Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tema: Energi

Kan kjernekraft bidra til å løse klimakrisen?

Oppdatert: 29. apr. 2021 Streaming

For å kunne opprettholde vår levestandard, samtidig som vi faser ut energikilder med høye klimagassutslipp, trenger verden alternative og nye energikilder. Kjernekraft er en teknologi for energiproduksjon som gir lave klimagassutslipp. Selv om dagens anlegg er svært sikre, er en av utfordringene med kjernekraft at det dannes radioaktivt avfall som må lagres.

  • Kan kjernekraft bidra til å løse klimakrisen?
  • Hvordan ser kjernekraft ut i scenariene FNs Klimapanel bygger på for tiden?
  • Er det praktisk gjennomførbart å bygge ut kjernekraft i den skala som trengs?

Med som foredragsholdere har vi:

  • Bjørn Hallvard Samset, Seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning
  • Jan Emblemsvåg, Førsteamanuensis ved NTNU

Om foredragsholderne

Bjørn Hallvard Samset er fysiker og forskningsformidler, med bred erfaring innen atmosfærisk forskning og global klimamodellering. Han studerer nedbør og rollen til atmosfæriske aerosoler i et klima under endring, hovedsakelig gjennom klimamodellering. Han er fast spaltist og vitenskapskommentator i norske aviser. Tidligere jobbet han med partikkelfysikk, med ATLAS-samarbeidet ved CERN og BRAHMS-samarbeidet ved RHIC. Han tok doktorgrad i partikkelfysikk ved Universitetet i Oslo i 2006.

Jan Emblemsvåg er førsteamanuensis ved NTNU i Ålesund, med 20 års erfaring fra industrien der han har hatt topplederstillinger innen maritim industri. Han har publisert flere bøker internasjonalt, mer enn et par dusin journalartikler som hovedforfatter og han holder foredrag og innlegg jevnt og trutt. Temaer han jobber med inkluderer økonomiske analyser, livsløpsanalyser, risikostyring, usikkerhetsanalyser og Lean. I nær fremtid publiserer han en journalartikkel om marin applikasjon av saltsmeltereaktorer i Marine Technology Society Journal. Han er ambassadør for Quality & Risk Norway, ble kåret til Årets Kvalitetsleder i Norge i 2019 og er finalist til European Quality Leader Award 2020.

 

Om du syntes dette var interessant, så kan du finne en rekke foredrag innen kjernekraft samlet her.

Les også