Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anne Sofie Handal Bjelland

SNART TREBARNSMOR: Anne Sofies morgener er sterkt preget av å få barna til barnehagen. Fotot: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Jeg liker å være litt kaospilot

– Min sterkeste egenskap, og også største utfordring til tider, er at jeg er så himla nysgjerrig.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Anne Sofie Handal Bjellands (34) tur:

Yrke: Høgskolelektor ved Institutt for Byggfag ved Høgskolen på Vestlandet- går snart inn i et doktorstipendiat.

Utdanning: Master i byggeteknikk og arkitektur , med en del kursing etter det både innen fag men også ingeniørdidaktikk.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg har to små barn og enda en på vei, så det er armer og bein, kle på, få i mat og få i barnehagen samtidig som vi holder god stemning. Når målet er nådd kan en kose seg med kaffe og starte arbeidsdagen.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Nå for tiden kan den bli monoton og kjedelig, med hjemmekontor, digitale møter, undervisning og arbeid. Men vanligvis er den veldig variert. Dagene fylles med alt fra forskningsarbeid, skriving, undervisning for studenter, veiledning, befaring og møter med eksterne i bransjen samt podkastinnspilling.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg skal ut i permisjon i midten av mars, så nå forsøker jeg å nøste opp i litt løse tråder. Jeg lager podkasten Bærekraftige bygninger- der jeg snakker med ulike aktører i bransjen som bidrar til at vi kommer litt nærmere bærekraftig byggeri. Jeg lager også en annen podkast, Byplaner i Bergen med kollega Hans Jacob Roald, som har skrevet boken BYPLANEN om utviklingen av Bergen by. De kan søkes opp der en hører podkast. Jeg veileder studenter på bacheloroppgaver og på et eksternt kurs innen Teknisk eiendomsforvaltning. I tillegg er jeg med på et FOU- prosjekt finansiert av Husbanken som går på å sikre boliger for alle.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Min sterkeste egenskap, og også største utfordring til tider, er at jeg er så himla nysgjerrig. Jeg synes det meste er interessant og liker å se på ting i et bredt perspektiv. Dette gjør at jeg sier ja til det meste og også har en bred faglig profil. Jeg liker å være litt kaospilot.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Vanskelig spørsmål. Det morsomste med jobben min er når jeg får tilbakemelding fra studenter om at jeg har klart å gjøre dem engasjert i faget. Enkelte har kommet til meg i etterkant av studiene og fortalt at de valgte yrkesfordypning på bakgrunn av faget de hadde med meg. Og det varmer! Det å kunne spre interesse og nysgjerrighet for byggingeniørfaget til alle fra ungdomsskolen og oppover er noe av det som gir aller mest i jobben.  

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg lurte på å bli arkitekt og fikk råd av min far om at en tryggere vei inn i den bransjen var å gå byggingeniør. Jeg har aldri angret på at jeg fulgte det rådet. Jeg likte veldig godt å studere, og hele tiden få lære nye ting og utforske, så da jeg var ferdig med masteren var det ikke vanskelig for meg og takke ja til en mulighet i en prosjektstilling på Høyskolen. Så jeg er jo blitt akademiker eller lærer på et vis, men innen en profesjon, og hadde vel i utgangspunktet ikke det som plan. Nå er jeg veldig glad jeg har havnet nettopp her.

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– I studietiden var jeg studentkontakt i Tekna og koste meg med det. Så da jeg kom hjem etter endt studie var det veldig naturlig for meg å spørre om å få være med i Fagrådet i Bergen avdeling. Det faglige tilbudet i Tekna har alltid vært viktig for meg.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Jeg tror det lønner seg å la det være en naturlig del av lek og moro så tidlig som mulig. Spille på nysgjerrigheten og leke med det. Vise hvilke muligheter det gir og nytte det har. Da blir det også noe en tar med seg videre.

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– Jeg er temmelig lite "appete" egentlig. Men min «guilty pleasure» er Finn.no, jeg er en skrotnisse. Ellers hører jeg mye podkast, så den appen er viktig.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Tja, kanskje er høyskoler og universiteter utkonkurrert av næringslivet etter at det ble åpnet for at også andre institusjoner kan gi ut studiepoeng?

– Nei, jeg håper og tror ikke det skjer. Men jeg håper akademia og byggenæringen samarbeider bedre og tettere enn i dag med både utdanning og forskning, slik at vi når målene vi har satt oss for bærekraft, utslippsreduksjon og produktivitet.