Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Grunder står i et åpent landskap

Tema: Ledelse og utvikling

Bør DU vurdere å starte egen virksomhet?

Tekst av John M. Raaheim Publisert: 18. juni 2015

Det kan være mange gode grunner til å starte egen virksomhet, men er det riktig for deg? Vi har samlet råd fra medlemmer i Tekna Egen bedrift som har startet for seg selv og fortsatt er i business.

 

Gode grunner. Det kan være mange grunner til at du vurderer om du skal starte for seg selv. Du kan miste jobben når firmaet du arbeider for går konkurs. Du kan bli overtallig og oppsagt ved en nedbemanning. Er du mer heldig kan du bli bedt om å slutte og få med deg en sluttpakke. Eller du arbeider i en virksomhet som finner at det du arbeider med ikke er core-business, men som lar deg ta med deg ideene eller produktet om du vil satse selv. Du kan også lenge ha hatt en drøm om å begynne for deg selv, få mer styring over ditt eget arbeid og liv, og finner at nå er tiden her. Eller du har en hobby som du ønsker å gjøre til levebrød og føler at det er nå eller aldri.

Ikke alltid bare opp til deg. Det kan også være forhold utenfor deg selv som gjør at egen virksomhet kan være aktuelt. Du er kanskje knyttet til et sted gjennom familie eller har en samboer som har jobb og som ikke vil flytte. Samtidig kan det være vanskelig for deg å få ny ansettelse i rimelig avstand fra der du bor. Å starte for seg selv kan være en av løsningene du vurderer også i dette tilfellet.

Én sjel og én skjorte. Det kan være lettere om du er alene. Da kan du ha litt flere valgmuligheter, om du tåler å gå ut av komfortsonen. Kanskje ikke så farlig om du må selge leiligheten din eller flytte? Bare det å føle at du har flere valgmuligheter kan gjøre det lettere for deg å få det til, også om valget er å starte for seg selv.

Er det riktig for deg? Her er flere råd fra kolleger som har startet egen virksomhet og lykkes.

Det er noen spørsmålene du bør stille deg og svare tydelig ja på før du hopper ut i det: Kan jeg raskt levere en tjeneste, eller et produkt, som noen vil betale for? Vet jeg hvem disse er, som både kan bestille og betale for mine tjenester? Har jeg ett nettverk av tidligere gode kolleger eller andre bekjente som har behov for mine tjenester og som sitter i posisjon til å bestille tjenester fra meg? Det siste, «posisjon», er avgjørende. Det første, «behov», er en forutsetning. Vil disse jeg kjenner kunne være referanser for meg og anbefale meg til andre om jeg spør dem? Og for alle tilfellers skyld: Har jeg mulighet for å klare meg med lavere inntekt en periode mens jeg opparbeider virksomheten min? Og dessuten: Er jeg villig til å arbeide hardt og har jeg anledning til å legge inn ekstra arbeidsinnsats når det kreves? Entydig ja på alt? Det er løfterikt.

Kan du finne en nisje? Er du spesialist på et faglig område som er under utvikling og der behovet for den kompetansen du har er økende? Finnes det virksomheter som har behov for din spesial-kompetanse, men som ikke har behov stort nok til at de vil ansette noen en full stilling? Da kan det klar være en åpning for deg og din butikk.

Regler å følge for å lykkes. Skal du lykkes med egen virksomhet er det dessuten noen uskrevne lover du må følge. Første lov er: Hold deg faglig oppdatert! Sørg for at du i hvert fall har nok oppdrag til å sikre deg slik faglig oppdatering. Andre lov er: Leveransen må være som avtalt når det gjelder kvalitet og også pris om det siste er avtalt. Krever det mer tid enn du har kalkulert med må du tåle det. Du må fortsatt levere til avtalt tid, selv om det betyr lange arbeidsdager.

Belønningen? Noen ganger går arbeidet lettere enn du har forventet og kan glede deg over det fordi du kan tjene gode penger på et oppdrag. Og du kan bestemme selv når du vil arbeide. Har du behov for åtte ukers sommerferie kan du til og med kanskje få til det, uten å spørre noen. Gjennom Tekna Egen bedrift har Tekna et tilbud også til medlemmer som velger å organisere arbeidet sitt på denne måten. Det koster ikke noe ekstra. Andre råd ved oppstart finner du i blogginnlegget om timepriser dersom det er «timer» du skal leve av.

Les også