Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Per Ove Røkke

FASCINERT AV KART: Ukas medlem har alltid vært fascinert av kart. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Skulle gjerne tatt en øl med en spesiell person som levde for 5000 år siden

– Vi kunne diskutert konsept for eiendomsregistrering. 

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Per Ove Røkkes tur:

Yrke: Har siden 2006 jobbet i Kartverket – fylkeskartkontoret i Nordland

Utdanning: Militær utdanning og tjeneste i Forsvaret. Bsc Surveying and Mapping – University of East London. MSc Geographic Information Science – University College London

– Hva er morgenrutinen din?

– Før turen på badet er det fint med litt morgenrefleksjon med fokus på om planen for dagen bør justeres og hvor hovedinnsatsen bør være. Lytter gjerne litt på BBC morgennyhetene og sjekker noen nettsteder. Leter også etter snusboksen min.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Her på fylkeskartkontoret er de fleste nå tilbake på kontoret. Det er alltid hyggelig å møtes litt før dagens rutiner og møter starter. Ulike henvendelser fra kommuner besvares og mye tid går med til koordinering av prosjekt og å finne praktiske løsninger på det våre kunder ber om hjelp til. 

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Hovedfunksjonen min er å støtte kommunene i deres arbeid med registrering av adresser - bygninger og eiendomsinformasjon i Matrikkelen. Ulike kommuner har ulike behov for støtte. Vi prøver spesielt å følge opp nye matrikkelførere og landmålere.

– Akkurat nå jobber jeg endel med oppfølging av landmålere som gjennomfører oppmålingsforretninger etter matrikkelloven. Kartverket er nylig tildelt rollen som autorisasjonsmyndighet. Mye veiledningsmateriale skal på plass og prøver skal utvikles og bedømmes.

– De siste årene har jeg også fått mulighet til å undervise BSc-studenter, (fremtidige landmålere), ved Høgskolen Vestlandet. Her tar vi de med ut på reelle oppdrag i kommuner slik at de får skaffe seg konkret erfaring i bransjen. For min del er dette meget verdifullt. Helt topp å få lov til å jobbe med motiverte studenter og å høste erfaringer i et faglig sterkt miljø.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg liker å tro at jeg er analytisk, har en viss erfaring og liker å lære meg nye ting.  Det er fint å kunne benytte erfaring fra tidligere arbeid og prosjekt for å løse nye utfordringer.  Alltid greit å bruke litt tid på å analysere oppdraget og å se problemstillinger fra ulike sider.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Jeg har hatt mange både morsomme og rare opplevelser.  Å spille sekkepipe i «bandet» til fylkeskartkontoret under juleavslutning syntes å ha god underholdningsverdi.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Bruk av kart har alltid fascinert meg.  Diskusjoner rundt et kart føler jeg alltid har vært til hjelp for å finne gode løsninger.  Etter flere år i Forsvaret valgte jeg å studere GIS og bruk av Geodata videre.  At jeg skulle spesialisere meg på eiendom og registrering av data knyttet til eiendom var kanskje litt mer tilfeldig …

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– På min første arbeidsplass ble jeg tidlig rekruttert av en fagforening.  Flere foreninger var aktuelle - og det var mange gode tilbud for nye medlemmer.  Øl og Pizza skal ikke undervurderes... 

– Etter hvert ble Tekna naturlig valg for meg.  Jeg benyttet meg av muligheten til også å engasjere meg i Teknas faglige nettverk – noe jeg aldri har angret på.  Muligheten til å møte og diskutere med fagpersoner nasjonalt men også i nordisk og internasjonal sammenheng har vært verdifullt både faglig og sosialt.  Jeg anbefaler alle Tekna-medlemmer å bli kjent med nettverkene - Fag og nettverk (tekna.no)

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Jeg tror det er viktig å koble fag til konkrete praktiske oppgaver – gjerne med lek eller situasjoner som barn og unge kjenner seg igjen i.  Ser ikke bort fra at arrangement som First Lego League på sikt kan motivere deltakere til å søke ingeniørutdanning. 

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Jeg hadde kanskje spurt den egypteren som var ansvarlig for den første kjente registreringen av eierskap til land/eiendom (3000 før Kr) om han kunne tenke seg en øl og diskutere konsept for eiendomsregistrering? 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror det er viktig å fokusere på konsept.  Landmålere har alltid vært viktig for samfunnsutviklingen.  System for eiendomsregistrering kan variere noe fra land til land – men kjernen og funksjonen til et slikt register er relativt klar.  Landmåling som profesjon vil bestå – men teknologien vil endre seg.  For å holde seg oppdatert og være «relevant» blir det viktig å holde seg faglig oppdatert.  Faglige nettverk blir viktige for å støtte den enkelte landmåler eller ingeniør slik at oppdrag kan løses på beste måte til nytte for samfunnet.