Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Richard Heyn står på en scene og holder foredrag

5 MYTER: Richard Heyn mener det er 5 store myter om CCU. Foto: Privat.

5 myter om bruk av CO2

– Norge har to store fordeler med å sette i gang med dette.

Karbonfangst og -lagring er et omdiskutert tema, Det koster mye, og det er andre land som forurenser mye mer enn oss. Det har derfor oppstått en del myter, og kanskje særlig i forhold til hva vi kan bruke CO2-en til.

Sintef-forsker Richard Heyn avliver her fem av de sterkeste mytene om CCU (Carbon capture and utilization).

1.  CCU, omdannelse av CO2 til kjemikalier, drivstoff, m.m er løsningen på klimaendringene.

Svar: Nei. For mye CO2 slippes ut – særlig fra kraftverk – til å kunne bli omdannet til produkter. Estimater setter tak på mengde CO2 som kan brukes i CCU prosesser til 1-2 Gton/år, mens det slippes ut nesten 40 Gton CO2/år. I tillegg har de fleste slike produkter relativt kort levetid, slik at det ikke fungerer som langtidslagring av CO2, men det finnes noen unntak.

2. CCU har dermed ingen effekt på klimaendringene. Eneste grunn til å drive med CCU er økonomisk, for å gjøre CCS ( karbonfangst og -lagring) billigere.

Svar: Nei. Ettersom kjemikalier og materialer er laget av (eller med) karbon fra petrokjemiske kilder, oppnår CCU klimapositive endringer med å erstatte disse petrokjemiske prosessene med mer bærekraftige prosesser som har mindre utslipp av CO2.

3. En hvilken som helst prosess som lager kjemikaler eller materialer fra CO2 er positivt for klimaet.

Svar: Nei. Energi må vanligvis tilføres prosesser hvor CO2 er et råstoff. Kilden og CO2-fotavtrykk av den energien er viktig. Man må sørge for at CO2 utslipp av en CO2-basert prosess er mindre enn dagens petrokjemiske prosesser, ellers er det ingen vits å sette i gang med den CO2-baserte prosessen.

4. Det er ikke noe poeng å drive CCU i Norge.

Svar: Feil. Norge har nemlig to fordeler med å sette i gang med CCU prosjekter: gode, rene kilder av CO2 fra naturgass-prosessering og et overskudd av fornybar energi.

5. CCU er et umodent forskingsfelt og gevinsten med å sette i gang med det har en lang tidshorisont.

Svar: Feil. Det finnes i dag industrielle prosesser basert på CO2 (urea produksjon) og flere er under utvikling. Det finnes en rekke selskaper verden over som har etablert seg på CO2-baserte prosesser. Det er fortsatt mye å gjøre for å oppnå full gevinst på CCU, men det er mulig å sette i gang noen visse økonomisk gunstige prosjekter.