Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Termografi-firemannbolig.png-content

Tema: Bygg

Termografering

Tekst av Fra lavenergiprogrammet Oppdatert: 18. des. 2020

Termografering viser temperaturen på bygningens overflater. Dette kan du bruke til å finne ut om bygget har luftlekkasjer eller manglende isolasjon

Termografering brukes gjerne i kombinasjon med trykktesting for å finne ut om bygget har punkter med stort varmetap.  Termografering gjøres med et såkalt IR-kamera som fanger opp infrarød stråling.  Kameraet tar et bilde hvor de infrarøde strålene er gjort om til temperaturer. Temperaturforskjellene vises ved hjelp av ulike farger.

Det er best å termografere om vinteren

For å kunne termografere må det være forskjellig temperatur inne og ute.  Jo større forskjellen er, desto bedre blir termografiet.  Best resultat får du derfor hvis du termograferer et bygg om vinteren eller sent om vinteren.

Finner svake punkter uten å åpne konstruksjonen

Fordeler med termografering er at man finner svake punkter i boligens konstruksjon uten å måtte åpne eller skade boligen. Termograferingen viser hvor du bør tette eller forbedre isolasjonen.  Ved hjelp av termografering kan huseieren få et godt faglig grunnlag for å bestemme seg for tiltak som kan gjøre boligen mer energieffektiv.  Termografering kan også brukes til kontroll av overoppheting i elektriske anlegg.

Se også:

De mørke feltene på bildet viser punkter med stort varmetap. Det ene punktet viser at bindingsverket i tre leder mer varme enn det isolasjonen gjør. Oppe i hjørnet er det en luftlekkasje som skyldes at vindsperren er utett akkurat der.

Les også