Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Maria Angeltveit

Maria Angeltveit på fjelltur i Trollheimen med hunden Era.

– Måten vil lever på i dag «bruker opp» jorden

–  Kjøpe ting brukt, kjøttfrie middager, og handle mat fra norske bønder. Slik prøver leder i Tekna Årdal avdeling, Maria Angeltveit å leve i pakt med bærekraftmål nr 12 Ansvarlig forbruk og produksjon, som hun brenner ekstra for.

Hvilket av FNs bærekraftsmål brenner du spesielt for og hvorfor? Dette har vi spurt et knippe avdelingsledere i Tekna om – fra Finnmark i nord til Oslo i sør og Sogn og Fjordane i vest, fram mot 24. oktober, da FN-dagen blir feiret over hele verden. I dag svarer Maria Angeltveit som er styreleder i Tekna Årdal avdeling.

Bevisst på overforbruk

– FN har utarbeidet 17 bærekraftsmål. Hvis du skulle velge ut ett du brenner spesielt for, hvilket skulle det være og hvorfor?

FN-mpl 12: Ansvarlig forbruk og produksjon

– Alle bærekraftsmålene er selvsagt viktige, men om jeg skal velge et jeg brenner litt ekstra for må det bli Ansvarlig forbruk og produksjon. Måten vi lever på i dag «bruker opp» jorden, og vi har ikke særlig god tid på oss til å snu trenden. Med dette sagt blir også bærekraftsmål nummer 13 viktig for meg; Stoppe klimaendringene. Disse to henger tett sammen.

– Gjør du, eller din Tekna-avdeling, noe for å bidra til å oppfylle noen av bærekraftsmålene – hva i tilfelle?

– Jeg er ganske opptatt av forbruk i hverdagen, og er veldig bevisst på å ikke handle klær og ting som jeg ikke har bruk for. Jeg har blitt mer og mer bevisst på hvor mye avfall som stammer fra klesbransjen og generelt overforbruk. Derfor prøver jeg også å reparere de klærne jeg har, istedenfor å erstatte det med nye plagg. Når jeg trenger noe jeg ikke har fra før, prøver jeg alltid å se om jeg kan få tak i ting brukt. I tillegg gjør jeg «research» på klesmerker som jobber for å være bærekraftige, som også er av god kvalitet som jeg vet jeg kan ha lenge.

– Innad i familien prøver vi også å planlegge handling og forbruk av mat så godt det lar seg gjøre. Vi har et mål om å bruke opp middagsrester og andre matvarer før de blir gamle og må kastes. Vi spiser også en god del kjøttfrie middagsmåltider som både koster mindre og har et lavere CO2-avtrykk enn kjøttbaserte måltider.

Kortreist mat

– Hva ville du vært stolt av at du eller Tekna fikk til innen bærekraft?

– Jeg ville vært stolt dersom jeg, og min familie, kunne klart å leve helt bærekraftig når det kommer til både klær og mat, med et så lavt forbruk av klær som mulig, og uten å måtte kaste mat. Vi prøver også å være bevisst på hvilke matvarer vi kjøper, både fra et dyrevelferdsperspektiv, men også at norske bønder skal få mest mulig igjen for produktene sine slik at de kan fortsette å drive bærekraftig jordbruk.