Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nordlys over fjell og fjord

Tema: Infrastruktur

Nordlyset - vakkert og farlig

Publisert: 20. mars 2023 Streaming

Hva forårsaker nordlyset, og hvilke effekter kan det gi på moderne teknologi og infrastruktur? Se dette spennende foredraget:

Når solvinden strømmer rundt jorda fanges den opp i jordas magnetfelt og danner nordlysovalene. Nordlyset er vakkert og forunderlig, men det kan også være farlig.

I et samfunn hvor vi gjør oss mer og mer avhengige av teknologiske løsninger både på bakken og i rommet, innebærer nordlyset og dets tilstøtende fysiske prosesser en risiko for infrastruktur og operasjoner.

Såkalt romvær og solstormer kan i verste fall ødelegge satellitter og kraftnett og hemme alt fra GPS til oljeboring.

Foredragsholder Magnar Gullikstad Johnsen forteller om det grunnleggende knyttet til hva som forårsaker nordlyset og ser videre på hvilke effekter man kan få på moderne teknologi og infrastruktur.

Les også