Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Marit Eggen

STÅR OPP TIDLIG: Ukas medlem står senest opp klokka 6. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Fikk se Trond Mohn bruke sminkespeil

Noen dager på jobben husker man bedre enn andre.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Marit Eggens (34) tur:

Yrke: Høgskulelektor ved Høgskulen på vestlandet.

Utdanning: Sivilingeniør fra NTNU i kjemi og bioteknologi, og master fra HVL i innovasjon og entreprenørskap.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg har en sønn på ett år som står opp senest klokken 0600. Morgenrutinen er dermed ganske fastbestemt med grøtlaging, kaffelaging, frokostblanding og mating. Radioen står på P2 og vi hører morgennyhetene og leser avis. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Utenom korona er det følgende: gå eller sykle til kontoret (ca. 3 km), ta en kaffe, slå av en prat med kolleger og gå gjennom mailboksen. Jeg har en jobb som omhandler mye samhandling og samarbeid med andre og det blir dermed mye møtevirksomhet og telefoner. Men det er også mye søknadslesing og søknadsvurdering både av forskningsprosjekt og innovasjonsprosjekt. 

– Hva jobber du med akkurat nå?

– I dag jobber jeg som høyskolelektor ved Høgskulen på Vestlandet på Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling. Her jobber meg med flere ulike prosjekter og initiativ. Blant annet er jeg involvert i kapasitetsløftprosjektet KABIS (Kapasitetsløft for bærekraftig og innovativ sjømatnæring) hvor jeg har et særskilt ansvar for samhandling og kommunikasjon mellom næring og FoU. I tillegg er jeg kompetansemegler i FORREGION Vestland som skal mobilisere til mer forskningsbasert innovasjon i regionale bedrifter.

– Som kompetansemegler skal jeg bistå bedrifter og finne mulige FoU-behov og rigge forskningsprosjekt med FoU-institusjoner. I tillegg har jeg en rolle inn i HVL Skape - HVL sin egen satsning på innovasjon og entreprenørskap for studenter. Mandatet til HVL skape er å motivere, inspirere og relevantgjøre innovasjon og entreprenørskap for våre studenter og bidra til å gjøre dem til endringsagenter som kan bidra til å skape et mer bærekraftig samfunn.  

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Gode samarbeidsevner og god til å sjonglere mange ulike og relaterte oppgaver samtidig. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Senteret jeg jobber med har drevet frem HVL sin egen satsning på innovasjon og entreprenørskap for studenter - nå kalt HVL Skape. I tilknytning til dette har vi også fått etablert en såkalt studentinkubator kalt "Fabrikken" ved Campus Bergen hvor studenter med egne forretningsideer eller innovasjonsprosjekt kan sitte og jobbe. I 2017/2018 satt studentgrunderne bak Amiroh i Fabrikken.

– Deres forretningside gikk ut på å utvikle et smart sminkespeil hvor man kunne se på tutorial videoer av sminking og være på sosiale medier mens man sminket seg. Fabrikken er delvis sponset av Trond Mohn og Framostiftelsen. Ved en anledning skulle vi få storfint besøk av Trond Mohn selv og øyeblikket jeg husker svært godt er når Trond Mohn får demonstrert og prøver ut Amirohs smarte sminkespeil mens han er omringet av andre tilårskomne mannfolk ;) 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Litt tilfeldig egentlig. Fra jeg var uteksaminert som Siv.ing. i kjemi- og bioteknologi fra NTNU i 2012 og frem til 2015 jobber jeg som vedlikeholdsingeniør hos Reinertsen AS i Bergen. På grunn av oljekrisen mistet jeg jobben i 2015, men i stedet for å begynne på NAV valgte jeg å søke meg til en master i innovasjon og entreprenørskap ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen. Jeg hadde egentlig aldri tenkt å fullføre masteren, ettersom jeg mente jeg skulle få jobb innen det hadde gått to år.

– Men selv med mange søknader og intervjurunder fikk jeg ikke jobb. Etter fullført masteroppgave søkte jeg på en seks måneders stilling som prosjektleder for satsingen på innovasjon og entreprenørskap ved Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling ved HVL. Siden da har jeg utvidet og utviklet mitt engasjement ved senteret og HVL og har funnet et arbeid som engasjerer meg og et arbeidsmiljø som gir meg svært mye. 

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Som så mange andre medstudenter ved NTNU meldte jeg meg inn i Tekna for å få fine innmeldingspremier og goder. Mitt ordentlige engasjement startet i Bergen hvor jeg ble med i Tekna Ung Bergen.

– Våren 2015 ble jeg også med i Bedriftsgruppen til Tekna hos Reinertsen. Dette var jo i en tid med massepermitteringer og oppsigelser og jeg ble fort involvert i mye møtevirksomhet med ledelsen og enkeltmedlemmer. Disse erfaringene og den støtten jeg selv har fått fra Tekna har styrket mitt engasjement som fagorganisert. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?  

– Jeg tenker et viktig virkemiddel er å engasjere barn og unge gjennom lek, spenning og relevantgjøring. Tekna Bergen avdeling har i mange år vært pådriver for kjemisk juleverksted og realfagsdagen for barn og unge hvor fokus på lek står sentralt. I tillegg tror jeg det er viktig å motivere og oppmuntre barn og unge til å være nysgjerrig og utforskende - og ikke minst til det å prøve og feile.

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– Teams-appen på jobb, hjemme går det mye i Instagram og NRK ;)

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg håper jobben min fremdeles dreier seg om å legge til rette for entreprenørskap og innovasjon, og gjerne opp mot yngre segmenter, men også etablerte virksomheter.