Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Vindmøller landbasert personer sne

Tema: Energi

Fornybar energi har et arealproblem

Oppdatert: 25. mai 2022 Streaming

Skal vi fase ut fossil energi må vi sette av store arealer på til fornybar energi-infrastruktur. – Dette vil føre til arealkonflikter, mener Øystein Heggdal, samfunnsdebattant og journalist i fagbladet Norsk Landbruk:


Etter IEA-rapporten som kom i fjor, om hvordan et utslippsfritt energisystem kan se ut i 2050, var det lett å bli sittende igjen med inntrykket av at det er bare å slutte å lete etter og investere i fossil energi. Men det hviler på et premiss om at utslippsfri energi, i all hovedsak sol og vindkraft, kan bygges ut raskt nok til å dekke verdens energibehov 28 år inn i framtida.

Øystein Heggdal, samfunnsdebattant og journalist i fagbladet Norsk Landbruk, mener problemet til IEA-rapporten, og flere liknende rapporter som har kommet i de siste årene på samme tema, er at de ikke reflekterer over hvilke arealer som vil måtte dekkes med solcellepaneler og vindparker. For med endret arealbruk kommer arealkonflikter, og allerede i dag ser vi hvordan motstand mot landbasert vind, og nå også motstand mot enorme solcelleparker, har begynt å begrense utbyggingen av sol og vind i enkelte land.

– Om vi skal følge IEA-rapporten må utbyggingen av sol og vind øke til mellom to og fire ganger raskere enn i dag. Vi må også sette av omtrent like stort areal på kloden til fornybar energiinfrastruktur i 2050 som vi har bygd veier, byer og industri på fra sivilisasjonens begynnelse og fram til i dag. Og om ikke vi klarer å bygge så mye fornybar, da må vi investere mer i olje og gass og vi må forberede oss på at vi bommer på to-gradersmålet. For vi mennesker slutter ikke å bruke energi, sier Heggdal.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.