Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann og kvinne i driftsrom

Tahani og Arnt er glade for erfaringen fra andre jobber før de selv startet eget selskap i 2017 basert på programvareutvikling for overvåking av sprinkleranlegg.

– Det hender at dyser lekker en hel helg uten at det oppdages

Sist sommer fikk Tekna-medlemmene Tahani Siddik Berge og Arnt Berge godkjent et patent for automatisk testing og kontinuerlig overvåking av sprinkleranlegg – et system de mener vil spare samfunnet for store kostnader.

Sist juni kunne Tekna-medlemmene Tahani Siddik Berge (46) og Arnt Berge (46) puste lettet ut etter å ha fått innvilget patent på en metodikk for automatisk overvåking og testing av sprinkleranlegg som de har brukt mange år på å utvikle.

Erstatter papirjournal

De kaller løsningen de har kalt Firemesh, for revolusjonerende, og mener den både vil redusere operasjonelle kostnader og gi en mer effektiv og sikker metode for brannsikkerhet.

I veldig mange bygg krever Byggteknisk forskrift sprinkleranlegg utfra ulike risikoklasser. Typiske bygg er skoler, sykehus, eldreboliger, kjøpesentre, i borettslag og sameieblokker. Eierne av bygg har ansvaret for å sjekke jevnlig at anlegget virker.

Det vanlige er at overvåking og testing gjøres manuelt av en vaktmester/driftstekniker og noteres skriftlig i en papirjournal med jevne mellomrom.

–  Dette er veldig sårbart, og mulighetene for at det gjøres menneskelig feil er stor, hevder Tahani.

Lekker uten å oppdages

Ifølge henne er det ikke uvanlig at det rapporteres feil, eller at det glemmes å rapportere.  Hvis dette skjer, kan det føre til at det ikke oppdages at dyser er tette og ikke virker ved brann, eller at de utløser og ingen oppdager det før det har skjedd en vannlekkasje.

– Det har hendt at dyser har lekket en hel helg i et bygg uten at det blir oppdaget. Da kan vannskadene være svært omfattende. Faktisk skyldes 25 prosent av alle vannskader i bygg, feil ved sprinkleranlegg, sier Tahani.

Hun opplyser at da de gjorde et forskningsprosjekt sammen med Sintef i 2019, viste undersøkelser at 75 prosent av de norske anleggene aldri ble kontrollert, og at 3-6 prosent ikke ville fungert ordentlig i tilfelle brann.

Overvåker hele døgnet

– Sprinkling er en enkel mekanisk metode. Det vi har gjort er å utvikle et system for å automatisere og digitalisere drift og vedlikehold, ved IoT (Internet of things) og sensorer, som overvåker 24 timer i døgnet, forklarer Tahani.

Hun mener det både er mer miljøvennlig, mer effektiv og mindre kostbart at det ikke lenger trenger å være en driftsteknikere/vaktmestere som reiser rundt til hvert enkelt bygg ukentlig for å sjekke sprinkleranlegg.

– De forteller om en alvorlig vekker på hva feil i et sprinkleranlegg kan føre til. Det skjedde i 2020 i bygget der Bitmesh holder til i Kristiansand, se Aftenposten-artikkelen: En person skadet i eksplosjon i Kristiansand

En konstruksjonsfeil på Strandhuset gjorde at det ble utviklet hydrogengass fra sprinkleranlegget i et teknisk rom, som ble antent og førte til en kraftig eksplosjon der en person ble skadet.

– Med vårt automatiserte anlegg kunne man sett at gassen utviklet seg gjennom trykkutviklingen, mener Arnt Berge.

Studerte sammen

Tahani og Arnt er gift. De traff hverandre under studier ved Universitetet i Agder. Begge to tok deretter masterutdanning ved NTNU i Trondheim med fordypning i datateknikk.  Tahani er opprinnelig fra Irak, men har bodd i Norge fra hun var 11 år.

I 2017 startet de sitt eget firma, Bitmesh. Firemesh er hovedproduktet som de har jobbet med å utvikle programvare for i mange år. Nå teller selskapet fem personer og kontraktene begynner å komme på plass.

– Å bli gründer har vært enormt spennende, tøft og med en bratt læringskurve, sier Tahani. Begge er veldig glad for den erfaringen de har opparbeidet seg gjennom andre jobber etter endt studium i 2002. Tahani har mange år fra oljeservicebransjen bak seg og Arnt fra IKT-bransjen.

Ønsker seg flere gründere

Arnt skulle gjerne sett at det var flere med lignende bakgrunn som turte å bli gründere.

– Vi har tatt med oss veldig god erfaring gjennom våre tidligere jobber. Samtidig opplevde jeg at det kan være vanskelig å være innovativ i et stort selskap, så jeg skulle gjerne tatt steget til gründer tidligere.

Å ha patentet i boks opplever de som en styrke. Samtidig er de redde for at patentrettighetene skal krenkes av selskaper som lager lignende løsninger.

– Det er ikke er så lett å stå opp mot store selskaper. Å havne i retten ville koste enormt mye, sier Arnt.

Per nå har Bitmesh innovasjonskontrakter med Stavanger kommune, Kristiansand kommune, og de private aktørene Skeie Eiendom og JBU Ugland. Firemesh er hittil installert i 25 bygninger til ulike kunder.

Ifølge Tahani vil et vanlig anlegg til et bygg koste i størrelsesorden 20-30 000 kroner pluss månedlig abonnement for overvåkingen.

Markedet er stort både i Norge og internasjonalt, sier Tahani og Arnt, som har satt som målsetting for Bitmesh å selge løsningen til om lag 500 bygg i løpet av inneværende år.