Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en familie med to voksne og to barn ute på tur hopper og smiler til kamera

Feriedager til gode, kan være til glede neste år. Foto GettyImages.

Hvis arbeidsgiver glemmer dette, kan du få ti ukers ferie neste år

Har du ikke klart å bruke opp alle feriedagene dine i år? Da begynner det å haste med det, men du kan også overføre gjenstående feriedager til neste år.

Du kan overføre alle feriedager du ikke har avviklet i inneværende år til året etter, opplyser advokat og forhandlingssjef Kari Tønnesen Nordli i Tekna.

Arbeidsgivers plikt

Hun forklarer at arbeidsgiver har plikt til å sørge for at du får tatt ut ferien i ferieåret. Hvis arbeidsgiver ikke har gjort det, så skal alle feriedager overføres til året etter.

Kari Tønnesen Nordli
Kari Tønnesen Nordli, advokat og forhandlingssjef i Tekna.

– Man kan avtale overføring av inntil to uker, men har du mer til gode, skal, ifølge loven, allikevel alle feriedagene overføres til året etter, sier Nordli.

Hun opplyser videre at selv om arbeidsgiver kan synes det er problematisk at du avvikler ferien i ferieåret, må arbeidsgiver sørge for at du gjør det. På den annen side kan også arbeidsgiver kreve at du skal ta ut ferien.

– Har du for eksempel tre-fire uker igjen på slutten av året, kan arbeidsgiver kreve at du må ta ut ferie, selv om det for eksempel er november eller desember. Men det er selvfølgelig en forutsetning at arbeidsgiver legger til rette for at du da får tatt ut ferie.

– Hva hvis du ønsker en kjempelang ferie til neste år – er det mulig å spare feriedager til det?

Du kan avtale at to uker skal overføres. Denne avtalen må gjøres skriftlig. Hvis arbeidsgiver ikke pålegger deg å ta ut ferie i ferieåret, blir resultatet at du får denne ferien overført til året etter.

Ny jobb sent på året gir mindre ferie

Ferieloven gir deg rett til fire uker og en dag ferie. De fleste har i tillegg en avtalefestet ferie, som gir rett til fem ukers ferie til sammen. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, har du rett til en ekstra ferieuke. Men hvis du begynte i jobben sent på året, er det ikke sikkert du har rett til full ferie samme år. Det har du bare hvis du har begynt i jobben senest 30. september. Har du begynt etter 30. september, har du rett til en ukes ferie samme år.

Lurer du på mer om rettigheter knyttet til ferie og feriepenger, finner du flere opplysninger på Teknas sider om ferie