Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Hanne Carlsen, ekspert på sminke, ser inn i kamera.

FIKS ANSIKTET FØR MØTENE: Hanne Carlsen, ekspert på sminke i NRK, gir deg de beste tipsene for å se best mulig ut på skjerm. Foto: Privat.

Teams-møter: Vi blir for opptatt av å se på eget ansikt i skjermen

Her får du tips til hvordan du kan være på ditt beste i skjermen når du skal ha møter via PC-en.

Forskning viser at Teams- og Zoom-møter ikke fungerer like godt som fysiske møter, og én av grunnene er at vi blir for opptatte av hvordan vi selv ser ut på skjermen.

Førsteamanuensis i psykologi Jesper Aagaard, som står bak den nye studien, forteller til Forskning.no at vinkelen på kameraene også er én av de største svakhetene.

– Det er nettopp mangelen på øyekontakt som tapper oss for energi, mener han.

For å se de andre deltakerne i øynene må vi se rett inn i kameraet. Men det hindrer oss samtidig i å se de andre deltakere i øynene, mener Aagaard.

Her er alle 5 svakhetene:

 1. Selv små forsinkelser i forbindelsen gir unaturlige pauser eller overlapper når den neste personen vil ta ordet.
 2. Det er vanskelig å snakke samtidig, så man må eksplisitt vente på tur, noe som kan føles veldig formelt.
 3. Ettersom deltakerne må sitte helt stille foran skjermen, blir møtet relativt statisk.
 4. Siden kamera og skjerm er skjevt plassert i forhold til hverandre, kan ikke deltakerne ha øyenkontakt.
 5. Å se et bilde av vårt eget ansikt på skjermen gjør oss forfengelige og fjerner fokus fra selve samtalen.

For å løse det siste punktet har vi snakket med Hanne Carlsen, som til vanlig sminker mennesker som skal på NRK. Hun har dermed god kunnskap om hvordan man kan se best mulig ut på skjermen.

– Man merker jo det selv også, man blir veldig opptatt av sitt eget bilde på nettmøter, sier hun.

MANGE UTFORDRINGER: Det er mange utfordringer med digitale møter. Du kan kanskje sminke deg vekk fra en av grunnene? Foto: GettyImages.

– Hvitt lys er ikke flatterende for huden

Eksperten har laget disse seks tipsene, som du, uansett om du er mann eller kvinne kan prøve ut:

 • Foran en skjerm får du masse hvitt lys, som ikke er så veldig flatterende for huden. Det stjeler også veldig mye av den naturlige gløden i huden. 
 • Å sminke huden er en god idé, det kan man enten gjøre med foundation og svamp, eller med en dekkende pudder-foundation med kost. Om man ikke har så mye erfaring med hudsminke er pudderfoundation det letteste. Det påføres med en stor pudderkost litt og litt til du er fornøyd. Det er lurt å gjøre dette i godt lys, og husk halsen! 

– Når du skal sitte foran en skjerm stjeler lyset fra den mye av fargen i fjeset vårt, så man kan tillate seg å legge litt ekstra samt en halv til en tone mørkere enn man bruker til daglig og i vanlig lys. Litt rouge og/eller solpudder i kinnene er også fint. For om man kun legger foundation blir man lett litt flat i ansiktet, rouge og solpudder tilfører glød og dybde i fjeset. Om man vil gjøre det enkelt kan man også stryke litt av solpudderet på øyelokkene for å få litt ekstra glød og blikk, sier Carlsen. 

 • Om du vil avansere, og også skape et bedre blikk (noe som er ganske viktig om man er møteholder eller har noe viktig å melde) så er det fint med mascara, øyenskygge og liner. Da ville jeg lagt en mørk skygge i ytre øyekrok og børst denne ut med en lysere over lokket og indre øyekrok. Så liner langs vipperoten på øyelokket og mascara. Under øyet så ville jeg tatt eyelinerer langs vipperoten, men kun i ytre øyekrok. 
 • Litt lett farget lipgloss eller lypsyl på leppene er fint, for man mister konturen på munnen på kamera.
 • Hold håret enkelt og rolig, ikke friser dette for høyt og for mye.
 • Det som er en gjenganger er at folk sminker seg for lyst og/eller glemmer rouge/solpudder så de ser flate og bleke ut.

Ut over disse tipsene fra Carlsen, burde du også se litt på vinkelen på kamera, hvor lyset i rommet kommer fra, samt hvilke klær du har på deg. Test ut og se hva som fungerer best.