Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
MER ANSVAR: Det blir mer vanlig at underleverandører tar på seg mer ansvar. På Infrastruktur 2023 skal Statens vegvesen dele erfaringene sine med samspillsentreprise.

Kursinnsikt

Fire grunner til å delta på Infrastruktur 2023

Publisert: 28. feb. 2023

Lytt til noen av bransjens mest innflytelsesrike stemmer og lær om de mest aktuelle temaene – både for i dag og årene som kommer.

Kriser, trusler og behov for raskere og mer effektiv utbygging setter infrastrukturmiljøene under press. Hvordan kan vi møte nye, dagsaktuelle problemstillinger og samtidig være i forkant av morgendagens utfordringer?

Det er paraplyen for Infrastruktur 2023. I mer enn ti år har Tekna invitert bransjen til den viktige samlingsarenaen, som i år konsentreres til én innholdsrik fagdag. Under konferansen får du som jobber med infrastruktur faglig påfyll om viktig utvikling forankret i dagsaktuell tematikk.

Nysgjerrig på mer? Ta en titt på programmet her!

Her er de fire viktigste grunnene til å melde seg på Infrastruktur 2023.

1. Møt viktige samfunnsaktører

I årets konferanse møter du flere kjente eksperter og samfunnsaktører. Her er noen av dem:

  • Sverre Diesen, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), er tidligere forsvarssjef og en ivrig samfunnsdebattant.
  • Torgeir Waterhouse, partner i konsulentselskapet Otte, er sannsynligvis Norges mest kjente IT-ekspert.
  • Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), er en av landets mest etterspurte foredragsholdere om digital sikkerhet.

Sammen sitter de på en god mannsalder med ekspertise om et uhyre viktig tema, nemlig …

2. Sikkerhet – både fysisk og digital

Enten det er krig, naturfenomener eller digital kriminalitet, de siste årene har vist hvor sårbart et samfunn kan være i møte med trusler og katastrofer.

Diesen skal foredra om hvor mye som har skjedd med hvordan vi tenker om sikkerhet og beredskap – fra å bare nevne det i en beredskapsplan til å faktisk legge strategier for hvordan infrastrukturen skal driftes etter en katastrofe.

Waterhouse skal gå inn på den samme tematikken fra et IT-infrastruktur-perspektiv. Thon ser nærmere på hvordan teknologien vi bruker – og hvordan vi bruker teknologien – påvirker samfunnssikkerheten.

3. Hva er samspillsentreprise, sånn egentlig?

Ikke la deg lure: Selv om ansvarsfordelingen av et utbyggingsprosjekt ikke virker like dramatisk som trusler mot samfunnssikkerheten, er dette en av de aller viktigste utviklingene fremover.

Det har lenge vært slik at én aktør har hatt det overordnede ansvaret for et byggeprosjekt – altså det som kalles totalentreprise. Én tar mesteparten av risikoen, men får også den største gevinsten fra vellykkede prosjekter.

 Det blir imidlertid stadig mer utbredt med det som kalles samspillsentreprise, hvor underleverandører tar på seg mer ansvar. Årsaken er at det stilles strengere krav om at byggeprosjektene ferdigstilles i tide og innenfor budsjett.

Til Infrastruktur 2023 kommer Statens vegvesen for å dele erfaringene med samspillsentreprise fra byggingen av E16 i Valdres. Martinsen & Duvholt, som også har prøvd ut arbeidsformen, stiller som representant for entreprenørbedriftene og forteller om deres opplevelser.

Samspillsentreprise har vist seg å være en arbeidsform flere og flere foretrekker, men det krever en endring av tankegang. Aktører som har vært vant med å ha det overordnede ansvaret må forstå hvordan de skal gi mer slipp. Samtidig må underleverandørene tørre å ta mer risiko.

4. Bygg ut nettverket ditt

Selv om konferansen i år går over én dag i stedet for to, blir det likevel gode muligheter for å knytte nye bekjentskaper. Det være seg i pausene mellom innleggene, i lunsjen eller etter at presentasjonsbiten er ferdig.

På Infrastruktur 2023 vil du kunne sette ansikter på navn du har sett i e-posttråder eller hørt snakk om, eller møte folk du kanskje bare har truffet i et videomøte. Og det mye verdi i å treffe andre i levende live – ikke bare fra et faglig ståsted. Det er jo skikkelig hyggelig også!

Vil du vite mer om Infrastruktur 2023? Se hele programmet og meld deg på konferansen her!

Les også