Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

VASK AV TRENINGSKLÆR: Dusjer du med de svette treningsklærne, slipper du lukt resten av turen. Foto Mikkel Moe.

Dette har jeg lært av å reise i jobben

– Lat som du kjeder deg i sikkerhetskontrollen.

Vi er mange som reiser mye i jobben, og har opplevd på kroppen hvordan slitasjen kan bli psykisk og fysisk om man ikke skaffer seg gode rutiner.

Jeg har jobbet mye som journalist i blant annet NRK, og de siste månedene i Tekna. Det er nok mange som har reist mer enn meg, men uansett, her er mine beste erfaringer, triks og tips jeg har plukket opp underveis:

Før du reiser

Noe av det viktigste for meg er å ikke stresse, og finne «god-følelsen». Planlegg derfor reisen godt i hodet. Jeg vet hvordan været er de ulike stedene, hvor lang tid jeg har på de ulike stedene før toget, flyet eller bussen går. Et godt tips er å tenke ut hva du gjør om alt går skeis, en plan B.

– Les inn presentasjonen du skal holde

Når du pakker baggen, ta med en powerbank, det er ikke stikkkontakt overalt. Hva med å ha med en skjøteledning? Det kan være genialt om dere er flere.

Jeg reiser aldri med noe annet håndbagasje, om du ruller klærne i stedet for å brette de, får du plass til mye mer. Har du solbriller, så er skoene et fint etui for dem. Det kan være lurt å ta med antibac, du kommer til å ta på mange steder som tusenvis av folk har tatt på før.

Jeg lager alltid en egen reiseliste med sanger jeg vanligvis ikke hører på til turen. Et hett tips er å bruke cover-versjoner av sanger du liker veldig godt. Skal du holde en presentasjon? Les den inn og hør på den underveis. Hvordan høres det ut?

Før falt jeg for fristelsen til å komme til flyplassen slik at det akkurat gikk tidsmessig, inn ved gaten når folk allerede står i kø for å gå inn i flyet. Flyr du mye merker du etter hvert hvor deilig det er å ikke stresse, og tenke «Hva hvis dette ikke går» «Hva hvis køen i sikkerhetskontrollen blir for stor».

Kle deg akkurat passe, gå med behagelige klær, men går du med litt for avslappende klær, blir du kanskje behandlet dårligere, uten hensikt.

Om du reiser med fly

Jeg har alltid PC og annet utstyr øverst, slik at jeg effektivt får det ut til kontrollen. Lat gjerne som du kjeder deg, mulig det bare er i hodet mitt, men jeg føler det gjør at jeg alltid slipper tilfeldig kontroll.

Redd for at baggen er litt for tung? Ta noe av det i lomma, eller hold det ved siden av baggen.

Jeg tar alltid med en tom vannflaske som jeg fyller med vann etter sikkerhetskontrollen. Finn en måte som gjør at du ikke trenger å ha med deg håndbagasjen på toalettet, særlig hvis den er stor og klumsete. Spør en som det ser ut som du kan stole på til å passe på den mens du er borte.

– Hva med å gi en gave til flypersonellet?

Hvis det er en stund til flyet går bør du sette deg på et annet sted enn der gaten er, det finnes mange andre plasser med bedre plass.

Der kan du legge deg ned med baggen som pute, på med headsettet, sett på en podcast om hvor langt det er til neste solsystem, og husk å sett på alarm, til når du må bort til riktig gate.

Dette har jeg aldri gjort, men det hørtes ut som et spennende tips; når du går på flyet, hva med å gi en gave til kapteinen og flyvertene? De blir i godt humør, og du får en gånn god varm følelse i deg som sikkert varer i 30-40 min. 

Strekk deg så ofte du kan, prøv å strekk alle musklene i kroppen. Gå gjerne i gangen i flyet, hvis du ikke synes det ser for dumt ut.

På flyreisen liker jeg å prøve å meditere, på et lavt nivå vel og merke, men det er veldig deilig og avslappende. Du lukker øynene, tenker kun på pusten, visualiserer litt, nesten sovner, og vipps så sier kapteinen at alle må gjøre seg klar for landing.

Siden jeg kun har håndbagasje prøver jeg også å finne et sete langt fremme, eller langt bak, og alltid gangplass. Du får kanskje ikke særlig utsikt, men du får reise deg med en gang flyet stopper, strekker på beina, og du kommer av flyet som en av de første.

Annen transport

Om du reiser med tog eller buss, kan det være viktig å få seg en sitteplass, slik at du, i hvert fall på toget, har muligheten til å ta fram pc’en og jobbe litt. Ha på headsett og hør på musikk mens du jobber, da glemmer du med ett at du sitter med masse folk rundt deg og får gjennomført mye av det du skal gjøre.

Om det er ledig plass, er det viktig at den ene flytter seg slik at man får litt rom imellom.

VY er så å si alltid forsinka, så og si hvert tog jeg tar, uten å overdrive. Er du forberedt på dette, blir det lettere å akseptere det og ikke bli sur og irritert.

Jeg liker å ta plassen oppe ved sjåføren på buss, spesielt i utlandet. Det føles bedre med utsikten, og du kan lettere spørre sjåføren om spørsmål, som hvor du bør gå av. 

Pass på reiseutgiftene, dette glemmer jeg hele tiden, og det er vanskelig, man må ha en god rutine for å ta vare på kvitteringene.

På hotellet

Om det er en lang reise, og om det passer, ta en treningsøkt når du kommer fram. Kroppen har vært i dvale lenge, stått i kø, sittet og musklene veldig ubrukte. Gjennomfør gjerne en liten blandet økt av kondisjon og styrke i hele kroppen. Dusj i kaldt vann, spis noe lett, og sov godt.

– Dusj med treningstøyet

Sett to alarmer, eller flere. Om du er et B-menneske da. Det er perfekt å starte dagen med en iskald dusj, så 1-4 kopper varm kaffe. Slurp kaffen, stol på meg. Hell den også fra litt høyde. Alt dette gir den oksygen, som forbedrer smaken.

Sett opp «Ikke forstyrr-skiltet» når du går fra rommet, det blir kanskje ikke vasket, men du får ha tingene dine i fred, og hvor skittent kan det bli på 1-3 dager?

Det er viktig å stole på folk, men for å være på den sikre siden gjemmer jeg alltid verdisakene på lure plasser i rommet, da blir ingen av de som rengjør rommet fristet i hvert fall. 

Sov på den ene siden av senga første natten, den andre dagen etter, da føles den ny.

Hvis det er et nytt sted er joggeturer et fint verktøy for å bli kjent. 2 fluer i en smekk.

Jeg har alltid det brukte treningstøyet med meg i dusjen, med varmt vann, shampo og alt sånt blir klærne bedre å reise med. Et annet hett tips er å bruke såpe fra hotellet og ha i det skitne treningstøyet, da lukter det bedre.

– Har sett min andel arrogante gullkortkunder

President i Tekna. Lise Lyngsnes Randeberg har disse 5 erfaringene med å reise i jobben: 

– For meg er det stor forskjell på å pendle mellom Trondheim og Oslo, og å reise til andre deler av verden og andre tidssoner. Det krever helt ulik grad av forberedelse.
 
1. Vær tilstrekkelig forberedt, det sparer både tid og krefter, spesielt om du reiser mye alene slik jeg gjør. Uansett om du skal ta bussen til jobb eller reise på tvers av verden er det smart å sjekke litt i forkant. Hvordan blir været? Kan det bli forsinkelser? Hva er smarteste reiserute? Hva trenger jeg å pakke? Er det noe ekstraordinært jeg bør være forberedt på? Jeg har alltid en del praktiske og ofte nødvendige ting jeg ofte trenger liggende i veska som en slags survival kit. Akkurat størrelsen og tyngden på veska mi har blitt kommentert og ledd en del av, men tilslutt har det ofte vært jeg som reddet situasjonen når jeg har vært på tur med andre. Noen foretrekker å reise lett, jeg foretrekker å reise kompakt, men tilstrekkelig utstyrt.
 
Reiser jeg langt har jeg for eksempel alltid rent undertøy og toalettsaker i håndbagasjen. Du vet nemlig aldri når bagasjen forsvinner og da kan det være akkurat det som skal til for å redde opplevelsen. Jeg har også alltid Paracet og et par energibarer på lur sånn i tilfelle.  
 
2. Råd nummer to er å senke skuldrene. Alt for mange er alt for stressa når de reiser. Det gjør at du kan glemme ting og generelt får en kjipere reiseopplevelse. Beregn litt mer tid enn du stengt tatt trenger så går alt smidigere.
– Ikke bli sint
 
3. Ikke bli sint når verden ikke går din vei. De ansatte på ulike transportmidler og flyplasser prøver stort sett å hjelpe deg. De kan ikke noe for at det snør eller er tåke. Min erfaring er at et smil og en høflig henvendelse fungerer bedre enn kjefting og aggressiv oppførsel.
 
4. Råd nummer fire følger av nummer tre: vis alminnelig folkeskikk: De ansatte på flyplassen og sikkerhetskontrollen er faktisk mennesker de også. Har sett min andel arrogante gullkortkunder. Det er ikke spesielt sjarmerende.  
 
5. Råd nummer fem er å se hvordan de lokale på stedet navigerer og lære av dem. De fleste transportsystemer har sin indre logikk, du må bare skjønne den. Der er det lurt å lære av dem som har mer erfaring enn deg.
 

Har du noen triks eller tips du vil dele? Skriv i kommentarfeltet på facebook.