Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Balkongdyrking av tomater

Tema: Bio- og klima

Balkonggartner – det er ikke for sent å komme i gang

Tekst av Ida Breivik Publisert: 30. mai 2018

Har du hatt lyst til å komme i gang med balkongdyrking? Det er fortsatt ikke for sent! Reddik, plukksalat og dill er eksempler på planter som du kan så nå og cirka hver tredje uke til august.

Her er ti tips fra skolehagelærer Nina Berge, som nylig holdt balkonggartnerkurs for Tekna:

1. Først noe du sikkert vet: Alle planter trenger jord, vann, lys, luft, næring – men husk også kjærlighet. Ja, ikke glem plantene dine!

2. Hold av plass til deg selv! Det viktigste når du skal plante og dyrke på balkongen, er at du holder av plass til deg selv og en kopp kaffe!

3. Har du en balkong er det supert, men har du bare en vinduskarm, funker det også fint. Krydderplanter som rosmarin og basilikum trives godt i mye lys og lite trekk og kulde.
Dersom du har en bakgård, som sjelden har sol i det hele tatt, kan du fint plante bladgrønt, og andre planter som vokser godt uten sol. Nina anbefaler at du ikke dyrker rett i bakken innenfor Ring 1, på grunn av forurensning i jorda, noe som er årsaken til at mange dyrker i pallekarmer i Oslo sentrum.

4. Har du en balkong i høyden, er det viktig å huske at ting kan falle ned. Sjekk derfor med borettslaget om hva du har lov til, for eksempel om du kan ha verandakasser utenfor rekkverket, eller ikke. Det er også ofte mer vind i høyden, så vær forsiktig med planter som lett kan knekke, som for eksempel sukkererter.

5. Nina anbefalte nettsiden Solhatt.no for å kjøpe frø. Disse selger norske frø, noe som kan være fordel da frøene trives godt i norske miljø. På Sandaker Bibliotek har de også et frøbibliotek, der du kan hente ut frø. Vær klar over at frø har datostempling, og er ferskvare. Etter best før-datoen er det ikke sikkert at alle spirer like godt.

6. For en del planter er det nå for sent på året til å starte med å så frøene innendørs (oppal) og deretter sette de ut. Disse plantene trenger oppal: Tomat, chili, agurk, paprika, squash. Men du kan jo kjøpe ferdige planter i butikken?

7. Poteter: Det er et strengt potetlovverk i Norge, fordi det er sykdommer i potet. Velg godkjente settepoteter!

8. En morsom ting å plante er spiselige blomster: Blomkarse, agurkurt, stemor (om de er dyrket for å spises!) og ringblomst. Dette er bare et lite utvalg!

9. Om du ikke har mye sol der du skal plante, kan du prøve deg på vekster som gror godt med mindre enn fire timer sol: Kruspersille, bladpersille, grønnkål, rucola, hvitløk, vårløk, spinat, bladbete, gulrøtter, koriander.

10. Spinat må såes i begynnelsen av juli, fordi de trenger natten. Ellers går de i blomst, og du får ikke noe resultat (gjelder også for kinakål). Smaken blir bedre om disse får stå i skygge, ellers kan de bli litt beske, da de herder seg for å stå i solen.

PS til slutt: Får du ugress – dette er arter du kan spise: Skvallerkål (kan fint erstatte spinat), løvetann-blader og brennesle.

Les også