Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en mann i dress som gjør pushups mellom to kontorpult
VARIG FORBEDRING: Grønn lean sørger for at bedriften din får håndfaste resultater i den bærekraftige satsingen. Metoden involverer de ansatte og legger forholdene til rette for kontinuerlige forbedringer.

Aktuelt

Tre gode grunner til at bedriften bør bruke grønn lean

Publisert: 12. juli 2021

Vil du oppnå bærekraft i hele virksomheten din? Her er tre grunner til å ta i bruk grønn lean-metodikken.

Grønn vekst er i fokus som aldri før, og for å være konkurransedyktig og tilpasse seg etterspørselen i markedet, er bærekraft stikkordet.

– Det forskes nå på mulighetene til å bruke kjerneelementer og grunnfilosofien i Lean til å gjennomføre de grønne endringene. Dette er en ypperlig ledelsesfilosofi, metode og verktøy for å styre virksomheten med fokus på bærekraft, sier Hege Sletnes.

Hun er sivilingeniør, med spesialisering i industriell økologi og bærekraft, og daglig leder av Leanspire der hun hjelper bedrifter med å bli mer bærekraftige.

Hege Sletnes
Sivilingeniør, med spesialisering i industriell økologi og bærekraft, og daglig leder av Leanspire Hege Sletnes.

Grønn lean baserer seg på lean-metodikken. Den stammer opprinnelig fra Toyota Productions-systemet i Japan, der hovedformålet er å oppnå kvalitet i alle ledd. I grønn lean er hovedformålet å gjøre verdikjeden din bærekraftig.

– Lean-metodikken handler om å være i forkant av endringer for å oppnå best mulig kvalitet. I grønn lean er fokuset å oppnå bærekraft i hele virksomheten i tillegg, forklarer Hege Sletnes.

Vil du lære mer om lean-filosofi, -prinsipper, -metoder og -verktøy? Meld deg på kurset i grønn lean her!

Bærekraft som kjerneverdi

Nøkkelen til å bli mer bærekraftig, er å integrere bærekraft som en av kjerneverdiene i virksomheten. Ved å ta i bruk Grønn Lean vil virksomheten få verktøy og metoder til å jobbe konkret med bærekraftig arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport.

– Jeg jobber som rådgiver for virksomheter som vil bli sertifiserte Miljøfyrtårn, og for å bli det trenger du et miljøledelsessystem i bunnen. Med Grønn Lean får du en filosofi og en verktøykasse du kan bruke aktivt. Det gir mye mer eierskap nedover i bedriften. Alle får være med og ta del i målsetninger på sitt nivå, sier Sletnes.

Her er tre store fordeler med grønn lean:

1) Lettere å få oversikt

Grønn lean handler om å jobbe kontinuerlig med endringer, og hele tiden justere for å holde riktig kurs.

– Du kan sammenligne det med et håndballag som tar en time-out under kamp og samles på banen, eller med å styre en seilskute. Det handler om å gjøre opp status hele tiden, å være løsningsorientert og ta fatt på utfordringer underveis. «Vi har ikke klart å oppnå ønsket målsetning, hva gjør vi med det?», sier Sletnes.

Grafikk med tekst: Filofosi, Prosess, Mennesker og problemløsning
Prinsippene i grønn lean.

2) Fortløpende resultater

Et av verktøyene som brukes i grønn lean, er stående tavlemøter. Det er 15 minutters møter der alle står og blir oppdaterte på siste nytt. Da har alle mulighet til å se hvordan det ligger an, og kan være med å løse utfordringer.

– Det er veldig effektivt, forklarer Sletnes.

I grønn lean brukes generelt mye visualisering, for eksempel med å henge opp uttalte mål på veggen.

– Vi mennesker fungerer sånn at det er best å se det i øyehøyde, da har vi mest fokus. Ved å ha det fremme og se resultatene av det man driver med, er det mye lettere for oss å håndtere det.

3) Involverer og gir de ansatte eierskap

Grønn lean hjelper virksomheter til å ta grep rundt egen bærekraft. For å lykkes med bærekraft, er det viktig at alle i bedriften involveres. Med grønn lean får alle ta del i målsetninger på sitt nivå, noe som gir større eierskap for de ansatte.

– Det er ikke bare ledelsen som skal jobbe med at bedriften skal bli bærekraftig, det må gjøres i alle lag av bedriften, forteller Hege Sletnes.

Gjennom å ansvarliggjøre alle i bedriften på sitt nivå, gi tillit og muligheten til å ta tak i egne utfordringer, skapes engasjement og eierskap til egne prosesser. Dette er helt nødvendig for å lykkes til å forbedre virksomheten kontinuerlig.

Jobber du med å gjennomføre grønne endringsprosjekter? Les mer og meld deg på kurset i grønn lean her!

Les også