
VINNERE: Laget fra Senja vant årets SIA-konkurranse. Foto Sondre Tallaksrud.
– Det er ekkelt å tenke på at vi har plast i kroppen
Barna kjemper mot mikroplasten på matfatet deres. Furuflaten i Lyngen
De åtte mest innovative prosjektene til barn og unge ble presentert under årets Scandinavian Innovation Award (SIA) i Oslo. Og det var fokuset på mikroplast som ble det beste.
Det var stor spenning i salen da dommerne sto foran tribunen og leste opp hvem som vant:
– Det er ekkelt å tenke på at vi sitter og spiser mikroplast i middagen.
– Årets vinner er The Seaweed scientists fra Furuflaten i Lyngen, med miljøvennlig granulat av alginat fra tang, som kan erstatte granulat av plast, og redusere mengden mikroplast i havet.
Laget var jublende glade over seieren.
– Det er veldig gøy å vinne, jeg tror vi blir stoppet opp på gata av flere fremmede, det skjedde i fjor også. De gratulerte oss og spurte om hvorfor vi gikk med en stor sjekk.
Laget vant nemlig konkurransen i fjor også, da med et annet fokus: Mener foreldre ikke forstår nettbruket: – Vi har kontroll. I år var det plast i havet de ville undersøke.
Tekna magasinet har hatt fokus på mikroplast nylig. Du kan lese mer om i problemet i denne saken: Mikroplast du har i kroppen akkurat nå kan skade deg
Her kommer det frem at mennesker inntar rundt fem gram mikroplast per uke. Så det er uten tvil et viktig område å finne løsninger for.
Plast fra fotballbaner havner i havet
Laget har laget miljøvennlig granulat av alginat fra tang som kan erstatte granulat av plast som man finner på kunstgressbaner, og dermed redusere mengden mikroplast i havet.
– Vi har utvunnet alginaten selv, og testa og modifisert basert på tilbakemeldinger fra forskere. Løsningen vår er superbærekraftig, fordi det er en fornybar ressurs og vil ikke bli et miljøproblem i naturen, og det er en erstatning for et produkt som er et stort miljøproblem.
Les også: Kan all plast i havet fjernes? Innen 2040 kan nesten alt i overflaten være borte
Juryens begrunnelse:
Juryen for Scandinavian Innovation Award 2025 er imponert over den store variasjonen og det høye nivået på årets deltakere. Vi har fått presentert helt nye ideer – samt videreutvikling av eksisterende ideer – begge deler innovative løsninger. Det var veldig vanskelig å plukke ut bare tre lag – egentlig er dere alle vinnere som har deltatt her i dag! Vi som er litt eldre setter veldig stor pris at dere i denne alderen i så stor grad er opptatt av å fikes problemer som vi eldre er ansvarlige for!
Om første prisen sier juryen:
Årets vinner har begynt utvikling av et produkt som er meget dagsaktuelt – og problematikken var senest omtalt på norsk nyheter i går! Problemet har vært økende i de senere år – uten at noen har klart å finne akseptable løsninger. Dette laget har sett til havet – for å løse problem på land. De tenker lokalt og miljøvennlig – og har testet ut ulike produksjonsmetoder og diskutert løsningen med en rekke fagmiljø. Laget hadde i tillegg en veldig god og tydelig presentasjon hvor alle deltok på en fin måte.


Hva vil laget jobbe som når de blir voksne?
- Ingrid: – Jeg har lyst til å bli astronom eller forsker.
- Leander: – Jeg har lyst til å bli brannmann eller fotballspiller.
- Nora: – Jeg har lyst til å bli en geotekniker.
- Theodor: – Jeg vet ikke.
- Agnete: – Jeg har lyst til å fortsette å jobbe med havet.
- Jenni: – Jeg vet ikke.
- Jone: – Jeg vet ikke.
De imponerte dommerne med presentasjonen sin, men de kan avsløre at de ikke sto på scenen uten nerver.
– Det var litt skummelt å snakke foran så mange folk og kameraer, vi var litt stresset og nervøse, Vi rakk ikke hele presentasjonen, men vi er likevel veldig fornøyde med gjennomføringen, vi fikk sagt det viktigste.
– Hvordan har det vært å være her i dag?
– Det har vært veldig gøy å møte de andre lagene og alt som har skjedd, det var et veldig bra opplegg for oss.
Her kan du se produktet til laget:

– Disse granulatene er spiselig for fisk.
– Vi har også lagt alginat som et belegg på innsiden av et fôringsrør til fisken. Vanligvis treffer maten røret, mikroplast faller av og kommer ned med maten. Alginatet vil hindre det.
– Hva synes dere om at dere kanskje har mye mikroplast i kroppen?
– Det er veldig skummelt.
– Det er veldig skummelt, man vil jo helst ikke ha det. Vi har lyst til å være friske og raske, og det er ekkelt å tenke på at vi sitter og spiser mikroplast i middagen.
– Dere vant 20 000 kroner, hva er planene deres fremover?
– Vi har planlagt å bruke alginatavfall til å lage granulat til å prøve det på en fotballbane. Vi har spurt alginatindustrier om å få deres avfall i tillegg.
– Det havner i havet til slutt
Lagleder Eirin Larsen er stolt av innsatsen til barna.
– De har vært veldig flinke og virkelig stått på for dette. Særlig med kjerneverdiene i Lego League som er godt samhold og godt samarbeid. De har tatt vare på hverandre. Jeg tror det er grunnen til at de har lyktes så bra.
– Det er en spennende løsniong de har laget?
– De spiller fotball hele gjengen, så de vet godt at de tar disse plastkulene med seg hjem fra banen. Det havner jo i havet til slutt og i fisk som de spiser selv, så de har veldig nærhet i det de har forsket på, sier hun.
