Debatten om ultraprosessert mat har fått stor oppmerksomhet i media den siste tiden. Men hva betyr egentlig «ultraprosessert», og er det så farlig som media fremstiller det? Dette var temaet for fagkvelden arrangert av Tekna Biotek og Tekna Trondheim.
Tre forskere delte sin kunnskap om matprosessering og helse:
- Ida-Johanne Jensen, førsteamanuensis ved NTNUs Institutt for bioteknologi og matvitenskap, forklarte hva som menes med ulike grader av matprosessering og hvilke helseeffekter som kan knyttes til ultraprosessert mat.
- Wilhelm Glomm, seniorforsker ved SINTEF Industri, presenterte forskning på hvordan kosthold påvirker tarmhelsen. Han viste hvordan avføringsprøver kan brukes til å kartlegge kosthold og beskrev forsøk der mus har vært modellorganismer for å studere sammenhengen mellom mat og tarmhelse.
- Eva Veiseth-Kent, forskningssjef ved Nofima, tok for seg hvorfor mat prosesseres og hvilke vurderinger som gjøres med tanke på bærekraft.
Tekna Biotek
Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket
