Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Johannes Brodwall og Simen Sommerfeldt

ORGANISERTE: Johannes Brodwall (til venstre) og Simen Sommerfeldt tror det blir viktigere de neste årene å kunne samles på tvers av profesjoner. Foto: Privat.

– Jeg ble medlem på grunn av samfunnsoppdraget til Tekna

Håper på et stort IT-nettverk i fagforeningen de neste årene.

De fleste inenn IT-bransjen har hatt et år i vinden, Norge har blitt mer og mer digitalt, og nordmenn har i større grad fått øynene opp for den gode IT-jobben som gjøres rundt om på arbeidsplassene.

Simen Sommerfeldt håper flere i bransjen blir fagorganisert de neste årene, da det kanskje er viktigere enn noen gang.

– Absolutt! Det betyr mye å ha fagnettverk på tvers av profesjoner. Og så må vi også ha samarbeid med andre fagdisipliner, spesielt når det gjelder bærekraft, sier han.

– På en god dag er vår programvare med og redder liv

Johannes Brodwall jobber som konsulent for Sopra Steria og har de siste to årene jobbet med en kunde som lager software for redningstjenesten i Norge.

–  På en god dag er vår programvare med og redder liv og jeg er veldig glad for å kunne jobbe med noe som gir mening på den måten.

Spesielt var Teknas engasjement rundt Smittestopp og Etterretningsloven viktig

Som programmerer har nedstengingene hatt en stor betydning for jobben hans.

– Vi er avhengig av å snakke mye sammen, for IT-systemer er komplekse og henger sammen ved hverandre. I tillegg har hele min karriere vært preget av at det stadig er ny teknologi og teknikker man må lære seg. Alt dette kan gjøres fra hjemmekontor, men ikke på samme måter som man gjorde det før.

– Jeg opplever at bransjen har tatt utfordringen på strak arm, men at man fortsatt har veldig mye å lære. Vi vil se stor effekt av lærdommen vi tilegner oss om å jobbe sammen mens vi sitter hver for oss.

Han ble medlem av Tekna i 2020 primært motivert av samfunnsoppdraget til fagforeningen.

– Jeg ser at relasjonen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver og samfunnet blir utsatt for nye problemer med korona, og en sterk fagforening er viktig. Spesielt var Tekns engasjement rundt Smittestopp og Etterretningsloven viktig i 2020, sier Brodwall.

Har brukt medlemskapet til faglige møter og utvikling

Programmereren har i hele sin karriere vært aktiv med deltakelse på faglige møter og fulgt opp ansvar for egen utvikling

– Derfor var en satsning rundt Tekna fag også en viktig faktor for meg for å bli medlem. Men faglige arrangementer fra hjemmekontoret er ikke det samme som før. Man har et større tilbud siden man ikke trenger å reise, men samtidig må faglige arrangementer konkurrere med video av ting som har skjedd før og andre steder. Og det er noe som mangler når man kun har et online-møte. Jeg håper vi finner måter å skape en sosial setting rundt læring også online, men jeg synes ikke vi har kommet dit helt ennå.

– Jeg har også sett at Tekna skal ha et online ølsmakingskurs og det er jo unektelig en spennende idé. Så langt har jeg i tillegg brukt medlemskapet mitt for å få bedre rente på lån.

Han tror IT-bransjen med fordel kan koordinere seg bedre for de neste årene.

– IT-bransjen er i sentrum av mange viktige samfunnsspørsmål og kommer til å fortsette å være det. Spesielt snubler samfunnet seg ofte inn i personvernproblemstillinger på grunn av de enorme mengdene data som er mulig å behandle om alle. Og vi kommer til å fortsette å se mange IT-prosjekter med store budsjetter som risikerer å bli store tap. En bransje som er bedre koordinert kan gjøre IT til et gode for alle i samfunnet, sier han.

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

Har fått bistått myndighetene via Tekna

Sommerfeldt jobber som CTO i konsernledelsen i konsulentselskapet Bouvet, og har mange varierte oppgaver der. Han ble medlem av Tekna med en gang han var ferdig med å studere.

Fagforeninger har spilt en stor rolle i etableringen av velferdssamfunnet

– Jeg har vokst opp i en arbeiderklassefamilie, der faren min – Einar Sommerfeldt - var formann for NITO i Oslo. Selv om jeg ikke er noen utpreget sosialist, hadde jeg forståelse for hvordan fagforeninger har spilt en stor rolle i etableringen av velferdssamfunnet. I tillegg visste jeg at NIF (som det het den gangen) tilbød en del kurs.

Han har brukt medlemskapet til å både bli bedre i jobben, men også til å opplyse.

– I starten var jeg med på en del kurs i ledelse og kommunikasjon. Senere har jeg som en av grunnleggerne av Lær Kidsa Koding, vært med på å fasilitere et fantastisk samarbeid, der Tekna-folk har etablert egne kodeklubber lokalt, og bistått med å finansiere og holde lærerkonferanser.

– Jeg har også fått lov å delta i en gruppe i Tekna som har bistått myndighetene med faglige råd nå i forbindelse med Smittestopp, sier Sommerfeldt. 

– Hvordan ser de kommende årene ut for yrket ditt?

– I en digital verden som blir mer og mer dominert av avansert teknologi, viser ikke krystallkula så mange arbeidsledige CTO-er – gitt at de bekler rollen sin da, sier han.

Les også: Systemutvikler Ida Ryland (27) tror IT-teknologien i dag fort kan bli erstattet