Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en mann på hjemmekontor med videosamtale med en gruppe mennesker
Er kommunikasjon over skjerm vanskeligere enn fysisk? Retorikk-ekspert Randi Garmann Lønnrusten gir deg sine beste råd.

Kursinnsikt

Slik kommuniserer du bedre over video

Publisert: 13. mai 2020

Det er flere utfordringer som melder seg når kommunikasjonen må foregå på distanse. Randi Garmann Lønnrusten har lokalisert dem – og råder deg til hvordan du kan takle dem.

Utfordring 1: Avbrytelser

Videomøter en tendens til å bli litt stressende, ettersom det er vanskeligere å avgjøre hvem som har ordet. 

– Vi får behov for å snakke sammenhengende uten pauser, fordi vi er redd for å bli avbrutt. Det er dumt, for da går vi glipp av alle pausene vi trenger for å reflektere over hva som blir sagt, forteller Randi.  

Lite refleksjonstid og frykt for å avbryte den som snakker, kan føre til at den umiddelbare responsen uteblir. Derfor mener eksperten at det kan være lurt å avklare på forhånd hvordan man skal signalisere at man har en kommentar. 

– Det kan være i form av et tegn, som å vise to fingre, eller man kan bruke chatfunksjonen hvis man vil si noe. Det er også lurt at du skrur av lyden din når du ikke har ordet, råder hun.  

Utfordring 2: Øyekontakt

Vi er vant til å se på dem vi snakker med, og det er ikke fullt mulig over video. Enten ser du på bildet av den du snakker med, og da er ikke blikket ditt rettet direkte mot dem. Eller så ser du rett i kamera slik at de du snakker med opplever øyekontakt, men da mister du bildet av mottakeren.  

– Øyekontakt er viktig fordi det skaper tilknytning. Derfor er det lurt å prøve så godt det går å se inn i kamera, sier Randi.  

– Bygg opp laptopen med bøker eller bruk et stativ for å få kameraet i øyehøyde, slik at du ikke filmer deg selv nedenfra og opp i nesen. 

Et annet tips er å plassere programvinduet med bilde av dem du snakker med så nære kameraet som mulig. 

Utfordring 3: Vi glemmer at vi har en kropp

– I virtuelle møter glemmer vi gjerne at vi har en kropp, sier Randi. 

Du tror kanskje ikke kroppsspråk spiller så stor rolle, men ifølge henne er det å sitte godt, rette seg opp i ryggen, smile og være bevisst på hva du gjør med hendene veldig viktig. 

– Du har ansvar for din egen tilstedeværelse – også i videomøter. Husk at energi og engasjement merkes både på kroppsspråk og stemmebruk.

Utfordring 4: Forstyrrelse i bildet

En forstyrrende bakgrunn gjør det vanskeligere for mottakeren å fokusere på budskapet ditt. Derfor råder Randi deg til å bruke et verktøy som gjør bakgrunnen uskarp hvis det er mye rot eller detaljer i bakgrunnen.

– Lysforholdet er også viktig. Sørg for at du har lys forfra, og ikke bakfra. Hvis du for eksempel sitter foran et vindu, vil du bare synes som en mørk skygge på skjermen, sier hun. 

– Forbered deg ved å ta på deg passende klær og rigg deg til et sted hvor du får et fint utsnitt. 

Utfordring 5: Vi mister fortere konsentrasjonen

Videomøter er mer utmattende enn fysiske møter – rett og slett fordi vi må anstrenge oss mer for å følge med. Derfor er det vesentlig å ikke ha for lange møter.

– En hel time er lang tid foran et kamera, så prøv å hold det kort. Møteleder kan gjerne starte med å presentere agendaen og gi en tidsbegrensning til hvert innlegg, råder Randi.  

Selv om effektivitet lønner seg, mener eksperten imidlertid at dere ikke bør droppe «smalltalken».

– Det er fort gjort å hoppe over småpraten på video, men også her er det helt naturlig å snakke litt løst i starten og gi alle litt tid til å slå seg til ro. Presenter alle deltakerne og ta en sjekk på hvordan alle har det – slik du vanligvis ville gjort på vei til et møterom.

Hva kan du lære av en skuespiller? Les flere av Randis tips her!

Lær deg kunsten å kommunisere profesjonelt og overbevisende både over video og fysisk på Teknas etterspurte kurs i retorikk. 

Les også