Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Christin Gorman

TRENGER FLERE KVINNER: Christin Gorman mener kvaliteten på IT-løsninger vil øke sterkt om vi får flere kvinner inn i yrket. Foto: Mikkel Moe.

– De bråkete fra skolen som banket opp folk jobber ikke her

9 av 10 som jobber med programmering er menn, viser undersøkelse.

Det er bare 9,5 prosent av utviklere som er kvinner og de tjener i snitt 60 000 kroner mindre enn menn i året, ifølge statistikk fra Kode24.

Nettavisen for utviklere fikk en matematiker til å gå gjennom statistikken og fant ut at tallene deres i alle fall ikke gir støtte for å hevde at kjønn alene skaper lønnsforskjellene.

– Noen sier at kvinner ikke er egnet for programmering biologisk.

Fremtiden er malt lysegrønn for programmere, så hvorfor er det så få kvinner som velger denne yrkesveien? 

– Får vi flere kvinner inn i yrket vil IT-tjenestene i Norge bli mye bedre, sier Christin Gorman (44).

– Vi trenger å få inn mer av de kvinnelige perspektivene. Nå jobber jeg med helse, og der er det viktig å fortelle om hva som er viktig for kvinner med tanke på bruksopplevelse, sikkerhet og personsvern.

– De innspillene programmerere kommer med blir i stor grad implementert, så det er veldig viktig at de er reflekterte.

Hun mener noen av svakhetene i yrket i dag er at de største beslutningstakerne ofte er utrolig interesserte i teknologien, men ikke fullt så interessert i poenget med teknologien.

– Er det vi lager noe folk faktisk trenger?

– Tror du det er skummelt for kvinner å gå inn i utvikler-yrket siden det er så mannsdominert?

– Det at det er mannsdominert gjør jo at det oppleves skummelt for noen. Vi mennesker liker å føle at vi passer inn. og det gjør man ikke som kvinnelig programmerer idag. Det er noen veldig få som er kjipe, men de finner du uansett arbeidsplass. 

– De mennene jeg har jobbet med er over snittet hyggelige. Hvis du tenker tilbake fra skoletiden, er det typisk ikke de bråkete guttene som banket opp folk som ender opp her. Stereotypisk er det de som var stille, forsiktige og hyggelige som jobber i dette yrket. 

Hun gikk ett år på sivilingeniørstudiet på NTNU, før hun flyttet til Skottland, nærmere bestemt Aberdeen. Der gjorde hun ferdig utdannelsen med master i Computer Science.

– Ville du jobbe med dette da du var liten?

– Nei, jeg skulle bli skuespiller, moren min er musiker og faren min var språklærer. Det er ingen teknologer i familien min, vi fikk datamskin veldig tidlig.

Faren likte datamaskinen godt, og brukte den til å lage undervisningsopplegg på skolen.

– Og jeg brukte den mye til dataspill, jeg satt foran en skjerm hele barndommen, og jeg var nysgjerrig på hvordan de ulike spillene ble laget, sier Gorman.

Når det var på tide å velge yrke hadde hun en lang liste med yrker hun ville jobbe med, men det endte likevel med programmering.

– Jeg så at det var der det var størst sjanse for å tjene mye penger, samt at det er en bra basis å ha som bakgrunn uansett, her er det alltid mange jobber.

Les også: – Oppfattes som naturlig med få kvinner i IKT-fagene

– Bedre stemning på kontoret med begge kjønn

Der hun jobber nå er det halvparten menn og halvparten kvinner. 

– Det har jeg aldri vært borti før, tre kvinner og tre menn som utviklere på et team. Jeg har hørt veldig mange menn si når jeg kommer inn på teamet: "Takk gud for at du kom inn, nå ble det så mye bedre stemning". 

– Når mange menn sitter sammen kan det fort bli gutta-stemning, men når det kommer inn en kvinne så skjerper de seg litt. Man kan merke det motsatt og. Hvis det bare jobber kvinner et sted, og det kommer inn en mann, så blir det mye mer saklig og bedre diskusjoner.

– Vennene trodde ikke på at moren var programmerer.

Gorman mener det er de kulturelle forventingene som er årsaken til at kvinneandelen er så lav, spillverden, som er en inngang til yrket for mange er mannsdominert, og det er mer forventet at menn kan fikse PC-problemer enn kvinner i samfunnet.

– De fleste ting som er morsomme på nettet er det gutta som har laget, og da får det igjen et litt maskulint preg, så det blir jo en selvforsterkende effekt.

Hun har selv en gutt og en jente, og merker stor forskjell på dem.

– Det er veldig mye mer spilling hos guttungen, og jeg tror det handler om kulturen. 

– Mødre må bli bedre rollemodeller

Skoleutdanningen kan fremover bære preg av en mer digital verden, og Gorman mener mødre må bli flinkere til å oppdatere seg, og ikke vike unna spørsmålene som kommer.

– Man hører sjelden en mor si "kom her jenta mi så skal jeg vise deg hvordan man lager en web-side" Det mødre ofte sier er: "nei data det skjønner jeg meg ikke på",  Det er et problem at vi har en kultur hvor vi ikke har noen forventing om at kvinner er interessert eller har peiling på noe som har med IT å gjøre.

Når vennene til barna er på besøk og har problemer med PC-en, kan vennene fort spørre om faren kan komme å hjelpe.

– Men hjemme hos oss så vet jo barna mine at det er mamma som kan data. Det var til og med noen av vennene som ikke trodde på at moren var programmerer, det gikk jo ikke an.

– Noen sier at kvinner ikke er egnet for programmering biologisk, og det mener jeg er 100 prosent "bullshit".  En biologisk forskjell er at kvinner er mer opptatt av mennesker, og det er jo kjempebra. Er det noe vi trenger i IT så er det kunnskap og forståelse for hvordan folk vil oppleve sluttproduktene.

– Hvordan skal man få til denne kultur-endringen?

– Jeg tror ikke kvotering er veien å gå. Men vi må gi god nok informasjon om hvordan yrket faktisk er.

Hun mener at siden programmerere er en så homogen gruppe, så er det forventet at de skal like de samme tingene, snakke om de snakke tingene, og være på en viss måte.

– Noen forventer at siden man er programmerer så kan man alle "key-shortcuts" på tastaturet for eksempel. Har du ikke satt opp det så er du en dårlig programmerer, det er veldig feil.

Hun mener du passer til å bli programmere om du:

  • Har evnen til å fokusere.
  • Ikke gir deg så lett.
  • Liker å lage ting.
  • Er glad i å løse problemer.

Hvis du liker å være på sosiale medier, og har et ønske om å bygge deg opp på TikTok, Instagram eller lignende, så mener hun det er en stor fordel å kunne programmere.

– Ja hvis du vet hvordan teknologien du bruker er laget, så har du en betydelig større mulighet til å levere unike ting. Og det er ikke så vanskelig å lage apper, websider og forskjellig, hvem som helst kan lage det.

– Å være en god programmerer handler om å finne de elegante løsningene, sier hun.