Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne på jobb sitter foran skjerm med koder
ETTERTRAKTET: Ferdigheter innen HTML, CSS og JavaScript gir deg frihet til å forme bedriftens nettside som du vil og er en kunnskap som er ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Kursinnsikt

Tre grunner til å lære deg mer om HTML, CSS og JavaScript

Publisert: 7. mars 2022

La kreativiteten blomstre og gjør deg selv attraktiv i jobbmarkedet med basiskunnskap om disse kodespråkene.

 – Nesten alle bedrifter er nødt til å deale med software på en eller annen måte. Kunnskap om teknologi gjør det lettere å bruke, samarbeide, snakke om og ta beslutninger knyttet til programvare, forklarer programmerer og teamleder Malin Aandahl i teknologiavdelingen i NRK.

Hun er kursleder for nettkurset Introduksjon til HTML, CSS og JavaScript. Kurset er for nybegynnere og de som har litt erfaring med programmering. Og det krever ikke noen forkunnskaper.

Teknologiene HTML, CSS og JavaScript er det enhver nettside er bygd opp av.

– Kort fortalt beskriver HTML innholdet du ser på en nettside, CSS bestemmer hvordan innholdet skal se ut og JavaScript lar deg hente innhold fra eksterne tjenester eller knytte en handling til et knappetrykk, forklarer hun.

Å kunne litt om HTML, CSS og Javascript er ifølge Aandahl en enorm fordel uansett om er tekniker med mest erfaring med backend-systemer, jobber med design, er gründer eller aldri har programmert før. 

– Det gir deg en forståelse av hvordan ting henger sammen, og et første steg til hvordan du kan begynne å lage dine egne nettsider og webapplikasjoner, forteller kursholderen.

Her er Malin Aandahls tre gode grunner til å kunne litt om HTML, CSS og Javascript:

1. Frihet til å gjøre hva du vil

Passer ikke Wordpress behovet ditt eller bedriften din lenger, og trenger du noe mer enn bare en enkel mal? Da kan du starte med å lære deg byggeklossene, slik at du kan bygge opp nettsiden fra bunnen av.

– Med HTML og CSS lager du dine egne klosser. Det gir deg fleksibilitet og frihet til å lage akkurat det du måtte ønske deg, sier Aandahl.

2. Lær deg det først som sist

Teknologi tar over stadig mer av samfunnet, og behov for kunnskap om teknologi kommer bare til å øke. Så hvorfor ikke være føre var, og lære deg denne kunnskapen med det samme?

– HTML og CSS er en av de letteste tingene du kan lære seg innenfor webteknologi, og er dermed vel verdt tiden.

Og som en bonus er det enklere å lære seg enda mer koding når du først har kommet i gang, og har noe å bygge videre på.

– Hvis du vil ha noe som er tilpasset, må du lage det selv. Da er det nyttig å kunne noen av disse teknologiene.

3. Bli ettertraktet

Forståelse for teknologi er en ettertraktet kvalitet i de fleste yrker. Aandahl opplever at flere og flere bedrifter ønsker noe mer enn standardvare, og vil ha teknologi tilpasset sitt behov.

– Det er et veldig stort behov for folk som kan og forstår teknologi. Det er helt klart

arbeidstakers marked. Det er kanskje aller mest behov for utviklerkompetanse, men det er også behov for designere og ledere som forstår teknologi.

Aandahl synes det beste med å jobbe i teknologifeltet er å løse faktiske problemer folk har.

– Du må tenke logisk, samtidig som du bør være kreativ. Det er også gøy når vi får automatisert kjedelige, monotone prosesser, sier hun.

Interessert i å lære mer om HTML, CSS og Javascript? Dette lærer du på Teknas introduksjonskurs.

Les også