Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ole Petter Baugerød Stokke og Jørgen Jacobsen

VOKSER STADIG: Kode24 har gått fra to til tre personer, og har store planer om å bli enda større. Foto: Privat.

– Norske utviklere vil bli hjemme - også etter korona

Folka bak nettavisen Kode24 forteller at korona har vært positivt for utviklere, på flere måter.

Er arbeidsplassen din på nett i dag, så er sjansen stor for at du har en programmerer i stallen.

– Våre følgere er stort sett mest opptatt av å ha det fett på hjemmekontoret sitt

Kode24 er en nettavis for denne gruppen, og er nå på sitt tredje leveår, og har utvidet redaksjonen fra to til tre personer. Nå består de av en redaktør (Ole Petter Baugerød Stokke), en programmerer (Jørgen Jacobsen), og en journalist (Mattis Vaaland). I tillegg har de startet en egen podcast.

– Vi hadde mål om å bli utviklernes egen nettavis, vi ønsket å skape et samfunn for denne yrkesgruppen i Norge som ikke eksisterte, og det har vi klart. Vi har store planer om å vokse ytterligere, sier redaktør Stokke..

De har i denne perioden lært masse om programmere i Norge, hva de er opptatt av, og hva slags utfordringer som eksisteter i bransjen. 

– Vi har blant annet sett en trend med at flere utviklere er opptatt av sikkerhet enn før. Noe som kan være drevet av de mange angrepene vi har sett den siste tida, blant annet mot Amedia, og alvorlige hull i mye brukte utviklerverktøy, som Log4J, sier Stokke.

– For få utviklere i Norge

Det har også vært en stor økning i jobber de siste årene, og Jacobsen forteller at det er mangelvare på utviklere i Norge i dag, noe som har dratt lønnen veldig opp, nå tjener en utvikler 723.559 kroner i snitt.

Dette kan virke lokkende på flere unge potensielle utviklere den neste tiden.

– Høye lønninger og en synlig karrierevei har gjort at flere i Norge har fått øynene opp for denne jobben. I tillegg har koding blitt mer og mer vanlig i skolen, dermed er det sannsynlig at flere vil velge dette yrket fremover, sier Jacobsen.

– Vi tror ikke at det blir et krav om utdannelse for å få jobb som utvikler, i hvert fall ikke når det er så stor mangel på utviklere slik det er i dag, sier han.

Skjermbilde fra kode24. med bilde av en skrivepult med pc og følgende tkst: Se norske utvikleres hjemmekontor, et halvt år etter De fleste av oss sitter der fortsatt, så har vi endelig fått oss skikkelig utstyr?
GODE HJEMMEKONTOR: Slik kan hjemmekontoret til en utvikler se ut. Foto: Faksimile/Kode24.

Har aldri lyst til å dra tilbake på kontoret?

De forteller at programmerere i Norge, er noen av de flinkeste til å tilrettelegge hjemmekontoret - et sted de trives veldig godt.

– Våre følgere er stort sett mest opptatt av å ha det fett på hjemmekontoret sitt. Vi får hele tiden innsendt bilder av oppsettet til folk, hvor de viser frem hvor mange skjermer de bruker, hvordan type stol og pult de har, og hva slags andre hjelpemidler de bruker for å være mest mulig effektiv, samtidig som de trives, sier Stokke..

Han forteller at i forhold til arbeidsmarkedet er de fleste opptatt av frihet til å sitte å jobbe hvor de vil, og til dels jobbe med det de vil. Dette ser de på jobb-annonsene og, at arbeidsgivere ofte åpner med disse punktene for å lokke folk.

– Vi kan se på undersøkelser i USA at det er mange som aldri vil tilbake på kontoret, og dette kommer til å smitte over til Norge. Utvikler-jobber er jo veldig mottakelige for fjernarbeid. Er man midt i en kode, så kan man ikke bli forstyrret, sier Stokke.

– Under 1 av 10 er kvinner

Et problem i bransjen har vært den lave andelen av kvinner, noe Kode24 har hatt stort fokus på i 2020. Men her ser utviklingen lys ut.

– På våre egne undersøkelser er det under 10 prosent som er kvinner, noe som er veldig lavt. Men vi kan se på universiter og skole generelt at det er mange flere kvinner som kommer opp, så dette kommer til å bli bedre. Utfordringen blir kanskje å få senior-kvinner inn i utviklingsbransjen, sier Stokke.

– Før var det mer slik at de som elsket data da de var barn ble utviklere, men nå er det mer tilfeldig at folk havner inn her, mange får øynene opp for yrket via skoletiden. Det er ikke noen biologiske grunner til at kvinner ikke kan bli gode utviklere, sier han.

– Hvordan ser fremtiden ut, kan kunstig intelligens ta over yrket?

– AI kommer aldri til gjøre utviklere avleggs. AI kommer til å spille på lag med utviklerne, og gjøre oss mer effektive som et verktøy.. Men det er utviklere som lager dette, så er det en bransje som ikke blir utkonkurrert, så er det oss.

– Med mindre det skjer noe radikalt med weben da. Om vi plutselig flytter inn i Metaverset kan det jo hende. Men vi tror nok heller at om 10-20 år så vet alle hva utviklere holder på med, og hva jobben deres går ut på, sier Jacobsen.

Han forteller at utviklere i Norge er på vei vekk fra å være fullstack-utviklere som er gode på alt, til å spesialisere seg innenfor de ulike retningene.

Selve spesialiseringen er programmerere veldig gode på.

– Det er i hele yrkes natur at du må oppdatere deg selv hele tiden, lære, lære og lære for å lykkes, sier han.