Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nesse i en fabrik foran en stor maskin

I løpet av det første jobbåret har Christoffer Vikebø Nesse blitt godt kjent i Framos ulike lokasjoner i Bergensområdet.

Fikk skreddersydd trainee-stilling til seg selv

Da Christoffer V. Nesse (28) skulle begynne i første jobb etter endt masterutdanning, var han så velkommen at han ble han bedriftens første trainee – med et spesialtilpasset opplegg.

Det er ganske uvanlig å ha et så etablert forhold til sin første arbeidsgiver etter endt studium, sier Christoffer V. Nesse som er første trainee i Framo, et Bergens-selskap med lange tradisjoner innen pumpeløsninger til shipping, offshore og olje- og gassindustrien.

Via lærling til mastergrad

– Det lå litt i kortene at jeg skulle starte i Framo, men jeg ble utrolig glad da bedriften bestemte seg for å opprette trainee-stillingen. Jeg tror det ble en trainee-stilling og ikke en annen stilling, fordi jeg i tillegg til forståelse for det tekniske, gjennom studietiden og ulike verv, har vist at jeg har flere kort å spille på.

Fra Holsnøy, et steinkast nord for Bergen, kaller Christoffer seg stril som har blitt bymann. På videregående gikk han teknisk allmennfag (TAF) og tok fagbrev som industrimekaniker i Framo Services. Som lærling slo det han hvor mange spennende muligheter en kunne få dersom en tok en master i teknologi.

–  Jeg tok et år på INSA Toulouse i Frankrike, før jeg begynte på NTNU i Trondheim på Produktutvikling og produksjon, der jeg fullførte i juni 2019.  Året i Frankrike, dit jeg dro uten forkunnskaper i fransk, var såpass krevende at jeg var godt rustet for studiene ved NTNU, sier Christoffer, som sier han alltid er åpen for nye utfordringer.

Gratis ANSA-medlemskap

Et semester eller to i utlandet? Da får du gratis ANSA-medlemskap som Tekna-medlem.

Fra rakettoppskyting til studentpolitikk

Den mest spennende sommerjobben Christoffer V. Nesse hadde i Framo, var som reisemontør på plattform i Nordsjøen. Der fikk han også testet fiskelykken, her med et solid eksemplar av en lange.

Allerede som student har han en lang merittliste på CV-en.

Etter å ha vært deltaker på European Space Camp på Andøya i 2012 som vgs-elev, var han selv med og arrangerte campen i samarbeid med NAROM og Andøya Space Center til og med 2016. I Toulouse ble han studentkontakt for Tekna, og mens han studerte i Trondheim ble han leder av Tekna Student. Han tok ett års permisjon da han ble valgt inn i styret ved NTNU, som sammen med en deltidsstilling for Studenttinget ved NTNU blir et årsverk.

På grunn av alt Christoffer har holdt på med, hadde han rukket å ha seks sommerjobbperioder hos Framo før han begynte i fast jobb. De første somrene som industrimekaniker, en sommer som prosjektingeniør, før han i fjor sommer fikk offshorekurs og jobb som reisemontør på plattformen Kvitebjørn i Nordsjøen.

–  Det var veldig lærerikt, og noe jeg hadde hatt lyst til å prøve lenge.

Bråstart med rederimøter

Christoffer forteller om en spennende start som fast ansatt. Allerede etter noen få dager fikk han være med på kundemøter ute i verden. Det var salgsmøter med tre-fire rederier i Hellas hver dag.

Trainee-programmet hans i Framo er et lederutviklingsprogram over to år. I den perioden skal han arbeide innenfor alle deler av Framo – produksjon, salg, service og økonomi – alt på en global arena. Han forteller at Framo har fire lokasjoner i Bergensområdet, og han skal innom alle. Programmet omfatter også et halvår ved et av utekontorene, trolig Singapore, og en introduksjon til morselskapet Alfa Laval. I tillegg skal han delta på månedlige samlinger med andre traineer i andre selskap gjennom Trainee Vest.

–  Jeg startet i salgsavdelingen. I forkant av den aller første arbeidsdagen fikk jeg en plan for alt jeg skulle være med på, og lære mens jeg var der, og en dedikert person som fulgte meg opp.

Ifølge Christoffer er læringskurven bratt, men utrolig spennende.

–  Jeg får tidlig egne ansvarsoppgaver på hver avdeling, men jeg vet alltid hvem jeg kan gå til når jeg har spørsmål eller trenger hjelp. I tillegg blir programmet koordinert fra sentralt hold, slik at hver avdeling alltid er godt forberedt til å ta meg vel imot.

Singapore til høsten

– Akkurat nå har jeg tatt over for en person på salg av Anti-heeling, et pumpesystem som sørger for at skip holder seg stabile når man for eksempel løfter av og på kontainere, eller installerer vindturbiner til havs. Han er i pappaperm, og jeg skal ha jobben hans i fire måneder. Det betyr at trainee-programmet blir tilsvarende forlenget. Jeg skal derfor ha utenlandsoppholdet fra november i år, og ikke denne våren. Kanskje flaks, for i og med Covid-19 hadde det vært kjedelig å sitte i lock-down i Singapore nå, sier han.

Christoffer synes at både det beste og det mest utfordrende er at han etter bare noen få måneder skal videre og prøve noe nytt.

–  Jeg får ikke inngående dybdekunnskap med så hyppig rotasjon, men jeg får et godt overblikk over rikets tilstand, og blir kjent med både arbeidsmåter, kultur og mennesker i hele selskapet.

Sjelden to streker under svaret

Om den største forskjellen fra å være student til å bli arbeidstaker, sier Christoffer:

–  Som student får du definert en oppgave. Informasjonen er gitt. Gjennom undervisning har du fått fremgangsmåten, og det er som regel bare én riktig løsning. I arbeidslivet har du kanskje en idé om hva løsningen burde være, og så må du selv definere hva problemet egentlig er. Det er et hav av informasjon som må avgrenses. Når alt kommer til stykket har du forhåpentligvis noen gode løsninger du må velge mellom, og du må overbevise om at det er en god løsning. Det er sjelden to streker under svaret.

–  Med fast lønn, har du bedre råd til å gjøre mer av det du synes er gøy på fritiden, samtidig som du har mindre fleksibilitet til å gjøre det. Med flere dag-til-dag-forpliktelser, kan man ikke alltid ta en dag avspasering, og utnytte det gode været. Men man finner alltid tid til det man virkelig vil.

Fins ikke dumme spørsmål

–  Jeg synes fremdeles det er vanskelig å svare på «hva jeg skal bli». Bare innen Framo er det muligheter nok for flere spennende arbeidsliv. Min strategi har alle vært å velge de fagene jeg liker best, og gjøre mer av det jeg synes er kjekt. Det har fungert bra så langt, forteller Christoffer, som sier at han som student fikk opp øynene for andre oppgaver enn de den «klassiske sivilingeniøren» har, som ledelse, prosess, kommunikasjon og strategi.

Til andre nyutdannede han har følgende råd:

–  Det finnes ingen dumme spørsmål, så ikke vær redd for å be om hjelp. De som har vært i arbeidslivet lenge, har kanskje glemt hvordan det er å være fersk.  Tør å by på deg selv. Be om ansvar og å bli utfordret.

Jobbsøking for studenter

CV, intervju og lønn. Alle våre beste tips, inkludert anbefalt sommerlønn og begynnerlønn etter studiene.