Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Britt Moe

Britt Moe ble mer og mer interessert i anleggsteknikk i siste del av masterstudiet, og jobber med det nye vannforsyningsanlegget til Oslo i sin første faste jobb.

Kunne velge og vrake i jobbtilbud

Med mastergrad fra Bygg og anlegg, var Britt Karin Moe (25) blant de virkelig attraktive på jobbmarkedet i fjor. Hele 97 prosent fra denne fagretningen var i jobb fem måneder etter studiet, viser Teknas ferske Arbeidsmarkedsundersøkelse.

Store konstruksjoner har alltid fascinert meg, sier Britt Moe. Og store maskiner, konstruksjoner og dimensjoner har blitt hverdagen for sivilingeniøren i bygg og miljøteknikk fra NTNU som i sin første jobb etter utdanning, jobber som prosjektingeniør i Skanska Norge AS på det nye vannforsyningsanlegget til Oslo.

Ifølge Teknas Arbeidsmarkedsundersøkelse har Britt Moe tatt en av de mest attraktive utdanningene i 2021. Hele 97 prosent med utdanning fra Bygg og anlegg hadde fått seg jobb per 1. november. Dette er en oppgang fra 95 prosent i 2020. Totalt for alle fagretninger hadde 93 prosent fått seg jobb på samme tidspunkt.

– Jeg visste ikke akkurat hva jeg ønsket å jobbe med da jeg begynte på studiet, men jeg opplevde at dette var en veldig «all-round» utdanning som kunne brukes til mye, slik at jeg ikke lukket for mange dører ved å velge denne, sier Britt.

Spennende jobbutsikter lokket

I tredjeklasse spesialiserte Britt seg inn mot samferdsel da hun valgte studieretningen veg, transport, jernbane og geomatikk.

– Jeg opplevde at en spesialisering innen samferdsel hadde mange spennende tverrfaglige fag å by på, og mange av fagene var veldig praktisk rettet med realistiske prosjektarbeider slik det er i arbeidslivet. Utsiktene for jobb på store spennende veg- og jernbaneprosjekter var også lokkende. Etter hvert ble jeg mer og mer interessert i anleggsteknikk, og valgte å skrive en tverrfaglig masteroppgave knyttet til jernbanetunneler.

Som veldig mange andre begynte også Britt å søke fast jobb utover høsten i det siste studieåret. Hun forteller at alle søknadene gikk gjennom søkeportaler med innlevering av søknad, cv, karakterer og referanser. Videre var det noen som i tillegg hadde evnetester og personlighetstester som skulle tas i neste trinn.

Fikk flere tilbud

– Det gikk tregt i starten. Jeg mistenker at dette kan ha hatt noe med koronapandemien å gjøre. Flere bedrifter ble sittende litt på vent, i og med at det var en del usikkerhet knyttet til oppdragsmengde, men da jeg først fikk svar i januar, fikk jeg svar fra alle samtidig. Da var det en runde med teams-intervjuer og så tilbud. Britt var ikke på noen fysiske intervjuer.

– Jeg fikk flere tilbud som jeg var veldig fornøyd med. Faktisk kom flere med tilbud etter at jeg hadde signert kontrakt med Skanska, og de fikk jeg dermed ikke mulighet til å vurdere.

Lettelse å få jobben i havn

Britt hadde ikke noe etablert forhold til Skanska fra før, men har hatt relevante sommerjobber både i konsulent- og entreprenørbransjen siden hun gikk i andre klasse på studiet.

– Både sommerjobbene i Sweco og Veidekke ga meg mye nyttig erfaring. Dessuten fikk jeg mye praktisk innsikt gjennom prosjektoppgaven og masteroppgaven da jeg var mye i kontakt med Bane Nor og flere entreprenører.

Hun forteller om en stor lettelse da jobben var i havn i slutten av januar. Da kunne hun konsentrere seg hundre prosent om masteroppgaven.

Sjekket Teknas lønnsanbefaling

Britt fikk Tekna til å lese gjennom kontrakten og hun sjekket at lønnen var i henhold til nybegynneranbefalingene.

– Lønnen var på samme nivå som de andre jeg fikk tilbud fra, så jeg har inntrykk av at flere entreprenører i bransjen legger seg på nivå med anbefalingene til Tekna, sier hun.

Cirka et halvt år ute i sin første jobb forteller hun at det har vært en stor overgang fra studiet.

– Man blir jo blitt kastet ut på dypt vann i starten, og det kan oppleves litt overveldende, men man lærer seg jo å svømme etter hvert.

Hun forteller om en variert arbeidshverdag. Som prosjektingeniør på VAV nye vannforsyning Oslo sitter hun noe på kontor og er en del ute på anleggsprosjektet. Hun jobber blant annet med digital tunnelrapportering og mengdeoppfølging på prosjektet.

Mentor og fadder

Som fersking synes Britt det har vært veldig verdifullt at Skanska har et eget nettverk for nyutdannede med samlinger hvor de lærer om bedriften og knytter bekjentskaper.

Som prosjektingeniør fikk hun en mentor som hun delte kontor med i starten.

– Hun jobbet med de samme type oppgavene som meg, så det var lett å stille spørsmål og lære fra hvordan hun jobbet. Jeg fikk også en fadder på prosjektet som kan bidra på rent praktiske og generelle ting, eller hvis jeg bare vil ha noen å spise lunsj med en dag, forteller.

– Det beste med jobben er at jeg får være med på et så stort prosjekt med høyt tempo slik at man kan se framdriften fra dag til dag, sier den ferske prosjektingeniøren.

Her kan du lese mer om Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra Tekna.