Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Per Helge Aasland

For Per Helge Aasland har det aldri vært et alternativ å «bare gå på jobb». Fra kontoret i Stavanger er han med på å utvikle teknologi som kan bidra til å redde liv.

Per Helges teknologi kan bidra til å redde 100 000 mennesker hvert år

Per Helge Aasland og teamet ved Laerdal Medical har utviklet et digitalt hjerte- og lungeredningskurs som skal hjelpe til å redde liv over hele verden.

Det ble jubel umiddelbart første gang det skjedde. Per Helge Aasland (41) tror det ble kake også, men det er den sterke reaksjonen til teamet ved Laerdal Medical han husker best.

En i teamet hadde nemlig vært i kontakt med et britisk hjertefond, og fortalte at hun hadde en god nyhet. «Skal vi til London?», var det noen som spurte. «Det er noe enda bedre», var svaret. For en av dem som hadde gjennomført deres digitale hjerte- og lungeredningskurs hadde fått bruk for kunnskapen, og reddet livet til sønnen like etterpå.

– Vi har to-tre ganger så langt fått direkte tilbakemelding om at de som har gjennomført kurset har reddet livet til noen. Det er veldig stort.

To menn ser på tavle med postitlapper
Kan du redde en annens liv etter 15 minutters trening? Aasland og resten av teamet ved Laerdal Medical er ikke i tvil om det

Viktig med grunnleggende kunnskap

I løpet av de to siste årene har nemlig Tekna-medlem Aasland og teamet i Stavanger utviklet en digital tjeneste hvor du kan lære deg hjerte- og lungetrening – og trene på det. Alt du trenger er ei pute. Det er et kamera som ser deg, og måler hvor raskt du trykker på puta.

Kvinne demonstrerer hjerteredning
En digital tjeneste kan lære deg hjerte- og lungetrening – og trene på det. Alt du trenger er ei pute. Det er et kamera som ser deg, og måler hvor raskt du trykker på puta.

Kurset kan du gjennomføre på mobilen, og det tar kun 15 minutter. Ifølge Aasland kreves det ikke mer tid for å være i stand til å bistå med gjenopplivning.

– Noen har vært skeptiske til at det er så kort, men vi vil ha det kort, slik at du faktisk tar hele kurset. Det er viktigere at veldig mange kan det grunnleggende enn at noen få skal kjenne til alle detaljene.

Kurset ble lansert i Storbritannia vinteren 2022, i samarbeid med British Heart Foundation. I Norge ble det lansert i anledning Verdens hjerte- og lungeredningsdag 16. oktober 2022.

Bærekraftsmålet som ledestjerne i bedriften

Et slikt kurs er spesielt viktig i land som ikke har tilgang til dyre dukker å øve på. Og der det langt fra er obligatorisk med hjerte- og lungeredning i gymtimen på skolen.

Ved å spre kunnskap om hjerte- og lungeredning, viser Laerdal Medicals beregninger at 600 000 mennesker kan reddes, hvert eneste år. Per Helges teknologi bidrar inn her.

Mann i trapp med tegning på veggen
Laerdal Medical har et mål om å redde én million flere menneskeliv årlig innen 2030, ved å redde liv ved fødsler, å øke kvaliteten på sykehus og øke kunnskapen om hjerte- og lungeredning i samfunnet.

– Det hjelper lite å ha et godt sykehus hvis du ikke får hjelp de 15 første minuttene, forklarer Aasland.

For 41-åringen har det aldri vært et alternativ å «bare» gå på jobb. Ved Laerdal Medical får han mulighet til å jobbe med noe Aasland synes er kjempeviktig: å jobbe for noe større enn seg selv.

I bedriften sitter FNs tredje bærekraftsmål i ryggmargen til de ansatte, og alt de gjør handler om å jobbe mot målet om å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle.

Må trene mange for å redde én

Selskapet har også sitt helt eget mål kalt «One Million Lives». Altså å hjelpe til å redde én million flere menneskeliv årlig innen 2030. For å gjøre målet oppnåelig er det brutt ned i tre strategier – å redde liv ved fødsler, å øke kvaliteten på sykehus og øke kunnskapen om hjerte- og lungeredning i samfunnet.

– Vi har et hårete mål, og en visjon om å hjelpe til med å gjennomføre 50 millioner hjerte- og lungetreninger hvert år fram til 2025, oppsummerer Aasland.

Nå foregår det samtaler med partnere rundt omkring i verden, for å spre kurset til alle land.

I tillegg jobbes det for å videreutvikle kurset, slik at det kan brukes i gruppesammenheng, for eksempel i skolen.

– Vi må trene ganske mange for å redde ett liv. Kunnskapen må også repeteres, understreker han.

– Hva er det som gjør deg optimistisk på at vi kommer til å nå bærekraftsmålet om å sikre god helse og livskvalitet innen 2030?

– Det handler om hva vi har klart før. Det har vært bærekraftsmål tidligere og mange av dem har vi klart å oppnå. Vi må ha tro på at vi klarer det igjen!