Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann i Gaza, jobber med vannpumpe

HJELPER MED INFRASTRUKTUREN: Ingeniører Uten Grenser hjelper med å bygge opp infrastrukturen i Gaza.

Gaza: – Har nå sikret vann for 500 familier

Ingeniører Uten Grenser hjelper sivile på Gaza-stripen så godt de kan under vanskelige forhold. Allerede ved årsskiftet meldte UNICEF at minst 50% av vannsystemene på Gaza var ødelagt, og at vannsituasjonen var på randen av kollaps.

Konflikten i Gaza gjør leveforholdene til menneskene som på Gaza-stripen veldig vanskelig. Ingeniører Uten Grenser (IUG) jobber for tiden hardt med å hjelpe med å bygge opp infrastrukturen i landet, som har blitt bombet sønder og sammen. Og det som står øverst på prioriteringslisten er å gi innbyggerne rent vann.

Nå har 500 familier nord i Gaza by fått dette, etter en innsamlingsaksjon. Ingeniørdugnaden ble startet rett før påske, og både enkeltpersoner, Tekna og Multiconsult har allerede støttet initiativet.

Det er forteller daglig leder i Ingeniører Uten Grenser, Marianne Nilsen Sturmair.

– På rekordtid har innsamlingsaksjonen allerede gitt viktig resultat for over 500 familier nord i Gaza by. Andre påskedag var en brønn reparert og solcelledrevet vannpumpe installert.

Daglig leder i Ingeniører Uten Grenser, Marianne Nilsen Sturmair
GLAD FOR HJELPEN: Marianne Nilsen Sturmair, daglig leder i Ingeniører Uten Grenser er glad for hjelpen som har kommet så raskt, dette har gjort at mange familier nå har bedre tilgang på rent vann. Foto: IUG.

500 familier får bedre tilgang på vann

– Når vi vet at infrastrukturen i Gaza er lagt i grus, med de enorme konsekvensene dette har for sivilbefolkningen som mangler det aller mest livsnødvendige som vann, mat og helsehjelp, er det dypt meningsfullt å kunne bidra. Den raske responsen og det store engasjementet fra ingeniører og virksomheter her i Norge vitner om at vi er mange som kjenner på dette, sier hun.

Ingeniører uten grenser:

  • Ingeniører Uten Grenser (IUG) er en ideell organisasjon som leverer teknologiske løsninger og ingeniørkompetanse i humanitært arbeid over hele verden.
  • Deres visjon er å bidra til en bærekraftig og rettferdig verden ved å dele teknologi og ingeniørkompetanse for å løse utfordringene knyttet til vann, energi og infrastruktur i lav- og mellominntektsland.
  • Gjennom konkret humanitær ingeniørinnsats fokuserer de på klimasmarte løsninger som forbedrer livssituasjonen til enkeltpersoner, sikrer lokalsamfunn og bekjemper global klimaendring.
  • Ingeniører Uten Grenser er engasjert i å støtte FNs bærekraftsmål frem mot 2030 gjennom våre prosjekter og initiativer.
  • Etablert i 2011 med støtte fra NITO og Tekna, har de har vokst til å inkludere flere lokalavdelinger rundt om i landet og opererer som en del av Engineers Without Borders International (EWB-I), en global bevegelse som deler troen på ingeniørkompetanse og teknologis rolle i bærekraftig utvikling.

– Er det noen norske ingeniører som er i området?

– Ingeniørdugnaden handler ikke om å sende norske ingeniører til Gaza. Det å få inn materiell og folk i byen nå er ekstremt vanskelig. Dette initiativet baserer seg på vårt nettverk av ingeniører og teknisk kyndige hos vår mangeårige samarbeidspartner Field Ready Turkiye, og kompetansen og støtten vi kan gi.

– Kjernen i dette prosjektet er den lokale kompetansen – både på det tekniske, men også hva som er mulig å få tak i av utstyr, samt hva som er klokt å gjøre for at dette når sivilbefolkningen best mulig. Det beste vi i Norge kan gjøre – er å bidra med økonomiske midler, sier hun.

Dette kan du lese mer om på IUGs oppdateringssider for #ingeniørdugnad for Gaza.

Foto: Yr.no

Det er altså lokale som bygger opp infrastrukturen og får hjelp med utstyr og kompetanse fra Ingeniører uten grenser. De har veldig vanskelige arbeidsforhold, forteller Sturmair.

– Det er lite som er trygt på Gaza nå. Arbeidet som gjøres begrenses av både krigshandlinger og tilgjengelig utstyr, sier hun.

Kritisk vannsituasjon

Allerede ved årsskiftet meldte UNICEF at minst 50 prosent av vannsystemene på Gaza var ødelagt, og at vannsituasjonen var på randen av kollaps. . Et søk på YR.no viser at det er mye sol og varmere temperaturer over 30 grader fremover.

–  Vannmangelen er kritisk. For de over 500 familiene som nå har fått vann betyr det mye at brønnen fungerer. 

Her kan du se hvordan vannpumpen ser ut:

– Hva er planene fremover, hva vil prioriteres fremover?

– Omtrent halvparten av Gaza's befolkning har blitt fordrevet til Rafah, et område som allerede før krigen var tett befolket. Field Ready Turkiye, bekrefter på telefon i dag at et initiativ for å installere solcellepaneler og sikre strøm til flere av flyktningene i Rafah er igangsatt.

– Vi har jevnlig kontakt med våre ingeniørkollegaer, og avhengig av utstyr som er mulig å fremskaffe, vil solcelledrevne vannsystemer og strøm til annen viktig bruk prioriteres, sier Sturmair, som oppfordrer alle som kan til å ta del i #ingeniørdugnad for Gaza.