Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tord Aronsen, ukas medlem

FANT VEIEN UNDER MASTEROPPGAVEN: Det var masteroppgaven som viste karriereveien til ukas medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Jeg skrev at datagrunnlaget var for upresist - og fikk dikt som svar

«Mangt på teknikkens vei tror vi er guds gave, men kven er herre og kven er slave? - Piet Hein». 

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Tord Aronsens (31) tur:

Yrke: I dag jobber jeg som dataviter for Skatteetaten. 

Utdanning: Jeg er utdannet i fysikk og matematikk, som er en sivilingeniør.-utdanning på NTNU, med tyngde mot teoretisk fysikk.

– Hva er morgenrutinen din?

– På morgenen pløyer jeg meg gjennom to til tre alarmer før jeg står opp og tar meg en treningsøkt i form av løping, sykling til jobb eller trening på gym hvis været er dårlig. Det har vært mest løping i det siste på grunn av hjemmekontor. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg jobber prosjektbasert, så det er avhengig av om jeg er i planleggingsfasen av et prosjekt eller ikke. Da går mesteparten av tiden med til administrativt arbeid og dialog mellom ulike ressurser. Ellers forsøker jeg å bruke mesteparten av tiden min til utvikling av analyser eller nye verktøy. 

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg med å utvikle et nytt verktøy, som blant annet gjør det mulig å følge alle avskrivninger på alle driftsmidler i store bedrifter og konsern. Et driftsmiddel kan nemlig eies av flere bedrifter, hvorpå hver av dem skal ha sin andel av avskrivningen. Dette kan gjøre etterlevelse utfordrende for mennesker, men det er en perfekt jobb for en maskin.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg har den luksusen at jeg kan velge prosjekter som interesserer meg, så min sterkeste egenskap er mitt engasjement for prosjektene jeg jobber med, kombinert med god domenekunnskap. Jeg liker å se langt fremover, og fokusere på det overordnede målet. Det er fort gjort å miste seg selv i små og ofte mindre viktige detaljer.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Hehe, det må være en gang i en tidligere jobb hvor jeg skrev til en oppdragsgiver at datagrunnlaget var for upresist til at jeg kunne starte prosjektet, hvorpå jeg fikk et dikt tilbake som lød: «Mangt på teknikkens vei tror vi er guds gave, men kven er herre og kven er slave? - Piet Hein». 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Under masteroppgaven min fikk jeg bruk for maskinlæring. Jeg ble svært fascinert av hvor avanserte klassifiseringer disse programmene var i stand til å produsere, så jeg ønsket å jobbe videre med det. Når maskinlæring gjøres skikkelig kan resultatene bli helt utrolige. Vi har knapt skrapt i overflaten av hva som er mulig her. 

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Medlemsfordelene først og fremst, men jeg har satt mer pris på å ha en fagforening i ryggen de siste  årene. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Realfag og vitenskap er drevet av nysgjerrighet, og hvem er vel mer nysgjerrig enn et barn? Jeg tror barn ville elsket en time hvor alle spørsmål er gyldige, og vi forsøker å finne så gode svar som mulig, sammen. 

– Hvordan har året med korona påvirket deg?

– Jeg vil si at hverdagen er blitt mer fleksibel. I Bodø har vi ikke hatt de strengeste tiltakene, så jeg har stort sett kunne valgt selv hvor jeg ville jobbe. Har blitt mer bevisst på aktivitetsnivået og pauser i løpet av arbeidsdagen. 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

–  Jeg tenker på hvordan verden var for 10 år siden. Da var det ikke lenge siden jeg fikk min første iphone, og appene hadde betydelig lavere kvalitet. Om 10 år tror jeg datavitenskap er en viktig del av samfunnet. Jeg tror og håper spesielt at det blir en viktig del av beslutningsprosessen til leger.