Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anja Eikemo Samsonsen

KAFFE OG AVIS: Kaffe er det første Anja tenker på når hun våkner. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Psykologen viste seg å være falsk

– Det var mange som lot seg rive med og bli provosert.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Anja Eikemo Samsonsens (46)  tur:

Yrke: Disiplinleder i reservoarteknologi. Equinor.

Utdanning: NTH/NTNU.

– Hva er morgenrutinen din?

– Kaffe er det første jeg tenker på når jeg våkner! Etter rolig kaffestund med avis, en kikk på kalenderen og litt planlegging av dagen er det tid for å hjelpe minstemann til å bli klar for skolen.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– I denne perioden med hjemmekontor har arbeidsdagene endret seg mye. Oppgavene er de samme, men måten vi jobber på er ulik. I avdelingen min starter vi dagen med et felles videomøte der vi diskuterer dagens fokus. Å jobbe hjemmefra viser seg å fungere overraskende bra. Vi klarer stort sett å utføre oppgavene våre som før, og møtene kjøres minst like effektivt på video som i et fysisk møte. Men savner å se kollegaene mine utenfor PC-skjermen.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg med utvikling av nye felt. Etter mange år hvor jeg har jobbet med gamle felt og gammelt utstyr, er det artig å få bli med på noe som ennå ikke er satt ut i livet.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg er stort sett ganske strukturert og ryddig, og det er nyttige egenskaper når vi jobber med komplekse problemstillinger. En annen egenskap som hjelper meg i jobben min, er at jeg er glad i mennesker og finner glede i å se kollegaer som lykkes.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Tror det morsomste jeg har opplevd på jobb var en gang vi hadde en liten dagssamling med avdelingen og fikk servert et foredrag av en falsk ledelsespsykolog som var hyret inn for anledningen. Den falske psykologen, Dr Irgens-Wold, hadde som mål å selge et selvkomponert program til Statoil som skulle stramme kraftig inn på styring av personell med til dels kraftige virkemidler. Det hele var heldigvis et skuespill, men mange lot seg rive med og bli provosert. Heldigvis!

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Som barn og ung fant jeg mest glede i realfagene. Jeg var relativt umoden etter videregående, så var nok noe tilfeldig at jeg valgte en teknisk utdannelse på NTH/NTNU, men har likevel vært fornøyd med mitt yrkesvalg.

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Vi ble oppfordret til å fagorganisere oss allerede som studenter, og det har vært en selvfølge siden. Uten fagorganisasjonene og det disse institusjonene har drevet frem, ville vi hatt et helt annet arbeidsliv i Norge i dag. Det er gjerne lett å ta våre rettigheter som arbeidstakere som en selvfølge når vi opplever å selv sitte trygt, men mange yrkesgrupper er under sterkt press, og arbeidet til fagforeningene er kanskje viktigere nå enn på en lang stund. Å ha sterke fagorganisasjoner er bra med tanke på solidaritet og samhold.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– God undervisning allerede fra barneskolen er selvsagt en viktig start. Men kanskje også gjennom forbilder. Syns det er flott at for eksempel barne- og ungdomsprogrammer på NRK har engasjerte programledere som stolt forteller at de er fysikere. I hverdagen og gjennom media tror jeg ingeniøryrket er lite synlig for barn og unge. Et hvert barn kan mye lettere fortelle hva en sykepleier, lærer, brannmann, lege, musiker, maler og frisør sysler med, enn for eksempel en ingeniør. Kanskje vi bør bli flinkere til å synliggjøre hvilke spennende jobber realfagene kan føre til!

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

– Jeg jobber i oljebransjen, og tenker at vår største utfordring er å møte fremtiden som vil stille stadig strengere krav til bærekraft og klimahensyn. Vi må være konkurransedyktig på CO2-utslipp knyttet til produksjonen, og tenke stort om fremtiden og nye måter å produsere energi på.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror vi i yrket mitt om 10 år vil være enda bedre til å utnytte mulighetene som ligger i bruk av digitale verktøy. Vi er inne i en fase der det pågår veldig mange initiativ på ny teknologi som kan hjelpe oss til å jobbe mer effektivt. Tenker at endringer i måten vi jobber på, i langt større grad enn før, vil være en kontinuerlig prosess.