Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Det norske laget i matte-OL

FORNØYD: Det norske laget var fornøyd med uken, og ikke minst med bronsen til Andreas Notøy. Foto: Sondre Tallaksrud.

Norsk matte-bronse i kamp mot verdens største talenter

601 deltagere fra 108 land kjempet om gull i matte-OL denne uka.

Det er flere land som gjør det bra nå enn tidligere. Det kan være på grunn av bedre utdanning, men jeg tror også internettet gjør at flere har tilgang på kunnskapen nå, det er mye lettere å drive med matte med venner enn alene, sa Geoff Smith, president av matematikkolympiaden (IMO) 2022. 

– Vi er veldig fornøyde med bronse

Deltakerne var samlet til medaljeseremoni i Oslo rådhus, med besøk av ordfører i Oslo, Marianne Borgen og UIO-rektor Svein Stølen, som også var på scenen og takket studentene for ukas innsats.

− Nivået i år var veldig høyt

Verdens største matte-talenter møttes denne uka for å konkurrere i Oslo for første gang. Det norske laget klarte ikke å hamle opp med de aller beste, men Andreas Notøy tok en av bronsene, med 27 av 42 mulige poeng.

− Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å ta medalje. Nivået i år var veldig høyt, fortalte Notøy etter seremonien.

Norges lag besto av seks gutter: Noah Hessen Bjerke, Maxim Scherbakov, James Jia og Oliver Ruden fra Oslo, David Eikeland fra Klepp på Jæren og Andreas Notøy fra Sandefjord. Lagleder er Andreas Alberg, nestlagleder Erik Mingjun Ma.

Andreas Alberg og Erik Mingjun Ma
Lagleder Andreas Alberg og nestlagleder Erik Mingjun Ma er fornøyd med uka.
Andreas Notøy på scenen i Rådhuset
Andreas Notøy vant bronse under matematikkolympiaden 2022 i Oslo.

– Oppgave tre er kun for de aller beste

Laglederne Andreas og Erik var fornøyde med det norske laget, og hvordan Norge har vært som arrangør-land denne uka

– Det har gått veldig bra, det har vært veldig fint uten noen problemer og vi har hatt masse gøy å gjøre. Vi er også veldig fornøyd med bronse, sier Andreas.

Skjermbilde av navnene til vinnerne av IMO-2022
VINNERNE: Disse elevene fikk perfekt poengsum under IMO 2022.

– Matteoppgavene er oppgaver som skal bli forstått av videregående-elever, men de er ikke lette på noen som helst måte. De krever gjerne en kreativ idé for å kunne løse oppgavene, så det er virkelig en vanskelig prosess, sier Erik.

– Konkurransen består av to dager, med tre oppgaver hver dag på fire og en halv time. Bare det sier noe om vanskelighetsgraden til oppgavene. De blir vanskeligere – oppgave én skal de fleste kunne ha mulighet til å jobbe litt med, oppgave tre er det bare de absolutt beste som får til, sier Andreas.

– Er det noe Norge kan gjøre for å bli enda bedre?

Marcus Steen Nitschke
DELTE UT MEDALJER: Marcus Steen Nitschke, Teknas studentleder delte ut medaljer under IMO 2022.

– Vi trenger å skape et bedre miljø for å drive med matematikk. I Norge er det kun miljø for de aller beste. Vi trenger miljøer for alle nivåer, og få til en oppfatning om at det er kult å drive med matte. Det er litt mer kultur for det i andre land, sier Erik.

– Veldig inspirerende

Marcus Steen Nitschke, Teknas studentleder var på rådhuset for å dele ut medaljer. Han er glad for at det finnes en arena for disse talentene.

– Det var veldig morsomt, det er en veldig inspirerende og motiverende konkurranse. Jeg digger at de skarpeste hodene har et slikt mål som det her å strekke seg etter.

– Det er veldig kult at vi klarer å hevde oss med bronse i denne konkurransen, sier han.

Neste år er det Japan som skal arrangere IMO.