Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
FOKUSERT: Konsentrasjon er blitt etterspurt egenskap i disse dager. Gjør du nok for å fokusere?

Kursinnsikt

Rastløs på hjemmekontoret? Disse 5 verktøyene gjør det lettere å holde fokus

Publisert: 19. jan. 2023

Bekjemp teknologiske distraksjoner med teknologiske løsninger. Her er fem tips til digitale verktøy som kan hjelpe deg med å holde støyen på avstand.

Forskning har vist at hver gang vi sjekker et varsel på mobilen eller PC-en mens vi jobber, så bruker vi i snitt 23 minutter på å kjempe oss tilbake til en tilstand av dyp konsentrasjon.

Det kan bli en belastning over tid, og i verste fall gå utover motivasjonen din for kommende arbeidsoppgaver.

Derfor har vi samlet noen tips til digitale verktøy som kan gjøre det lettere å jobbe fokusert. Se hele listen under.

Merk: Tipsene varierer på tvers av plattformer, fra Mac-, iOS-, Android- og Windows-applikasjoner til programvare og utvidelser du kan installere rett i Chrome-nettleseren.

1. Forest: Treet som gror sammen med konsentrasjonen din

Plattformer: Mobil (iOS, Google Play)

Premisset for appen er enkelt: Konstante varsler er forstyrrende og går i verste fall utover humøret, men å skru av alle varslene på en jobbtelefon er som regel ikke et alternativ.

Har du en arbeidsoppgave foran deg som krever din fulle konsentrasjon? Velg hvor lang tid du ønsker å fokusere, og start klokka ved å plante et frø. Hvis du klarer å holde deg borte fra mobilen, vokser treet. Gjør du noe annet på mobilen, stopper treet å vokse.

Last ned Forest til iOS eller Google Play.

Har du lyst til å gå dypere til verks? Se alle Teknas effektive IT- og Excel-kurs her!

2. Freedom: Frihet til å surfe

Plattformer: Alle

Det er flere muligheter for å blokkere nettsteder og innhold, men mange av verktøyene ender opp med å bli enten-eller. Enten så blokkerer du, eller så forblir nettstedet åpent. I tillegg har noen av variantene et grensesnitt som er knotete å bruke.

Fordelen med Freedom er først og fremst tilpasningsmulighetene: Du kan velge hvor lenge du skal blokkere et nettsted, legge inn faste rutiner for et gitt tidsrom og samkjøre reglene på tvers av mobil og datamaskin. Hvis du ikke orker å legge inn nettsteder manuelt, kan du også legge inn sperrer fordelt på kategorier (shopping, underholdning, etc.).

I tillegg til tilpasningsmulighetene har Freedom et ryddig og innbydende design som gjør det enklere å bruke enn mange av de kostnadsfrie alternativene.

Last ned Freedom til Windows og Mac eller iOS og Google Play.

3. Focus Keeper: Bygger på Pomodoro-prinsippene

Plattformer: Mac

Focus Keeper er i likhet med Forest en tidtager-app i bunnen, med muligheter for å tilpasse øktene dine og se mønstre i egen arbeidsflyt. Forskjellen er at appen i større grad gjør et poeng ut av å basere seg på en metode kalt Pomodoro-teknikken.

Hva er Pomodoro-teknikken? Fire 25 minutters økter med fem minutters pauser imellom, før du avslutter med en lengre, halvtimes pause.

I appen kan du også sette opp ulike lyder for hvilke alarmer som innvarsler økter, korte pauser og lengre pauser, basert på psykologiske innsikter om hvordan bruk av assosiasjoner kan skape og forsterke nye rutiner.

Dét skal gjøre appen spesielt gunstig for de som sliter med angst og/eller spesifikke konsentrasjonsvansker – i hvert fall hvis vi skal tro brukerne selv. Merk at Focus Keeper er laget med Mac og iOS i tankene, og kun er tilgjengelig på disse enhetene.

Last ned Focus Keeper til Mac.

Har du lyst til å gå dypere til verks? Se alle Teknas effektive IT- og Excel-kurs her!

4. Mindful Browsing: Selvkontroll med forbehold

Plattformer: Utvidelse til nettleseren Google Chrome.

Mindful Browsing gjør akkurat det navnet tilsier: I stedet for å sperre nettstedene du har oppgitt som forstyrrende, blir de kun merket som potensielt forstyrrende.

Hvis du for eksempel har lagt inn Facebook.com i filteret og navigerer til nettstedet, vil du prompte få et spørsmål om du virkelig ønsker å besøke dette nettstedet akkurat nå.

Sitter du fortsatt på Facebook? Ja, da får du en ny påminnelse 10 minutter senere. Merk at Mindful Browsing er en utvidelse (extension) til Google Chrome, og kun tilgjengelig i denne nettleseren.

Installer Mindful Browsing i Chrome-nettleseren her.

5. Tab Wrangler: Fanefrie fristelser

Plattformer: Utvidelse til nettleseren Google Chrome.

Tab Wrangler er i likhet med forrige punkt en såkalt utvidelse til Chrome-nettleseren. Det er nok litt mer individuelt hvor stort problemet med antall faner i nettleseren kan bli, men for noen av oss vil det nok høres kjent å sitte med 15 til 20 åpne faner ved slutten av arbeidsdagen.

Hva gjør Tab Wrangler? Den automatiserer lukkingen av faner som du ikke bruker. Samtidig gjør den det lett å hente tilbake eventuelle faner du vil finne tilbake til, eller låse de fanene du jevnlig bruker.

Installer Tab Wrangler i Chrome-nettleseren her.

Har du lyst til å gå dypere til verks? Se alle Teknas effektive IT- og Excel-kurs her!

Les også