Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Solveig Engebretsen på hjemmekontor med laptop, pyte, kaffekopp og briller

Kan Solveig bli årets ledestjerne? Foto: Privat.

Årets ledestjerne?

Tekna-medlemmet Solveig Engebretsen (28) kan bli årets ledestjerne.

For annet år på rad skal Dagens Næringsliv og D2  finne 30 ledestjerner under 30 år. Den 28-årige forskeren er en av dem som er plukket ut av juryen. En av de 30 utvalgte vil til høsten bli kåret til «Årets ledestjerne».

Solveig jobber som forsker ved Norsk Regnesentral med statistikk og matematisk modellering innenfor veldig mange ulike anvendelsesområder, blant annet lakselus, pant, rensefisk og deteksjon av overoppheting i motorer.

Akkurat nå jobber hun nesten bare på ett prosjekt, og det er å modellere spredning av koronavirus i samarbeid med Folkehelseinstituttet.

Doktorgraden har hjulpet

Hun forteller at doktorgraden hennes har passet godt inn mot Korona-krisen.

– Doktorgraden min var innenfor forskningssenteret Big Insight, og var et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Telenor.  Doktorgraden min gikk ut på bruke nettverksanalyser innenfor folkehelse. Den modellen jeg jobber med nå baserer seg på et av prosjektene i doktorgraden min, hvor vi brukte mobildata fra Telenor til å modellere spredning av influensa i Bangladesh.

– Spredningsmodellen baserer seg på et reisenettverk, hvor linkene mellom områdene representerer reising, og er estimert ved hjelp av mobildata. Nå har vi tilpasset den modellen til å representere Norge, med et dynamisk reisenettverk mellom kommuner, basert på mobildata fra Telenor fra Norge. Vi har også tilpasset den epidemiologiske delen av modellen til koronaviruset., sier hun.

– Jeg leste at du jobbet 15 timer i døgnet, stemmer det?

–  I mars og april var det veldig mye jobb. Det var en ekstraordinær situasjon hvor veldig mye måtte på plass på kort tid, og det var stort behov for å få ut gode resultater raskt. Nå har det heldigvis roet seg noe, men vi jobber fortsatt iherdig med å forbedre og videreutvikle modellen.

Synes det er hyggelig å bli nominert

Hun er usikker på sjansene sine når det gjelder å vinne konkurransen, hun tror det blir mange gode kandidater også i år.

– Det var veldig hyggelig å bli nominert til å bli årets ledestjerne. Jeg tror at noe av grunnen til at jeg ble plukket ut, er at i denne situasjonen har det kommet klart fram hvor viktig funksjon matematisk modellering har i samfunnet, for eksempel for beslutningstaking og beredskapsplanlegging. Dette gjelder spesielt når vi møter nye utfordringer hvor vi ikke kan basere oss på erfaring og magefølelse.  I denne situasjonen har også vår modell hatt direkte konsekvens for eksempel for helsa til utsatte grupper, sier Engebretsen.

– Hva tror du er sjansene dine for å vinne?

–  Det aner jeg ikke, og jeg kjenner ikke engang til hvem de andre kandidatene er ennå! Men det er jo veldig mange flinke og unge folk som får utretta mye med sitt engasjement, og det var mange dyktige og inspirerende kandidater i fjor, sier hun.

Her er juryens begrunnelse:

Hun er en dedikert forsker, som bruker matematiske modeller og mobiler for å forutse utbredelsen av smittsomme sykdommer, som nå Covid-19. Engebretsen er hardtarbeidende og analytisk, en av «de usynlige heltene», og bidrar til bærekraftsmålet sikre god helse for alle.

Solveig ser for seg å jobbe med det samme hun gjør nå i mange år framover.

– Jeg disputerte jo bare nå nettopp i november, og så kom koronaepidemien kort tid etterpå. Så min erfaring så langt er at det dukker opp muligheter og utfordringer man ikke kan vite om på forhånd og planlegge etter. Så målet må kanskje være å gripe de mulighetene som byr seg. Men jeg er veldig fornøyd med å jobbe som forsker på Norsk Regnesentral innen statistisk modellering, og ser for meg å jobbe innen dette feltet i lang tid framover. Modellering kan brukes på veldig mange forskjellige områder, så variasjonsmulighetene er store, sier hun.