STÅR OPP TIDLIG: Therese står til vanlig opp klokka 7, bortsett fra en av ukedagene. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Therese tror fleksitid kan rekruttere barn til realfag

– Det er helt knall, og var en total overraskelse for meg.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Therese Gjelstens (31) tur:

Yrke: Seksjonsleder i Stasjonsanlegg i Anleggsforvaltningen i Statnett,

Utdanning: Sivilingeniør i Energi og Miljø.

– Hva er morgenrutinen din?

Det har først og fremst vært hjemmekontor siden mars. En dag i uken står jeg opp ekstra tidlig for å få en joggetur sammen med en arbeidskollega - det er noe vi har startet med etter Korona. Ellers er det opp 7 for morgenstell og så en god frokost med kaffe. Det går som regel i et rolig tempo, men er jeg effektiv, så rekker jeg morgenkaffe med kolleger kl 8 på Teams.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det er mye møter som leder, for det er viktig å snakke sammen og se hverandre for å få til godt samarbeid. Gjengen er fordelt over hele Norge og ivaretar mange forskjellige roller og oppgaver, så for å være sikker på at jeg får snakket med alle regelmessig, har vi månedlige en-til-en samtaler. Dermed har en vanlig arbeidsdag ofte et par av disse møtene, som gir verdifull innsikt i utfordringene vi står i, hva vi har fått til siden sist og ikke minst hvordan den enkelte medarbeider har det. Ellers så har går det i møter med min leder, prosjektene vi jobber med og faglige samarbeidsmøter på tvers av organisasjonen. Som regel har jeg også blokket ut tid i kalenderen for å rekke å svare på prioriterte eposter, jobbe med dokumenter og spise lunsj.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Det skjer mye spennende i anleggsforvaltningen i Statnett for tiden, og utover det som er vanlig drift for oss - vedlikeholdsprosjekter og samarbeid med anleggsdrift og de større prosjektene - så bidrar vi bl.a. inn i en stor satsing for å oppdatere ERP-systemet vårt (IFS). Det er et tverrfaglig samarbeid, på tvers av hele organisasjonen, med mye datavask og avklaringer. Kjempelærerikt og spennende! Resultatet skal være klart til bruk neste år.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

 Alt er relativt, så da sier jeg det å holde flere baller i luften samtidig. Vi har mer enn nok å holde på med, så prioritering og system er viktig for å få fremgang og også holde på helsen.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Litt på siden kanskje - men i 2017 fikk vi for første gang lov å sette opp revy i Statnett! Det var veldig stas - så stas at vi gjorde det igjen i 2019, og krysser fingrene for en ny revy i 2022 - da er Statnett 30 år! Ellers så er jeg så heldig å ha kolleger med mye humor og glimt i øyet - så det er helt vanlig å få seg en god latter i løpet av arbeidsdagen.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Realfag var gøy, og jeg ville jobbe med noe som var verdiskapende og bærekraftig. Da var Energi og Miljø et naturlig valg.

– Hvorfor fagorgansierte du deg?

– Det var også veldig naturlig. Min opplevelse var at det var "helt selvsagt" på NTNU, og det har jeg aldri angret på. Vi er sterkere sammen!

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– I vår tid tror jeg de unge er veldig opptatt av å ha sikre jobber i en usikker tid. I tillegg så oppfatter jeg at de har et enda større miljøfokus enn generasjonene før. De kommer til å velge realfag om vi viser dem at det må gode ingeniører til for å få en bærekraftig fremtid. Også kan man nevne fleksitid - det er helt knall, og var en total overraskelse for meg!

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– Microsoft Office sin app-pakke er jeg positivt overrasket over! Opplever at den fungerer vel så godt på mobilen som på PC, spesielt Teams-appen. Ellers så bruker jeg en app som heter "CamScanner" for å ta bilder av kvitteringer og lignende for reiseregninger og utlegg. Det fungerer godt, spesielt etter at det har blitt så mye hjemmekontor. Privat går det mest i musikk og podcaster fra Spotify og litt tankeløs hjernetrim med "Ball Sort Puzzle"...

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Relativt likt, men forhåpentligvis med enda bedre rammer og verktøy for arbeidsoppgavene våre, tilsvarende 10 år med god kontinuerlig forbedring. Strømnettet ser ut til å stå stødig inn i en elektrisk fremtid, og selv om digitale hjelpemidler blir stadig mer hjelpsomme, så vil nok anleggene i stor grad stå der de står og se ut som de gjør i dag.