Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
ALLSIDIG: Excel kan brukes til mye mer enn du tror.

Kursinnsikt

Dette er triksene som gjør at du forelsker deg i Excel

Arbeidshverdagen blir aldri den samme igjen.

Det er mange verktøy og hjelpemidler vi kan bruke i arbeidshverdagen som både forenkler og effektiviserer det vi jobber med. Excel er et godt eksempel på dette, og brukes på tvers av bransjer og stillinger.

– For meg er Excel det perfekte analyseverktøyet for å analysere salg, kostnader, timeføring på prosjekter og annet. Jeg tror mange ikke er klar over hvor godt hjelpemiddel det faktisk er.

Det forteller Excel-ekspert Stein Milward. Allerede på 80-tallet startet han for seg selv som IT-konsulent og lærte seg ulike IT-verktøy tidlig.

Slik fungerer Excel

Excel baserer seg på regneark der du kan utføre beregninger og sortere data, analysere informasjon, behandle lister og talldata. Ved å benytte deg av de ulike hurtigtastene, formlene og funksjonene kan du jobbe raskere og mer effektivt.

Enten du sitter og kalkulerer masser i bygningsbransjen, jobber med salg i en salgsorganisasjon eller jobber i fiskeindustrien, er Excel et svært nyttig verktøy.

– Excel er et analyseverktøy hvor du får mye gratis. Likevel er det mange som bare bruker det som en kalkulator og ikke noe mer enn det, sier han.

Du kan også bruke Excel til å produsere grafikk, diagrammer og statistikk. Noen av funksjonene du finner i Excel er autofyll, en summeringsfunksjon, gjennomsnittsfunksjon og høyest til lavest-funksjon. På den måten er det mye som kan settes i system.

– Ved å lage diagrammer får du et visuelt bilde av for eksempel salgstall for å se om de går opp eller ned på en enkel måte, forteller Milward.

Disse syv kommandoene i Excel bør du kunne

 • F2: Viser formelen i cellen eller åpner tallcelle
 • ESC: Lukker cellen etter redigering/visning av formel
 • F11: Lager diagram (markør må stå i modell)
 • CTRL SHIFT semikolon: Skriver dagens dato
 • CTRL SHIFT kolon: Skriver klokkeslettet nå
 • CTRL og A: Merker hele modellen markøren står i

Lær flere triks her!

Nybegynnerkurs i Excel

Om du har liten erfaring med Excel fra tidligere, vil et nybegynnerkurs være en fin måte å lære på. På et av nybegynnerkursene til Milward får du en forståelse for hva Excel kan hjelpe deg med og få mange nyttige tips som kan gjøre hverdagen din enklere – både på jobb og ellers.

– Når jeg reiser rundt i Norge og holder kurs er det ofte en god miks av deltakere fra ulike bransjer og på ulike nivåer som deltar. Det kan være alt fra folk som arbeider med prosessindustri eller er prosjektledere til innkjøps- og salgssjefer, forteller Milward.

– Du vil lære de riktige metodene for å kvalitetssikre arbeidet ditt. Du vil få praktiske oppgaver forankret i teori, slik at du får optimalt utbytte av kurset.

På kurset vil du lære enkle formler og funksjoner, som å lage summer, finne største og minste tall, finne gjennomsnitt og median. Du vil lære formatering, hvordan sette opp lister og tabeller og hvordan lage forskjellige diagrammer.

– Jeg viser også vise enkle hurtigtaster, som gjør at du jobber enda mer effektivt i programmet.

Dette kan Excel brukes til

 • Effektivt og strukturert regneark
 • Effektiv bearbeiding, sortering og formatering av data (store mengder data)
 • Hurtigtaster som lar deg jobbe mer effektivt
 • Smarte formler og hvordan du bruker
 • Grafisk presentasjon av data

Bli kjent med alle mulighetene her!

Milward mener fordelene ved å ha grunnleggende kunnskap i Excel er at du sparer både tid og fjerner egen usikkerhet.

– I Excel får du kontroll over store data og du klarer å utføre arbeidsoppgavene dine raskere. Du velger ikke en teskje for å grave en grøft, sant, sier han.

Ønsker du å bli mer effektiv i Excel? Her er en oversikt over alle kursene vi tilbyr.

Les også