Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto:Magnus Berg

Tema: Realfag

Partikkelfysikk: Det opprørske myonet

Oppdatert: 9. apr. 2024 Streaming

Eksperimentet «Muon G-2» ved Fermilab i USA har holdt på i flere år. Her studerer man myonet, en elementærpartikkel som er en slags tyngre utgave av elektronet.

Utfordres standardmodellen av «det opprørske myonet»?

logo

Tekna Realfagslærerne og Fysikklærerforeningen inviterte til seminar.

Få med deg erfaringene fra «Muon G-2»-eksperimentene.

Eksperimentet «Muon G-2» ved Fermilab i USA har holdt på i flere år. Her studerer man myonet, en elementærpartikkel som er en slags tyngre utgave av elektronet. Og det man finner er at disse myonene ikke oppfører seg helt som forventet. Forsøkene viser nemlig at myonene har et ørlite avvik i magnetisk dipolmoment i forhold til hva teorien i standardmodellen forutsier. Resultatene fra eksperimentene avviker så mye at forskjellen sannsynligvis ikke er tilfeldig, det trengs ny fysikk for å forklare den. Dette kan få konsekvenser for hele standardmodellen.

Lurer du på om dette får noen konsekvenser for fysikken du underviser?

Vi har invitert Alexander Read, Are Raklev og Eli Bæverfjord Rye, alle fra Fysisk Institutt på UiO, til å presentere og diskutere resultater og implikasjoner av nevnte eksperimenter.

Her kan du finne bakgrunnsinfo om «Muon G-2»-eksperimentene.

Tekna Realfagslærerne

Tekna Realfagslærerne er et nettverk for realfagslærere og andre som er opptatt av undervisning og skolepolitikk. Nettverket jobber for å styrke realfagene i skolen og bidra til å øke lektorenes posisjon, rettigheter og faglige utvikling.  Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål

Les også