Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Solen
Foto: NASA

Topic: Climate and civil protection

Klimaovervåkning og satellitter

Oppdatert: 13. nov. 2024 Streaming

Dette er et seminar om hvordan vi bruker satellitter til å overvåke klimaendringer og klimautslipp. Hvilke satellittdata har vi i dag? Og hva mer kan satellittobservasjoner bidra med?

På programmet

Ordstyrer: Rasmus Benestad, Klimaforsker i Meteorologisk institutt og leder for Tekna Klima

  • ESAs klimainitiativ og Copernicus' klimatjeneste
    Dag Anders Moldestad, Fagsjef, Copernicus, Norsk Romsenter
  • Hvilke satellitter bruker vi (og vil bruke) til å overvåke sjøis i nord og sør
    Thomas Lavergne, Seniorforsker, Meteorologisk institutt
  • Charlotte Alexandra Bishop, Senior Project Manager, Kongsberg Satellite Services AS avd Tromsø

Oppsummert fra programmet

Satellittovervåkningens rolle i klimaforskning og næringsliv

Tekna arrangerte nylig et seminar om bruk av satellitter til klimaforskning, der eksperter fra ulike fagområder delte innsikt om hvordan satellittdata kan bidra til forståelsen og håndteringen av klimaendringer. Dette seminaret, ledet av Rasmus Benestad, leder av Tekna Klima, var et samarbeid mellom Tekna Romfart og Tekna Forskning. Seminaret bød på en rekke interessante presentasjoner fra både akademia og næringsliv, som viste bredden av satellitt-teknologiens anvendelser.

Satellittenes betydning i klimaforskning

Dag Anders Mollestad, leder for Copernicus-programmet ved Norsk Romsenter, innledet seminaret med å diskutere de mange anvendelsesområdene for satellitter innen klimaforskning. Han understreket hvordan europeiske meteorologiske satellitter har bidratt til lange tidsserier for overvåking av blant annet havis. Copernicus-programmet, med sine Sentinel-satellitter, har vært sentralt i å drive europeisk jordobservasjon fremover, og vil fortsette å være en viktig aktør i klimaforskning i mange år fremover. Gjennom utvikling av forskningssatellitter, kan ESA teste nye teknologier som senere kan bli en del av operasjonelle programmer.

Polarområdene og klimaendringer

Thomas Lavergne fra Meteorologisk institutt ga en dypere innsikt i hvordan satellitter brukes for å overvåke havisen i Arktis og Antarktis. Ved hjelp av passiv mikrobølge-teknologi kan forskere måle endringer i havisens utbredelse og tykkelse over tid. Lavergne pekte på viktigheten av kontinuerlig satellittdata for å kunne forstå de langsiktige trendene i havisutbredelse, en kritisk indikator på klimaendringer.

Næringslivets bruk av satellittdata

Charlotte Bishop fra Kongsberg Satellite Services (KSAT) avsluttet seminaret med å fokusere på satellittdataens rolle i privat sektor, spesielt innen energisektoren. Hun illustrerte hvordan høyoppløselige bilder fra kommersielle satellitter kan brukes til å overvåke metanutslipp fra industrielle anlegg, en faktor som bidrar betydelig til global oppvarming. KSAT benytter ulike satellitteknologier for å tilby detaljert miljøovervåkning, fra oppdagelse av oljeutslipp til måling av jordbevegelser.

Fremtiden for satellittovervåking

Fremtiden for satellittovervåking ser lys ut med planlagte forbedringer i oppløsning, kadens og nøyaktighet. Den pågående utviklingen av nye satellittprogrammer vil gi enda bedre data for både forskning og kommersielle anvendelser. Forbedringer i teknologi vil også muliggjøre mer effektive målinger av CO₂-utslipp, noe som kan bidra til mer presis overvåkning av klimagassutslipp.

Tekna Romfart

Romteknologi og verdensrommet er viktig for Norge. Tekna Romfart fasiliterer møteplasser og seminarer for medlemmer med interesse for verdensrommet og satelitteknologi. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Tekna Klima

Tekna Klima er et nettverk som jobber for å skape tverrfaglige møteplasser, formidle forskning og gi et faglig tilbud til medlemmer som engasjerer seg i klimaendringer. I tilpasningen til klimaendringene er det viktig å bruke vitenskapelig og teknologisk innsikt fra mange fagområder og bransjer, som kan dra nytte av hverandre gjennom felles møteplasser, utveksling av kunnskap og nettverksbygging. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Tekna Forskerne

Er du stipendiat eller forsker, eller bare spesielt interessert i forskning og innovasjon, er Tekna Forskerne nettverket for deg. Vi arrangerer en rekke faglige seminarer innenfor alt fra forskningsformidling og visualisering av forskning til webinarer av typen «I’ve got a PhD – what now?»  Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også