Hopp til innhold
Kvinne undervise i naturfagrom

– Heia lærerne våre, sier Anne Cathrine Strande Straube som er tilbake i skolen etter jobber utenfor skolen.

– De morsomste årene i arbeidslivet mitt

Jobben som realfaglektor er krevende, men veldig morsom, sier Anne Cathrine Strande Straube som har prøvd flere ulike jobber. Hun håper ingen lar seg skremme vekk fra yrket.

Stadig færre søker lektorutdanningene i realfag og mange realfaglærere velger å jobbe i privat næringsliv når de er ferdigutdannet. 

I en spørreundersøkelse Tekna gjorde i fjor høst svarer litt over 40 prosent av de som i dag jobber som realfaglærere at de tror de ikke kommer til å jobbe som dette om fem år. Av det er det 11 prosent som kommer til å gå av med pensjon. På videregående er det fleste lærere over 50 år og færrest under 40 år.

 

 

Teknas undersøkelse om Kompetansebehov i skolen ble sendt til 1833 Tekna-medlemmer totalt. Halvparten av disse har utdanning som lektorer i realfag. Med i utvalget er også alle medlemmene som jobber med undervisning og med stillingstittel som lektor eller lærer, uavhengig av om de har lektorutdanning eller ikke. 

Tekna ønsker å finne svar på hvorfor de som utdanner seg til å bli realfagslærere, ikke vil jobbe i skolen, og hva som er grunnen til at de som jobber som realfagslærere slutter?

Kvinne med utstrekte armer
– Velkommen til skolen, sier Anne Cathrine Strande Straube som ivrer for at flere skal velge å bli realfagslærere og -lektorer.

–Du vet ikke hva du går glipp av hvis du aldri prøvde å jobbe som realfagslærer. Det må oppleves!

Det sier Anne Cathrine Strande Straube som jobber som avdelingsleder ved Kuben videregående skole i Oslo. Der har hun blant annet trinnansvar på studiespesialiserende og også personalansvar for rundt 30 realfaglærere.  Tidligere har hun jobbet som realfagslærer i sju år både på Teknologiskolen Hundsund i Bærum og på Kuben videregående skole. Hun har også hatt fem år i Tekna, hvor hun jobbet med realfagssatsingen, bærekraftarbeid, kompetanseutvikling og digitale læringsplattformer.

Anne Cathrine lar seg ikke skremme av negative beskrivelser i media.  Hun håper flere får øynene opp for yrket som realfagslærer.

– Som lærer holder du deg oppdatert på veldig mye, både på ungdommen og faget. Du får også mye frihet til å være kreativ i jobben din, hvordan presentere faget ditt og inspirere elevene dine. Jeg vil anbefale det på det sterkeste om du ønsker en variert og morsom hverdag.

 

 

Svært attraktive for næringslivet

Anne Cathrine var aldri i tvil om at hun ville jobbe i skolen først, men nysgjerrigheten drev henne til å prøve noe annet noen år. Mange som gikk på kullet hennes på lektorutdanningen ved NTNU har derimot aldri jobbet som lærere.

Hun tror noe av årsaken er at de som tar denne utdanningen også er svært er attraktive for andre yrker enn læreryrket og at det kanskje ikke er så rart at de som får tilbud om en langt bedre betalt jobb i næringslivet blir fristet til å takke ja til det.

– Mange erfarer også i løpet av studiet at de trives med faget sitt, men ikke å stå i klasserommet, og da bør man jo ikke bli lærer.

Selv gikk hun opp betraktelig i lønn da hun gikk fra sin jobb som realfagslektor, til å jobbe i Tekna. Hvilket nivå hun burde ligge på hadde hun sjekket med tillitsvalgt og med Teknas lønnsstatistikk i forhold til utdanning og erfaring. Da fikk hun lønn tilsvarende det en med mastergrad i realfag med sju års ansiennitet skal tjene.

Her kan du sjekke Teknas lønnsstatistikk

Tilbake i skolen som avdelingsleder klarte de nesten å matche lønnen hun hadde i Tekna, men nå hadde hun også flere års erfaring i det private med blant annet strategiske metoder, handlingsplaner og prosjektledelse.

– Vi må nok «godta» i større grad at lærere vil bytte jobber innimellom. Det er en klar samfunnsutvikling at man bytter mer jobb enn før. Det ville vært rart om det ikke påvirket skolen også, mener Strande Straube.

Kvinne i glassgate på Kuben
– Kuben videregående i Oslo er en spesielt attraktiv skole å jobbe ved, tror Anne Cathrine Strande Staube.

 

Fikk mulighet til videreutdanning

I Teknas undersøkelse er høyere lønn angitt som noe av det viktigste for å fortsette som lærer. Hele 57 prosent svarer at det er det viktigste som kunne fått dem til å fortsette som lærere. Nest viktigst med 34 prosent er mulighet for faglige karriereveier i skolen, og høyere grad av tillit i skolen. Mer fleksibilitet og faglige utfordringer er også angitt som gode grunner til å fortsette.

Anne Cathrine tror likevel ikke lønn er det viktigste når man velger å jobbe som lærer. Man må trives med faget sitt og i klasserommet.

– Men generelt syntes jeg selvsagt at lønnen burde være bedre.

Hun husker årene som lærer som de morsomste arbeidsårene hun har hatt.

– I starten kan det oppleves som ekstremt krevende. Du må være god faglig og god pedagogisk for å trives. De er svært gode realfagslærere, både de på Kuben videregående og de som var på kullet mitt under lektorutdanningen, sier hun.

Strande Straube tror Kuben videregående er en spesielt ettertraktet arbeidsplass for lærere. Skolen som har over 2000 elever, er en av Norges største videregående skoler og kan tilby både studiespesialisering og yrkesrettede utdanningsprogrammer. De har gode undervisningsfasiliteter med flere naturfagrom og verksteder for ulike fag.

I Teknas undersøkelse svarer 36,7 prosent at de ikke har deltatt i etter- og videreutdanning eller annet som gir faglig eller pedagogisk påfyll de siste tre årene. Bare cirka fem prosent har fått avslag på søknad.

Anne Cathrine understreker viktigheten av faglig utvikling og støtte fra ledelsen. Hun har selv fått mulighet til videreutdanning i begge skolene hun har jobbet, og opplever at dette har vært avgjørende for hennes trivsel og utvikling som lærer.

Kvinne i bilverksted
På Kuben videregående i Oslo kan elever gå på studiespesialisering eller på yrkesrettede utdanningsprogrammer, og undervisningsfasiliteter er gode med flere naturfagrom og verksteder for ulike fag.

Være forbilde

Strande Straube mener det er viktig å løfte frem de positive sidene ved læreryrket for å tiltrekke seg og beholde dyktige lærere.

–  Du får et nært forhold til elever i en sårbar periode i livet deres, og du kan være et rollebilde og forbilde for dem. Og du kan inspirere dem til å like ditt fag, og ikke minst forhåpentligvis velge et studium innen realfag videre. Det er svært meningsfylt, mener hun.

De lærerne hun kjenner, trives godt med å være i klasserommet, med å få bruke hele seg og utvikle seg.

–  De klarer å holde seg oppdatert både faglig og pedagogisk, og synes de har en morsom og givende jobb. Det å se at elever blir tryggere faglig, knekker kodene, og også har det bra i klasserommet er den beste følelsen!

Som tobarnsmor ser imidlertid Anne Cathrine Strande Straube utfordringene med stive systemer og faste arbeidstider i skolen, men faste tider er det i svært mange andre jobber også. Hun skulle likevel ønske seg enda enklere systemer og mindre byråkrati. Hun håper de er på riktig vei der.

–   Det er klart at i mange kontorjobber kan du flekse enda mer i forhold til bringing og henting av barn i barnehage og skole, og for eksempel jobbe noen timer etter legging av barn, så lærere må være ekstra gode på å planlegge hverdagen sin, sier hun.