Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En voksen kvinne slår av en lyspære

WWF Verdens naturfond oppfordrer alle til å slå av lyset en time lørdag kveld.

Slukker lyset for klima og natur

WWF Verdens naturfond, håper flest mulig slutter opp om Earth Hour lørdag 28. mars, selv om folk ikke kan samles i større grupper i år.  

I dag, siste lørdagen i mars, oppfordrer WWF Verdens naturfond enkeltpersoner, næringsliv og myndigheter over hele verden til å skru av lyset en time fra kl 20.30 som en symbolsk handling for å markere at verden står sammen mot klimaendringene. Earth Hour startet med en enkel markering i Sydney i 2007 og har spredt seg over hele verden. I Norge gikk startskuddet for den årlige markeringen av Earth Hour i 2009.

Les også saken om hvordan Koronakrisen har påvirket klimaet

- I år er det en annen dugnad vi alle er med på, som gjør at vi ikke skal samles i større forsamlinger, sier presseansvarlig Julie Wentzel Frøland i WWF Verdens naturfond.

Hun håper likevel at flest mulig vil være med på å markere en mørk time for klima og natur.  

- Mer enn 180 land og millioner av mennesker verden over deltar i markeringen, og det er dermed en av verdens største globale grasrotbevegelser for miljøet. Det eneste du trenger å gjøre, er å slukke lyset i én time fra kl. 20.30 lørdag 28. mars, sier hun.

Symboleffekten viktigst

De siste årene er det ikke gjort noen beregninger på hvor mye strømforbruket har gått ned i løpet av den ene timen, men ifølge tall fra Statnett i 2013 gikk strømforbruket målt i effekt ned med 150 000 kW under Earth Hour. Det tilsvarer strømforbruket til nesten 4 millioner 40 Watts lyspærer.

En 2014-studie publisert i tidsskriftet Energy Research and Social Science tok utgangspunkt i 274 målinger fra ti land, fordelt over seks år, og fant at det gjennomsnittlige strømforbruket i de gikk ned med fire prosent.


Julie Wentzel Frøland minner om at kampanjen er symbolsk, og at den handler ikke om å spare strøm, men å vise at vi står sammen mot klimaendringene og for natur og dyr.