Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av en pen liggende på en kontrakt

Råd og tips

Unngå unødvendige kostnader og konflikt, inngå samboeravtale!

Oppdatert: 11. nov. 2022

Unge samboere bør vurdere samboerkontrakt. Vi forklarer hvorfor.

Mange unge blir samboere og kjøper felles bolig og eiendeler. Da er det lurt å inngå en samboeravtale.
En samboeravtale er en avtale som inngås mellom samboere for å klargjøre hva hver av dem eier hver for seg og eventuelt størrelsen på deres eierandeler i ting de eier i fellesskap.

Selv om dere er helt enige i dag

Det er mulig dere ikke ser behov for å inngå en samboeravtale pr. i dag. For dere er jo i realiteten enige om hvem som eier hva. Få det likevel ned på papir, med begges underskrift. Da har dere dokumentert hva dere er enige om, noe som også gir større forutsigbarhet ved senere samboeroppgjør.

Det er ingen tvil om at det kan være utfordrende å starte en samtale om å inngå en samboeravtale. Men mange samboerforhold tar slutt en dag, og da er det surt å tenke på at mange av konfliktene ved bruddet enkelt kunne vært unngått dersom dere hadde inngått en samboeravtale. 

Eksempel

Viktigheten av en skriftlig samboeravtale kan illustreres med følgende eksempel: 

Kari og Per er samboere. Kari er i jobb, mens Per er student. Kari kjøper en leilighet som er delvis lånefinansiert. Kari og Per er enige om at Per skal betale kr. 5.000 pr. måned til Kari. Etter 2 år tar samboerforholdet slutt.

Er bidraget på kr. 5.000 pr. måned fra Per husleie han betaler for å bo i leiligheten til Kari, eller er det nedbetaling av hans andel av boliglånet? I praksis kan man argumentere for begge løsningene. Om Per må kjøpes ut av leiligheten eller må forlate samboerforholdet tomhendt er avhengig av dette spørsmålet. Dersom Pers bidrag er husleie, risikerer Kari å måtte likevel kjøpe han ut i mangel av en klar samboeravtale. Om Pers bidrag er nedbetaling av hans andel av boliglånet, risikerer Per å måtte forlate samboerforholdet tomhendt grunnet manglende samboeravtale.

Det ligger dermed en usikkerhet for begge to, som enkelt kunne vært unngått med en skriftlig samboeravtale.

Standardisert samboeravtale

En samboeravtale regulerer hva og hvor mye du skal sitte igjen med ved samboerforholdets slutt. Det kan også være lurt å tenke over hva som skal skje den dagen den ene samboeren dør. Bestemmelser om hva som skal skje ved død kan inntas i et eget testament eller i samboeravtalen, men pass da på at samboeravtalen tilfredsstiller arvelovens krav til form og innhold.

Vår oppfordring og anbefaling til alle samboere uten samboeravtale er: unngå unødvendige kostnader og konflikt, inngå samboeravtale!

Det finnes mange standardmaler for samboeravtale på internett. Her er et godt eksempel på samboerkontrakt fra DnB

Som medlem kan du følge et kort seminar om samboerkontrakt. Som medlem  kan du også ta kontakt med Teknas advokater om du har behov for veiledning i forbindelse med samboeravtale. 

Les også