, får gitt unga mat og klær. Så prøver vi å komme oss i gang og ut døra. Det begynner å bli lettere nå på våren når det er litt varmere. Reiseveien til jobben er som regel sykling, men jeg må innrømme at jeg ikke er vinter-syklist, så da blir det buss eller bil. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Ett par dager i uka er det hjemmekontor. Da er det fokus-tid med noe Teams-møter. Resterende dagene er jeg på kontoret hvor det er mye avklaring, dialog og oppsøking av kollegaer fra andre avdelinger.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg er involvert i ett par interne digitaliseringsprosjekter. Jeg er ansvarlig for anskaffelse, testing og installasjon av ett nytt system til en av båtene våre. Jeg er også tillitsvalgt samt ansattvalgt i selskapets styre, så her går det også en del tid.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Min sterkeste egenskap er min evne til å prioritere og stille spørsmål. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Tidlig i karrieren jobbet jeg offshore og ble flyttet til en båt som skulle jobbe i Japan. På grunn av uenigheter rundt kontrakten ble vi satt i "standby" på hotell i Tokyo. Vi skulle vel være tilgjengelig på et visst antall timer men noen av oss snek oss nordover for å stå på ski og bodde på tradisjonelt japansk hotell(Ryokan) noen dager. Generelt brukte vi tiden godt til å oppleve byen.

– Etter 5 uker var det fortsatt ikke enighet, påtroppende mannskap overtok vår plass i "standby" på hotell og vi dro hjem godt uthvilte og mange opplevelser rikere. 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte selskapet av interesse for å jobbe i energibransjen med muligheter for internasjonal reising og på grunn av kollegaene. 

– Hvorfor fagorganiserte du deg?  

– Jeg fagorganiserte meg mens jeg gikk på universitetet på grunn av fordelene rundt forsikring og lån. Jeg har blitt fordi jeg ser viktigheten av å ha en kunnskapsrik aktør både på arbeidsplassen og i nasjonal politisk sammenheng. Her tror jeg Tekna kan spiller en viktig rolle. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Det å gjøre det morsomst eller interessant er jo ett element på veien til å gjøre det forståelig tenker jeg. Det er ganske mange elementer som må læres før man kan beregne brenselsforbruket og banen til en rakett som skal til Mars, så det er mange som detter av på veien dit. Men det å gjøre hvert steg forståelig som en del av "helheten" vil jo kunne gjøre at flere blir med på reisen mot realfaglig innsikt. 

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Kanskje ett spørsmål til Elon gitt nylig anskaffelse av Twitter, "blir det live-tweeting fra din reise til Mars?" 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Veldig godt spørsmål, svaret blir kanskje like mye ett håp som god gjetning. Det er jo mye snakk om digitalisering for tiden, maskinlæring og slikt. Resultatet her håper jeg er at vi har mye bedre tilgang til data for å ta beslutninger og bruker mindre tid på å se igjennom store datamengder, presentere og informere hverandre hva vi har funnet ut på "våre tuer".

– Jeg prøver også å reflektere bakover på hva som var annerledes for 10 år siden, hvor svaret er at det er mange små til mellomstore endringer, men at de store elementene er relativt like. Kanskje 10 år er litt for kort horisont, men store endringer kan drives av uforutsigbare elementer og komme brått.