Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bjørås står utenfor laboratoriesenteret

Professor Magnar Bjørås og hans team ved NTNU klarte å utvikle en sensitiv og hurtig covid-19-test på svært kort tid. Han er tildelt Teknas gullmedalje for den fremragende innsatsen. Foto: Geir Mogen/NTNU

Får Teknas gullmedalje for Covid-19-test

NTNU-professor Magnar Bjørås mottok i dag Teknas gullmedalje for sin innsats i å utvikle den nye covid-19-testen på rekordtid da sykehusene i Norge begynte å gå tom for testutstyr.

Arbeidet som Bjørås har ledet viser hvordan grunnforskningsmiljø som faglig sett står langt fra hverandre, sammen kan skape nye muligheter og løse en særdeles vanskelig utfordring på kort tid, sier Tekna-president Lise Lyngnes Randeberg om vinneren. Randeberg har ledet juryen og overrakte gullmedaljen under Teknas heldigitale representantskapsmøte i helgen.   

Bjørås blir med dette den 16. personen som mottar Teknas gullmedalje for sin innsats for utvikling av det teknologiske miljøet.  

– Det er en gledelig overraskelse og en ære å motta Teknas gullmedalje, sa Magnar Bjørås i sin takketale.

Det var viktig for han å understreke at arbeidet med koronatesten har vært et utstrakt samarbeid mellom sterke fagmiljøer innenfor nanopartikkelteknologi og genomdynamikk ved NTNU, samt diagnostikken ved mikrobiologi, St Olavs.

– Jeg vil spesielt nevne Sulalit Bandyopadhyay som har ledet arbeidet med utvikling av nanopartiklene ved prosesskjemi. I tillegg har vi hatt uvurderlig støtte og hjelp fra Technology Transfer og administrasjonen ved NTNU. 

– Jeg er svært takknemlig for annerkjennelsen teamet rundt utvikling, produksjon og salg av koronatesten får gjennom denne prisen. Prisen inspirerer til å videreutvikle sterke tverrfaglige miljøer ved NTNU innenfor nanomedisin, sa Magnar Bjørås. 

Kontroll på smitten

I begrunnelsen for tildelingen heter det at allerede våren 2020 måtte norske sykehus begrense testingen av covid-19  fordi de ikke hadde god nok tilgang på testutstyr, og reagensene som trengtes for å påvise viruset var blitt internasjonal mangelvare. For å holde kontroll på smitten var det var viktig med bred testing i befolkningen.

Magnar Bjørås og hans team tok utfordringen med å se om det var mulig å utvikle en testmetode som ikke var avhengig av de begrensende reagensene. I samarbeid med et annet forskningsmiljø på NTNU, utviklet de en sensitiv og hurtig test på svært kort tid. 

Produksjonen av testen ble raskt oppskalert, og denne testen er nå et av Norges viktigste kort for å ha kontroll på viruset. Testen er også til nytte i smittearbeidet internasjonalt, og er eksportert til flere andre land.

I begrunnelsen for tildelingen heter det også at arbeidet viser hvordan grunnforskningsmiljø som faglig sett står langt fra hverandre, sammen kan skape nye muligheter og løse en særdeles vanskelig utfordring på kort tid.

Fremragende innsats

Teknas Gullmedalje for utvikling av det teknologiske miljø, skal være en anerkjennelse og oppmuntring til norske ledere eller bedrifter/etater for en spesiell og fremragende innsats som har skapt nye utfordringer og muligheter for norske teknologer.

Magnar Bjørås under lab-arbeid
Professor Magnar Bjørås under lab-arbeid ved NTNU. Foto: Idun Haugan/NTNU

Professor Magnar Bjørås er 55 år og kommer fra Levanger i Trøndelag. Han leder forskningsgrupper ved Institutt for kreftforskning og molekylærmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Trondheim og Avdeling for medisinsk mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo

Her er listen over tidligere mottakere av Teknas gullmedalje:

2015: Alf Bjørseth
2013: Unni Steinsmo og Gunvor Ulstein
2008: Fred Kavli
2005: Erik Tandberg
1998: Vidkunn Hveding
1997: Egil Abrahamsen
1994: Gerhard Heiberg
1993: Birger Hatlebakk
1992: Olav Selvaag
1991: Kjell Holler
1990: Johs. Moe
1989: Arne Rettedal
1988: Bjarne Gravdahl
1987: Finn Lied
1986: Johan B. Holte