13. juni
kl. 16.30–20.00

Det blir mer og mer krevende å skille det som er sant fra usant. Samtidig blir falske nyheter mer tilgjengelig, og vitenskapen havner i skyggen av ekkokamrene på Facebook.

Meld meg på

På dette arrangementet skal vi snakke om hvorfor falske nyheter spres så raskt, og om det er noe vi kan gjøre for å få gjenopprettet vitenskapens status i samfunnet.

Vi har invitert noen dyktige folk som kanskje kan gi oss noen gode svar på hvorfor dette skjer. Du møter blant annet disse:

 • Petter Bae Brandtzæg, professor som forsker på chatbots, kunstig intelligens, sosiale medier, falske nyheter og personvern.
 • Eivind Engebretsen, professor, vitenskapsteoretiker og forfatter med interesse for forholdet mellom kunnskap, makt og beslutningsprosesser.
 • Ingeborg Senneset, journalist, forfatter og samfunnsdebattant.

Vi skal snakke om:

 • Hva er falske nyheter, konspirasjonsteorier og vitenskapelig metode
 • Hvordan muliggjør teknologien spredningen av falske nyheter
 • Hvorfor lar vi oss påvirke og hva gjør at stadig flere ikke tror på vitenskap
 • Hvorfor er «faktasjekkere» viktige og hvordan bli tatt seriøst?

Arrangementet gjennomføres i regi av fagnettverkene Tekna Forskerne, Tekna Klima, Tekna Biotek, Tekna Big data og Teknas etiske råd.

Velg om du vil delta digitalt eller fysisk

Arrangementet streames fra Røverstaden i Oslo sentrum. Du kan velge om du å ønsker å delta i salen eller digitalt. Velger du digital deltakelse vil du motta epost med lenke til arrangementet i egen mail i forkant av arrangementet.

Se tidligere streaminger her

Finn frem:

Adresse ved oppmøte: Munkedamsveien 15. Rom: Klubben. Lenke sendes på epost til digitale deltakere.
 • Maria Amelie

  Amelie er journalist og forfatter, og har jobbet mange år i Teknisk ukeblad. Amelie ble et kjent navn da hun skrev boken «Ulovlig Norsk» etter å ha blitt nektet asyl i Norge. Siden har hun fullført utdanningen sin med en master i tverrfaglige kulturstudier fra NTNU. Maria Amelie har som journalist og forfatter skrevet mye om start-ups og fikk i 2015 pris for «Best start-up journalist in Norway» av Start-up Norway. Amelie er født og oppvokst i Russland, men vi har invitert henne til vårt seminar for å snakke om sin siste start-up – Faktiverse, som ved hjelp av AI skal oppdage falske nyheter.

 • Petter Bae Brandtzæg

  Petter Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved SINTEF Digital. Brandtzæg forsker på chatbots, kunstig intelligens, sosiale medier, falske nyheter og personvern. Av bakgrunn har han en master i psykologi og tok deretter en PhD i medier og kommunikasjon. I tillegg har han en master i Innovation management in Global Business fra BI. Brandtzæg sitter i Personvernnemda i Kommunal og moderniseringsdepartementet og er blant annet medlem av Nasjonalt nettverk for kritisk medieforståelse i Medietilsynet.

 • Eivind Engebretsen

  Eivind Engebretsen er professor i interdisiplinær helsevitenskap ved det medisinske fakultet på UiO. Han er vitenskapsteoretiker med fokus på helse, og hans faglige interesse handler om forholdet mellom kunnskap, makt og beslutningsprosesser. Engebretsen har også skrevet flere bøker og den nyeste er « Rethinking Evidence in the Time of Pandemics», som han har skrevet sammen med Mona Baker. Av bakgrunn er Engebretsen Cand.philol i idehistorie og Dr.art fra Det humanistiske fakultet.

 • Ingeborg Senneset

  Ingeborg Senneset er en norsk journalist, forfatter og foreleser. Ingeborg er en etterspurt stemme i TV -debatter, radio/podcaster og på scenen; spesielt innen kritisk tenkning, vitenskap, psykiatri, helse, menneskerettigheter, religion, antisemittisme, vaksinemotstand og mediekritikere. Foto: Kristoffer Myhre

Andre kurs og arrangementer innenfor dette emnet:

Forskning og innovasjon

Robotprogrammering med Lego Spike Prime

24. mai
kl. 17.40–20.00
Fosslia skole, STJØRDAL

Forskning og innovasjon

Robotprogrammering med Lego Spike Prime

31. mai
kl. 17.00–20.00
InnoCamp, STEINKJER

Forskning og innovasjon

Fra teknologi til forretningsstrategi

1. juni
kl. 17.00–21.00