Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Anne Spurkland

OVER HALVPARTEN MISTER LUKTESANSEN: Anne Spurkland forteller at det er anslagsvis 50-60% av de som er smittet med koronaviruset og som får symptomer. Foto: Privat.

Professor: – Derfor mister mange evnen til å smake mat av Korona

– Cellene på tungen blir infisert.

Begynner du å miste smaks- eller luktesansen? Det kan være et tegn på at korona-viruset er på vei til å utvikle seg i kroppen din.

Rundt omkring på ulike forum kan du finne eksempler på folk med viruset, som mener å ha fått varige men av dette. Det er flere som er bekymret:

"Jeg mistet luktesansen for tre uker siden, og den har ikke kommet tilbake, jeg savner den veldig. Bare små ting som å lukte håndsåpen."

"Det er tre måneder siden jeg testet positivt, smak og luktesansen er tilbake igjen, men ikke slik den var før. Ingenting smaker slik det gjorde. Mat smaker stort sett dårlig eller ingenting, det begynner å bli deprimerende."

"Jeg fikk viruset i april, luktesansen min er 10 prosent tilbake, det er forferdelig."

Under kan du se en mann med viruset som tester å spise en hel løk blant annet, og smaker ingenting:

 

Det er anslagsvis 50-60% av de som er smittet med koronaviruset og som får symptomer, som mister luktesansen. Noen færre mister også smakssansen.

Hva er det som skjer i kroppen, og hvorfor er det egentlig så mange som mister disse sansene?

Cellene på tungen blir infisert

Anne Spurkland, som er professor  i molekylær immunologi ved UIO, forteller at det ennå ikke er fullt forstått hva som skjer med smaks og luktesans i forbindelse med SARS-Cov-infeksjon, men noe vet man likevel.

Luktesansen:

– Når det gjelder luktesansen er den avhengig av selve sansecellene som reagerer på duftmolekyler som binder seg til spesielle mottakere på overflaten av cellene. Det får luktecellene til å sende signalet videre inn i hjernen, der det blir oppfattet som lukt.

Disse nervecellene har ikke de molekylene (ACE2) som trenges for at viruset skal trenge inn i dem. I stedet er det støttecellene rundt nervecellene som blir infisert av viruset. Det gjør at de midlertid blir tapt, slik at nervecellene ikke fungerer normalt og luktesansen blir borte. Støttecellene vokser fram igjen etter hvert, og da kommer luktesansen tilbake igjen, sier professoren.

Smakssansen:

– Når det gjelder smakssansen, henger den delvis sammen med luktesansen. Mister man luktesansen, mister man også en god del av smakssansen. Men i tillegg ser det ut som om SARS-CoV-2 infeksjon også påvirker evne til å smake chili, søtt,salt, surt og bittert. SARS-CoV-2 kan infisere overflatecellene på tungen, men det er ikke kjent om viruset også direkte påvirker nervecellene eller sansecellene som er ansvarlig for smaksopplevelsen.

– Hos de fleste kommer lukt og smakssans tilbake i løpet av relativt kort tid (uker). Hos noen kan det ta lengre tid. Vi vet ennå ikke om det hos noen er snakk om varig tap av lukt og smakssans, siden viruset tross alt har vært så kort i blant oss, og relativt få er mer enn seks måneder fra start av symptomer på koronavirusykdom, sier Spurkland.

– Hvorfor varer effekten så lenge hos enkelte?

– Det er vanskelig å si. Celler som skades, må vokse fram fra såkalte stamceller. Hvis skaden er utbredt, og også stamcellene er påvirket, kan det ta lenger tid før cellene vokser fram igjen, sier hun.

– Går det over av seg selv, eller burde man gjøre noe?

– Det er ikke noe å gjøre med dette, annet enn å være tålmodig og vente på infeksjonen skal gå over og at luktesansen skal komme tilbake igjen, sier Spurkland.