Hjelpesenter
Ofte stilte spørsmål og svar om lønnsstatistikken
Hva lurer du på?
Her finner du svar på noen av de vanligste spørsmålene om lønnsstatistikken og lønnsundersøkelsen, begrepsforklaringer og hvordan du skal lese lønnsstatistikken. Du kan også sende inn spørsmål du ikke fant svaret på, som vi kan bruke til å bygge ut hjelpesenteret slik at andre finner bedre svar her senere.
Merk at disse spørsmålene ikke vil bli besvart direkte, ta kontakt med oss på [email protected] for spørsmål du ikke finner svar på her.
Teknas lønnsundersøkelse sendes til alle medlemmer som står registrert som yrkesaktive i medlemsregisteret. Den sendes også til nyutdannede medlemmer, det vil si medlemmer som har fullført studiene sine, men som ikke har oppgitt hvor de jobber enda.
Lønnsundersøkelsen sendes ut på e-post, og hvert medlem får en personlig lenke til undersøkelsen slik at de kan svare uten å logge inn på tekna.no.
Svarene i undersøkelsen behandles konfidensielt.
Det oppgis i undersøkelsen hvilket tidspunkt som er årets måletidspunkt, det vil si hvilken dato du skal oppgi svar for.
Lønnsstatistikken utarbeides på bakgrunn av svarene fra lønnsundersøkelsen.
Lønnsstatistikken gir ikke et fasitsvar på hva som vil være «riktig lønn» etter hvor mange års erfaring du har, hvilken stilling du har eller hvilken sektor du jobber i. Lønnsstatistikken gir deg imidlertid oversikt over hva Teknas medlemmer tjente det foregående året. Merk at statistikken ikke viser hva Teknas medlemmer tjener akkurat nå.
Når du skal lese lønnsstatistikken for å se hvor du ligger i forhold til den er det hensiktsmessig å starte med å se på ditt eksamensår, det vil si det året du fullførte masterstudiene dine. Da vil du se hva andre som har samme eksamensår tjente i gjennomsnitt da de besvarte lønnsundersøkelsen.
Det er ikke slik at alle ligger på gjennomsnittet. Noen tjener mer og andre mindre - og gjennomsnittet trekkes ofte opp av noen få som har høye lønninger. 25 % av de som har svart på lønnsundersøkelsen tjener mindre enn det som er nedre kvartil.
Du må også ta hensyn til ting som ansvarsnivå. Har du en lederstilling skal du normalt ligge høyere enn de uten lederstilling.
Sektor spiller også en rolle, gjennomsnittslønningene i privat sektor er normalt høyere enn i offentlig sektor. Kort fortalt er det mange ting som spiller inn på hvordan du bør lese statistikken for å avdekke om det lønnsnivået du har samsvarer med hva andre som ligner på deg har.
Her finner du forklaring på ord og begreper om lønn.
Lønnsstatistikken er et godt verktøy når du skal forhandle lønn, enten det er i samme stilling eller ved et jobbytte - eller til din første jobb.
I lønnsstatistikken ser du hva andre Tekna-medlemmer, som har samme utdanningsnivå som deg, jobber i samme sektor som deg og som fullførte utdanningen sin samtidig som deg, tjente i gjennomsnitt året før. Det kan være til hjelp i å vurdere om tilbudet du har fått er et godt tilbud, eller om du bør be om å få mer. Det er også til hjelp når du skal be om mer lønn i en lønnssamtale, hvis kan du vise til at lønnsnivået for de som har samme utdanningsnivå, eksamensår og i samme sektor som deg er høyere enn hva du tjener i dag.
Lønnsstatistikken brukes også av Teknas tillitsvalgte i bedriftene når de forhandler lønn på vegne av våre medlemmer, og den brukes til å utarbeide politikk og gi tyngde i argumentene til Tekna som forening når vi svarer på høringer, eller mener noe i mediene.
Geografisk lokasjon og kjønn kan spille inn på lønnsnivåene. Tallene fra lønnsstatistikken brukes når Tekna gjør analyser på disse problemstillingene, for å gi tyngde og retning til for eksempel høringssvar, politikkutvikling og utspill i mediene.
Vi presenterer ikke tall på disse faktorene i lønnsstatistikken helt bevisst fordi vi mener at det gir dårlig uttelling for våre medlemmer, da arbeidsgiver kan bruke forskjellene til å argumentere for lavere lønn på bakgrunn av geografi.
Tillitsvalgte har tilgang til noe mer detaljert statistikk enn medlemmene, som de kan bruke i forhandlinger og for å sikre at ikke medlemmene blir offer for en skjev lønnsfordeling basert på for eksempel kjønn.
Det kan være naturlig å sammenligne seg med gjennomsnittslønnen for ditt årskull. Men alle kan ikke ligge på denne (eller høyere). Det er naturlig med spredning/variasjon og dette vises ved at du også finner lønnstall for blant annet kvartiler og median for hvert eksamensår.
Hvilket nivå som er riktigst for deg vil avhenge blant annet av hvilken stilling du har, ansvarsnivå og andre faktorer.
De fleste fullfører mastergraden før de begynner å jobbe, og eksamensåret indikerer derfor hvor lenge man har vært i relevant arbeid på et relevant nivå.
Når du sammenligner deg med andre i lønnsstatistikken, er det avgjørende å vite om de har vært i arbeid omtrent like lenge som deg, eller om de har jobbet lenger eller kortere. Derfor er eksamensår en god indikator på dette.
Hvis du har jobbet noen år mellom fullført bachelor- og mastergrad, hvis du har tatt mer høyere utdanning etter mastergraden, eller hvis du har jobbet tidligere, men byttet retning og tatt ny utdanning, må du ta hensyn til dette når du leser statistikken.
Det er lønnsforskjeller mellom de ulike sektorene, også innad i bransjer og for de samme eksamenskullene. Tradisjonelt sett har privat sektor noe høyere lønnsnivå enn offentlige sektorer. For å forstå hvilket lønnsnivå som er realistisk å forvente, er det viktig å være kjent med at det er lønnsforskjeller mellom sektorene.
Hvis en annen sektor har høyere lønnsnivå enn sektoren du tilhører, kan denne innsikten også brukes til din fordel i lønnsforhandlinger.
Hvis du har tatt en PhD er ikke nødvendigvis eksamensår helt riktig å forholde seg til når man leser lønnsstatistikken. En PhD kan være med på å øke lønnsnivået hvis den er relevant for arbeidet ditt, men det er mange faktorer å ta hensyn til her.
Du kan snakke med lokal tillitsvalgt der du jobber, eller ta kontakt med juristene i Tekna for å få litt veiledning som gjelder din situasjon spesifikt.
Hvis du har jobbet noen år etter bachelorgraden din, før du har tatt en mastergrad, har du noen års mer erfaring enn de som har samme eksamensår på mastergraden sin som deg.
Du må ta hensyn til om du har jobbet innenfor relevant felt, og hvilket nivå arbeidserfaringen er på.
Fant du det du lette etter?
Still oss spørsmål, og hjelp oss bli bedre til å støtte medlemmene