Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø på Abelia debatt
Elisabet Haugsbø på Abelia debatt

Aktuelt

IT-næringen i fart, med bremseklossene på?

Publisert: 29. apr. 2022

IT-næringen sysselsetter over 100 000 ansatte i 10 000 bedrifter. Mulighetene for ytterligere vekst, innovasjon og eksport er stor, viser en ny rapport fra Abelia.

-Det er allikevel flere bremseklosser vi må fjerne først, sier Teknas visepresident, Elisabet Haugsbø.

TechNo 2022-rapporten til Abelia gir en analyse av IT-bransjen med nøkkeltall, utvikling og hvordan den bidrar til norsk økonomi med sysselsetting, omsetning og verdiskaping.

Etter 2015 har sysselsettingen i IT-sektoren vokst med hele 24 prosent, en langt sterkere vekst enn andre næringer som samlet var på seks prosent. Veksten tiltok under koronaårene 2020 og 2021, i en tid da de fleste ander næringer opplevde nedgang.

-Vi ligger bakpå

Haugsbø deltok i lanseringsdebatten til rapporten, og kjenner seg godt igjen i mange av analysene. IT-bransjen er ofte en svært viktig brikke for innovasjon i mange andre bransjer. Derfor understreker hun at både norske myndigheter og næringsliv må løse noen avgjørende barrierer før vi får stor nok verdiskapning og sysselsetting.

-Vi ligger bakpå, sier hun, og spesielt gjelder dette kompetanse. IT-bransjen utvikler seg så raskt at behovet for kompetanseutvikling er enormt. Dessverre står våre høyt utdannede medlemmer ofte sist i køa for etter- og videreutdanning. Selv om man har høy kompetanse fra før, er kompetansen man har opparbeidet seg, ikke nødvendigvis etterspurt og relevant etter en tid. Derfor må forholdene legges til rette for mye mer oppdatering av kunnskapen på arbeidsplassen. Men hvem har ansvaret og tar regningen? Er det staten? Er det virksomhetene alene? utfordrer Haugsbø.

Tekna mener at universiteter og høyskoler må brukes mer til kompetanseheving. Etter- og videreutdanning er satt høyt på dagsorden, også i UH-sektoren. Vi håper derfor det blir tilstrekkelig finansiering av dette området i akademia fremover.

Rekruttering

Det er også et kjempestort problem at det er flere forskningsstillinger utlyst, men ingen søkere. Vi kan ikke skalere etter- og videreutdanning uten nok og høyt kvalifiserte undervisere. Derfor må det satses tungt på rekruttering av undervisere på våre universiteter og høyskoler. Det private næringslivet har mer å tilby til UH-sektoren og det må bli mer attraktivt å jobbe med utdanning for folk som har IT-bakgrunn.

Vi kan utnytte tilliten i samfunnet til at IT-sikkerhet blir en konkurransefordel. Norge er et land som ikke er kjent for kriminalitet og korrupsjon, og har et organisert og velfungerende arbeidsliv. Dette er spesielt viktig for andre land nå når vi opplever et annet risikobilde enn før. Derfor bør vi sikre at IT-bransjen leverer løsninger med høy grad av sikkerhet, som også betyr økt lokalisering av folk og teknologi i Norge.

Les TechNo-rapporten 2022 med nøkkeltall for tech-næringen.

Se lanseringsarrangementet til TechNo med innsikt og debatt:

Les også