Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Marcus Nitschke

MÅNEDENS STUDENT: Marcus Nitschke, som er månedens student, elsker å gå på tur. Foto: Privat.

– Aldri spør en student hvordan det går med masteren

Marcus Nitschke forteller om en uskreven regel i studentverdenen.

Marcus bor på i en leilighet sammen med to andre på Blindern og studerer Master i mikroelektronikk og sensorteknologi.

Hvis han kunne endret en ting med norsk utdannelse hadde det vært å gitt studentene mer penger.

– Jeg ville gjort det mulig å være fulltidsstudent. Jeg ville økt studiestøtten ganske mye. Da ville studentene kunne brukt mye mer tid på studiene og dermed fått bedre resultater. Norge hadde da fått enda flinkere folk i arbeid på sikt, sier Marcus.

Det  er helt andre ting enn jobb han mener trengs for å lade batteriene til neste dag.

– Etter lange dag med skole liker jeg å slappe av med serier som Ted Lasso, eller å se på Formel 1. Ellers er jeg veldig glad i å gå på tur, sier han.

Vil jobbe i rombransjen

Marcus sin masteroppgave er å lage styringssystemet til en rakettmotor.

– Jeg skal lage "thrust vector control". Da bruker jeg en metode i elektronikken som heter PID (Proporsjonal Integrasjon og Derivasjon), som jeg skal implementere på en FPGA (Field-Programmable Gate Array).

– Målet er å lage et system som gjør at raketten retter seg opp av seg selv. Hvis det blåser eller er turbulens så ønsker man fortsatt at raketten skal gå i riktig bane. Det finnes mange måter å gjøre dette på, men jeg mener at ved min metode så har man mer kontroll.

– Dette er ikke noe nytt, men det er få forskningsraketter med dette, også er det jo kult å vise at en student kan lage det, sier han.

– Er dette noe du ønsker å jobbe med?

– Ja kanskje ikke så teknisk, men rombransjen generelt er veldig spennende, så det hadde vært gøy å jobbet der i fremtiden.

– Hvordan går det med oppgaven?

– Jeg skal være ferdig i februar. Jeg ligger helt ok han, men man skal aldri spørre en masterstudent om hvordan det går med oppgaven. Det er en uskreven regel, ler Marcus.

– Hvordan ser drømmekarrieren din ut?

– Jeg liker fagene jeg har nå, men jeg liker også å jobbe med mennesker og politikk. Så jeg ønsker å kombinere alt dette i en jobb med teknisk og strategisk ledelse for eksempel, sier han.

Foto: Privat.
Foto: Privat.