Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Torsten i laboratoriet

Testlaboratorium: I laboratoriet testes lysarmaturene blant annet med hensyn til fargetemperaturer, elektronikk, og bestandighet i ulike typer klima.

Lysende virksomhet i rosenes by

– Overgangen til LED-belysning gir uendelige muligheter for å variere fargetemperatur i belysning, sier Tekna-medlem Torsten Horn som jobber med utvikling av belysningsløsninger i Glamox i Molde. Han synes det er spennende at ulike lystemperaturer kan hjelpe folk med psykiske plager til et bedre liv.

Det artigste med jobben er det å være med i hele utviklingsløpet fra idé til produksjon og se at produkter begynner å «leve», sier Tekna-medlem Torsten Horn (39) i Molde-bedriften Glamox AS. Etter bare fire år i selskapet er han svært fornøyd med at det første lysarmaturet han har konstruert, sannsynligvis vil ha solgt 100 000 eksemplarer innen årets slutt.

Ny tilværelse i Norge

Torsten Horn er produktutviklingsingeniør i Glamox. Bedriften ble grunnlagt av Birger Hatlebakk i 1947 som oppdaget glamoxeringsprosessen som gir aluminium unike lysreflekterende egenskaper. Fra fabrikken i Molde leverer de lysarmaturer og belysningsløsninger til alle typer offentlige bygg som skoler og sykehus, industri- og næringsbygg, skipsfart og oljevirksomhet, hoteller og restauranter. I dag har Glamox 458 ansatte i Norge, der 323 av dem er ansatt ved bedriften i Molde. Konsernet har salg og produksjon i mange europeiske land, samt Asia og Nord-Amerika, og fabrikker i fire andre land i tillegg til Norge.

Torsten Horn
Samspill: Som produktutviklingsingeniør er det en stor fordel at produksjonen foregår her – det gjør det enklere å prøve ut nye ideer, sier Torsten Horn.

En sjarmerende aksent røper at Torsten Horn ikke har trådd sine barnesko i Norge. – Jeg er opprinnelig fra Dresden i Tyskland, og flyttet til Norge for ni år siden, forteller han. Det begynte med at søsteren hans først flyttet hit, og at han kom på ferie. Med utdanning som murer og så diplomingeniør i maskinteknikk med spesialisering konstruksjon, jobbet han først noen år i Tyskland. – Jeg hadde utferdstrang, og ville prøve noe nytt. Min første jobb i Norge var i Inventas, og senere i Linjebygg i Molde, før Glamox fra 2015, sier Torsten Horn som nå er godt etablert med familie i Molde.

Samspill med produksjon et pluss

I Glamox jobber Torsten med produkter helt fra skissestadiet til produksjon. – Dette liker jeg veldig godt. Samspillet og nærheten til produksjonen er en stor fordel. Jeg kan for eksempel gå ned i fabrikken og diskutere løsninger med folk som er gode på det praktiske.

En mann og en kvinne står i et lager bak et samlebånd hvor produkter pakkes inn automatisk
Effektiv fabrikk: Her betraktes hvor effektivt pakkeroboten jobber.

Vi får gå en runde i de romslige fabrikklokalene. Her er mye etter hvert automatisert. Roboter kutter tynnplatene som kommer inn i ruller. Det stanses, bøyes, knekkes og formes. Det fuges og brettes, og det pakkes. – Flere nye industriroboter er kommet på plass de siste årene, sier Horn. Noen er store og såpass voldsomme i bevegelsene at de er plassert bak gitter. Noen mindre «collaborate»-roboter, som for eksempel utfører pakking, trenger ikke sikkerhetssone.

Robotarm ved samlebåndet
Litt menneskelig: Denne pakkeroboten har fått navnet Lars-Bjarne.

Menneskeorientert belysning

– Noe av det mest spennende som skjer på lysfronten henger sammen med den store omveltningen til LED-belysning som gjør at du kan endre fargetemperaturer og intensitet, forteller Torsten Horn. Han forteller at Glamox har en ny produktfamilie av såkalte renromsprodukter som brukes i områder med spesielt høye krav til hygiene. I tillegg til å være sertifisert for bruk i renrom, har disse produktene en del avanserte funksjoner i forhold til såkalt menneskeorientert belysning «Human Centric LIghting» (HCL). Det handler om å variere fargetemperatur i løpet av dagen for å etterligne dagslys, noe som viser seg å ha en positivt effekt på døgnrytme, søvn, humør og velvære.

– Det er virkelig interessant hvordan ulike lystemperaturer kan påvirke mennesker. Her forskes det mye, sier Horn. Om morgenen trenger man kanskje kaldt blått lys for å våkne og komme i gang, mens større innslag av gult og oransje før du skal legge deg om kvelden, gjør at du sovner lettere. Noen norske skoler har innført HCL-belysning som skal øke elevenes og lærernes konsentrasjon når de trenger det, og virke beroligende når de trenger å slappe av.

– Markedet for dette ser ut til å øke, sier Torsten Horn og nevner SpareBank 1 Nord-Norge i Mo i Rana som et eksempel på en bank som satser på HCL – kanskje det kan gi mer velvære når dagslyset forsvinner om vinteren langt mot nord.
– Et annet eksempel på noen som ønsker å jobbe i blått lys, er leger som utfører endoskopisk kirurgi – fordi det lettere får frem kontraster på skjermen og dermed gjør det mindre anstrengende for øynene. På Sørlandet sykehus i Kristiansand har de installert belysning i operasjonsstuer som kan styres og fargevarieres av personalet.

Kan hjelpe i psykiatri

Torsten Horn synes også det er spennende med hvordan lys kan brukes innen psykisk helse.

– Vi har noe vi kaller «Blue Blocked Light». Da fjerner vi de blå bølgelengdene fullstendig. En norsk studie viser nemlig at det å fjerne de blå bølgelengdene fra lyset kan dempe maniske episoder. Aktuelle bruksområder kan være i psykiatriske institusjoner. Forskere og leger ved St. Olavs i Trondheim bruker nå denne typen «blåblokkert» lys i behandlingen av pasienter med bipolar lidelse.

Martin Iversen med en ballkanon under et lys
Ballkanontest: Lysarmaturer i idrettshaller må tåle harde skudd. Martin Iversen demonstrerer ballskudd mot et lysarmatur i taket.

Under omvisningen i fabrikken får vi også ta en kikk på laboratoriet. Her treffer vi elektronikkingeniør Martin Iversen som kom til Glamox etter en traineeperiode hos Brunvoll AS i Molde. – Blant annet tester vi elektronikk og kjører lysmålinger, forteller han. Produktene skal ha 100 000 timers garantert levetid. Noen lysarmaturer skal tåle ekstrem kulde og ekstrem varme, men lever kortere jo høyere eller lavere temperaturen er.

Martin Iversen forklarer at produktene har ulike klassifiseringer, og testes i forhold til hvilke miljøer de skal virke i. Noen armaturer skal tåle regn, mens andre for eksempel må være vann-og støvtette. For å teste bestandighet overfor sjøvann, kjøres det tester i et salt-tåkekammer.

Armaturer i idrettshaller må tåle harde støt. – Da bruker vi denne ballkanonen for å test, viser Martin Iversen og fyrer av et skudd mot et takarmatur i hastighet på cirka 16 m/s.

Rikt kulturliv

Som mange andre innbyggere i Molde, setter også Torsten Horn pris på mulighetene naturen rundt gir. – Det har gått mye i motorsykkel, klatring og ski, for min del. Kombinasjonen av ulike ting gjør det bra å bo i Molde – korte avstander til alt gir mindre stress i hverdagen. Dessuten er det et veldig bra teater og kulturliv her for en by på denne størrelsen, sier Torsten Horn, som røper at det ikke er klimaet som holder han her. Men det får vi egentlig ikke lov til å skrive.